Mainos

Järjestöt paheksuvat ydinvoimakampanjaa kouluissa

Joukko kansalaisjärjestöjä on jättänyt tutkimuspyynnön teollisuuden ja voimalayhtiöiden koulukampanjasta, jolla rakennetaan lapsille myönteistä mielikuvaa ydinvoimasta.

Järjestöt pyytävät opetusministeri Olli-Pekka Heinosta (kok.) puuttumaan asiaan, jotta kouluille jaettu aineisto vedettäisiin pois opetuskäytöstä. Lisäksi ne pyytävät kuluttaja-asiamiestä tutkimaan, onko tällainen mielipiteiden muokkaus laillista. Ydinvoimakampanjan eli ns. Päivänsäde-projektin taustalla ovat Taloudellinen Tiedotustoimisto, Säteilyturvakeskus, Energia-alan keskusliitto, Imatran Voima ja Teollisuuden Voima. Tutkimuspyynnön jättäneet järjestöt arvostelevat erityisesti sitä, että Säteilyturvakeskus on lähtenyt mukaan.

Koululaisille on jaettu monisatasivuista kansiota, tietokonepelejä ja muuta materiaalia. Kampanjaan on kuulunut myös opettajille tarjottuja risteilyjä. Rahaa hankkeeseen kului viime vuonna noin 300 000-400 000 markkaa.
-Groteski esimerkki tilastojen käytöstä kertoo, että ydinvoimalaonnettomuus lyhentää keskimääräistä elinikää kahdella vuorokaudella. Pidämme erittäin epäeettisenä, että lapsille ja nuorille tyrkytetään todistamatonta ja voimakkaasti vähättelevää tietoa säteilyyn liittyvistä terveydellisistä vaikutuksista, järjestöt arvostelevat kannanotossaan.

Tutkimuspyynnön on jättänyt viisi järjestöä yhdessä: Naiset ydinvoimaa vastaan, Edelleen ei ydinvoimaa -kansalaisliike, Maan Ystävät, Natur och Miljö ja Loviisa-liike. Järjestöt pitävät voimayhtiöiden ja teollisuuden lapsille suuntaamaa kampanjaa voimakkaana lobbaamisena ja propagandana, joka rikkoo törkeästi objektiivisuuden sääntöjä. Ne luonnehtivat kampanjaa uhkaksi demokratialle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.