Iivo Niskaselta kylmä ratkaisu – Jari Isometsä tyrmää tyypillisen muminan: "Kommentti asiaa tietämättömiltä"

Niskasella ei kulkenut tiistaina hänen huippumatkallaan perinteisen tyylin väliaikalähdössä lainkaan. Suomalaisen aika 3,6 kilometrissä oli vasta koko kilpailun 33. nopein, kun hän oli kärkeä jäljessä jo 28,3 sekuntia. Niskanen ei enää seuraavaan väliaikapisteeseen 5,2 kilometriin saapunut.

Kilpailu hiihdettiin vetisessä kelissä, ja Niskanen sanoi Viaplayn haastattelussa, että olosuhteet olivat muuttuneet kilpailusuoritukseen sen verran, että hänellä "ei ollut pitoa".

Jari Isometsä huomauttaa, ettei Niskasta tv-kuvissa näkynyt, mikä hankaloittaa arvioimista, mutta myös hänen on helppo uskoa, että suksi ei ollut kunnossa. Lisäksi hän huomauttaa, että Niskasen palautuminen on ollut tavallista vaikeampaa.

Koronaan maailmancup-kauden alla sairastunut Niskanen avasi cup-kautensa ylipäätään vasta Tourilla, jonka kaksi ensimmäistä etappia hiihdettiin noin 1 700 metrin korkeudessa Sveitsin Val Müstairissa. Toisessa niistä, 10 kilometrin perinteisen takaa-ajossa, Niskanen urakoi itsensä vapaan sprintin jälkeiseltä 57. sijalta Tourilla 14:nneksi.

– Kun ei ole ihan täysi isku päällä ja toipilaana hiihtää korkealla noin kovan suorituksen, palautuminen ei ole millään ollut täydellistä. On ihan selvä asia, että kenen tahansa elimistö on kovilla, saati sellaisen, joka on ollut koronatoipilaana, menee korkealle viime tipassa ja hiihtää siellä kaksi kovaa kisaa, Isometsä sanoo.

"Sanotaan, että ei ole mitään järkeä"

Isometsä ynnää arvioonsa henkisen puolen vaikutuksen vaikean alun jälkeen lähes meren pinnan tasolla painellussa päivän kisassa.

– Kun jo alkuperäisessä suunnitelmassa on ollut ajatus, että tämä on se viimeinen kisa Tourilla, ja kun on hiihtänyt ensimmäistä kovaa nousua ja huomannut, että suksi ei toimi, tulee helposti ajatus, että en minä rupea toipilaana itseäni tähän tappamaan. Ratkaisu on ollut juuri se oikea: toipilaana ei hyödytä hiihtää jotakin sijaa 30.

Samalla satinkutia saavat ne, jotka ovat heittelemässä kotisohvien uumenista tuhahtelevia kommentteja, kun suomalainen huippu-urheilija jättää leikin kesken.

– Sanotaan, että "ei ole mitään järkeä, että lähdetään maailmancupin kisoihin ja keskeytetään, pitäisi pysyä kotona". Se on aika yleinen kommentti asiaa tietämättömiltä ja seuraamattomilta. Mutta kun tietää, mitkä ovat päämäärät, sitä taustaa vasten oli täysin oikea ratkaisu, Isometsä sanoo ja viittaa Niskasen paloon yltää kärkeen.

Lähtönumerolla 66 hiihtänyt Niskanen ehti pohtia, että monella muullakin jälkipäässä lähteneellä meni huonosti. Toisaalta kärkinelikkoon mahtuivat voittaja Johannes Hösflot Kläbon (44) ja kakkosen Simen Hegstad Krügerin (48) lisäksi Didrik Tönseth numerolla 60 ja Calle Halfvarsson numerolla 64.

– Huippukuntoinen, oikein viimeisen päälle tikissä oleva Iivo olisi pärjännyt tuossa kisassa, vaikka olisi lähtenyt numerolla 100, Isometsä sanoo.

Päivän paras suomalaismies Markus Vuorela sijoittui 26:nneksi.

"Iivo ei lähde kokeilemaan onnea muualle"

Niskanen vahvisti Viaplayn haastattelussa lähtevänsä seuraavaksi Tour de Skiltä kotiin, kun kiertuetta on miehillä jäljellä neljä etappia.

– Hyvä, että Iivo kävi nuo kisat kokeilemassa. He osaavat varmasti tehdä Ollin (valmentaja Ohtonen) kanssa oikeat johtopäätökset, koska MM-kisoihin (Planicassa 21. helmikuuta – 5. maaliskuuta) on vielä pirusti aikaa, Isometsä pui.

Niskanen puntaroi Viaplaylle pohti kisaavansa kenties seuraavan kerran Ranskassa. Les Rousses'n maailmancup-ohjelmaan tammikuun lopussa kuuluu sprintin lisäksi 20 kilometrin yhteislähtö perinteisellä.

– Kuulostaa järkevältä ottaa muutaman viikon rauhallinen harjoittelupätkä tähän ja lähteä Ranskaan niin sanotusti bravuurimatkalle katsotaan, missä mennään. Iivo ei lähde kokeilemaan niin sanotusti onnea muualle, ja näin minäkin sen näkisin. Se on varmasti Ollin kanssa aika pitkälle näin ajateltu, Isometsä naputtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja