Iivo Niskanen kävi Tourilla huiman trillerin – aiemman kisan kahdeksan sadasosaa nousivat arvoon arvaamattomaan: "Jos olisi mennyt toisinpäin…"

Iivo Niskanen kävi jännitysmäisen kamppailun Tour de Skin kokonaiskilpailun kolmannesta sijasta. Suureen arvoon nousi lopulta myös sadasosapeli Oberstdorfin perinteisen hiihtotavan sprinttikarsinnassa.

Niskanen läpäisi Oberstdorfissa riman täpärästi ja ylsi 30 hiihtäjän erävaiheeseen kahdeksan sekunnin sadasosan turvin 29. sijalta. Hän sai kyseisestä sprintistä kahdeksan bonussekuntia mukaansa. Tämän nosti Tourin päätyttyä vielä esiin Viaplayn asiantuntija Sami Jauhojärvi, ja MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä kiittelee huomiota hyväksi.

Niskanen nimittäin päihitti Tourilla neloseksi tulleen Denis Spitsovin lopulta seitsemällä sekunnilla. Venäläinen oli Val di Fiemmessä Tourin 10 kilometrin päätösetapin toinen; Niskanen tuli yhteislähtökisan maaliin 12. sijalla 58 sekuntia Spitsovia myöhemmin ja pysyi niukasti kokonaiskilpailun kolmosena.

– Jos se kahdeksan sadasosaa olisi mennyt Oberissa toisinpäin, Spitsov olisi voittanut sekunnilla. Tiukoilla on tuollaisessa Tourissa. Nyt nämä sadaosat ja sekunnit olivat Iivon puolella, Isometsä huokaisee.

Niskanen joutui viimeisillä kilometreillä koville, ja sekuntiväännöstä muodostui kihelmöivä.

– Ihan hyvä taistelu oli. Näki, että on vaikeaa ja rankkaa. Jos hän olisi taistellut sijasta viisi, tuskin olisi puristanut noin kovaa. Kyllä se pani miehen yrittämään, Isometsä sanoo.

Niskanen tarkkaili eroa Spitsoviin ja sai tästä matkan varrella tietoa. Isometsä korostaa, että moisessa tilanteessa loppunousussa kokonaiskilpailun sijoituksista kamppaillessa vaaditaan ahtaalla ollessa malttia.

– Radalla on jyrkkiä pätkiä ja lopussa on pitkä tasainen – kyllä siinä pitää miettiä, että pitää jäädä vähän ruutia viimeiselle tasaiselle. Yrittää hiihtää mahdollisimman tasaisesti. Vaikka äärirajoilla mennään, ei tee viimeistä rypistystä liian aikaisin.

Isometsän mukaan urheilija voi helposti mennä paniikkiin ja ryhtyä rynnimään aikaisin, jolloin lopputulos on huonompi.

– Ei saa mennä paniikkiin ja miettiä, että ei jumalauta, nyt se ero pienenee ja nyt pitää puristaa, puristaa. Täytyy pitää pää kylmänä ja miettiä, että pääsee mahdollisimman nopeasti maaliin.

Isometsä jakaa viisaasta etenemisestä tunnustusta Niskaselle.

– Kun Iivo tuli maaliin, hän loikkasi viimeistä töppyrää vielä ihan komeasti. Ajatus pysyi mukana, ettei hän tyhjentänyt koko pajatsoa puoli kilometriä ennen maalia.

"Se päivä oli suomalaisittain se huipentuma"

Niskanen sivakoi Tourilla suvereeniin osakilpailuvoittoon Lenzerheiden 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa ja oli Val di Fiemmessä 15 kilometrin yhteislähtökisassa samalla hiihtotavalla toinen. Kun kokonaistuloksena oli kiertueen kolmossija, voi toista kertaa Tourin loppuun asti hiihtäneen suomalaisen urakan niputtaa mallikkaaksi.

– Perinteisen kisat kulkivat hyvin. Vapaalla sen verran, ettei tullut romahtamisia.

Isometsä huomauttaa, että vain kuudesta etapista tällä kertaa koostunut Tour oli hyvä perinteisen hiihtäjille. Puolet matkoista hiihdettiin "pertsalla", mukaan lukien Tourin ainoa väliaikalähtökilpailu.

– Lenzerheidessa tuli vielä rankka keli. Kävi suomalaisittain hyvä tuuri, että onnistuimme Lenzerheidessa, kun Iivo ja Kerttu (Niskanen) voittivat ja Krista (Pärmäkoski) oli neljäs.

– Se takasi lopullisen hyvän menestyksen Tourilla. Se päivä oli suomalaisittain se huipentuma.

Pärmäkoski sijoittui naisten kokonaiskilpailussa parhaana suomalaisena neljänneksi, pykälän Kerttu Niskasen edelle.

Lue myös:

    Uusimmat