Jari Isometsä viipaloi taustan Krista Pärmäkosken huippuvetoon: "Armoton hyöty"

Krista Pärmäkoski harppasi ryminällä kärkikahinoihin hiihdettyään Tour de Skin ensimmäisillä kahdella etapilla 18. tilat. Suomalaisässä keräsi kehut 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökisan toisesta sijastaan myös MTV Urheilun asiantuntijalta Jari Isometsältä.

Vapaan sprintti ja perinteisen 10 kilometrin takaa-ajo sauvottiin ensin Sveitsin Val Müstairissa, minkä jälkeen Tour siirtyi Saksan Oberstdorfiin, jossa oli tänään ohjelmassa 10 kilometrin väliaikalähtö perinteisellä. Pärmäkoski takoi Oberstdorfissa huomattavasti Val Müstairin 10 kilometrin rykäisyä tymäkämmän hiihdon, ja hänet päihitti ainoastaan Ruotsin Frida Karlsson, 16,6 sekunnin turvin.

– Tultiin poikkeuksellisen korkealta 1 700 metristä matalalle, lähes meren pinnan tasolle, niin tuollaisia heittelyitä voi tulla. Ei normaalisti tuollaisia tule, mutta näitä muutoksia tapahtuu, kun on Tour, kova rasitus, ilmanala, matkustukset ja kaikki, Isometsä ruotii.

– Kun katsoi ylämäkeä, Kristan hiihtäminen oli pirteän näköistä. Val Müstairissa se oli väsyneen näköistä menemistä, ja nyt oli päinvastoin.

Kilpailu käytiin vetisessä kelissä, jossa Pärmäkoski on usein ollut vahvoilla. Välineistökin pelasi, ja maailmancup-kauden ensimmäisen palkintokorokesijoituksensa saavuttanut Pärmäkoski kehui Viaplayn haastattelussa "liukasta suksea".

– Kuten Krista itsekin sanoi, suksesta oli aika paljon tänään apua. Vesikeleillä kun saa hyvän suksen, siitä on armoton hyöty, Isometsä tietää.

Kerttu Niskasella päinvastoin

Kerttu Niskasella meni sen sijaan päinvastaisesti. Edellisen Val Müstairin kisan kakkossija vaihtui tänään viitossijaan, vaikka Niskasta pidettiin suurena voittajasuosikkina. Niskanen taipui Karlssonille 40,7 sekunnilla.

– Val Müstairissa Kertulla oli pirteää, ja tänään näki jo ekaan nousuun, että se meno ei ole oikein terävää, Isometsä huomioi.

Niskanen itse sanoi Viaplaylle, etteivät hänen suksensa pitäneet. Kymppi oli hänen mukaansa "ihan kaamottava".

– Kyllä siinä vain odotti, että maaliviiva tulisi äkkiä, Niskanen virkkoi.

– Meni niin väkisin vääntämiselle ja haaralla joutui lähestulkoon kaikki nousut menemään.

Omassa olotilassa ei sinänsä ollut Niskasen mukaan "mitään valittelemista".

"Ei missään nimessä tyrmäys"

Niskanen on joka tapauksessa yhä Tour de Skin naisten kokonaiskilpailussa kärkikamppailussa mukana. Hän pitää kolmen etapin jälkeen neljättä sijaa, 41 sekuntia Tourin johtoon noussutta Frida Karlssonia jäljessä. Jäljellä on neljä etappia.

Isometsä ei sulje Niskasta pois voittomiekkailustakaan, mutta toteaa tämänpäiväisen olleen takaisku.

– Olihan tämä syömähammasmatka. Etukäteisodotuksena oli, että Kerttu olisi saanut tänä päivänä vähän eroa ja johtaisi Tour de Skitä, mutta se ei ole ihan niin yksinkertaista.

Huomenna keskiviikkona sivakoidaan 20 kilometrin takaa-ajo vapaalla hiihtotavalla. Niskanen on menestynyt paremmin perinteisellä.

– Tämäkin päivä toisaalta osoitti sen, että Tourilla tapahtuu muutoksia sen myötä, miten palautuu ja miten lihaksisto reagoi rasituksiin. Voi olla, että huomenna se onkin hyvä matka, mutta 41 sekuntia on kokonaiskilpailussa ihan merkittävä ero. 

Isometsä ruotii lisäksi, ettei Touria johtavalla Karlssonilla ole huonoja matkoja oikeastaan jäljellä.

– Hän on perinteisen sprintissäkin kuitenkin kohtuullisen hyvä. Pieni takaisku tämä Kertulle oli, mutta ei missään nimessä mikään tyrmäys.

Pärmäkoski on toiseksi parhaana suomalaisena Tourin kokonaistilanteessa seitsemäntenä, 1.43 minuuttia kärjestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja