Jari Isometsältä hehkutusta "maagiselle tempulle" – Iivo Niskasen paras ominaisuus jäi piiloon

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä suitsuttaa Sergei Ustjugovin irtiottoa Tour de Skin miesten urakan avanneessa 15 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa Sveitsin Lenzerheidessa. Iivo Niskanen ei päässyt hyödyntämään kisassa parasta ominaisuuttaan.

Kisaa taitettiin huippuhiihtäjille rauhallista tahtia, ja pakka pysyi tiiviinä viime kilometreille saakka. Vajaat pari kilometriä ennen maalia Venäjän Ustjugov kuitenkin nykäisi, karkasi muilta ja piti kaulansa maaliin saakka.

Ustjugov juhli voittoa neljällä sekunnilla ennen Norjan Johannes Hösflot Kläboa ja venäläismaanmiestään Aleksandr Bolshunovia. Niskanen hyytyi vauhdin kiristyessä ja putosi kärkipaikoilta 11:nneksi.

– Miesten kisa oli enempi vähempi hiihtämistä ja meni irtiottokisaksi. Iivon paras ominaisuus on kuitenkin pitkään ahtaalla oleminen, mihin monesti vastustajat väsyvät ja Iivo jaksaa. Nyt hän ei päässyt sitä ominaisuutta käyttämään. Hiihdettiin hiljaa, ja sitten kun ruvettiin hiihtämään, lyötiin heti maksimit pönttöön, Isometsä ruotii ja alleviivaa, ettei tällainen kisan kulku suosi Niskasta varsinkaan vapaalla hiihtotavalla.

Ustjugovin irtiottoa Isometsä luonnehtii "maagiseksi".

– Tuollaisesta kohtuullisen rauhallisesta vauhdista se oli valtava repäisy. Kun ollaan korkeammalla Lenzerheidessa, maitohappo tulee nopeampaa kehoon – rykäisy onnistuu helpommin kuin merenpinnan tasolla. Tuo oli osoitus siitä, että mies on varmasti vaarallinen tämän vuoden Tourilla. Tuollaista nykäisyä ei huonokuntoinen kaveri ota, se on ihan satavarma juttu.

"Saatiin vähän karstoja pois"

Miesten Tourin avaus yhteislähtömuodossa on saanut osakseen myös runsaasti ryöpytystä. Kun matkaa taittoi 86 kilpailijaa, baanat olivat varsinkin joukon keskivaiheilla mäkiin mentäessä täysin tukossa ja tahti putosi kirjaimellisesti kävelyvauhdiksi.

– Kisa ajaa sillä tavalla paikkansa, että se pysyi mielenkiintoisena. Jos ajatellaan puhtaasti urheilullisuutta, tuollainen kisa on ihan hyvä muuten, mutta se vaatisi erityisen maaston. Nyt hiihdettiin hyvällä, erittäin liukkaalla kelillä helpohkoa latua.

– On ihan selvä asia, että kun miehissä erot ovat pienempiä urheilijoiden välillä, vetohalukkuutta ei löydy. Kukaan ei halua tappaa itseään vetämiseen välttääkseen sen, ettei ole yhtään paukkuja, kun aletaan kiriä ottamaan.

Tourin kannalta ei ratkennut vielä mitään.

– Saatiin vähän karstoja pois ja haettiin asemia. Toki ne, jotka ovat kunnossa, olivat kärkipäässä. Siinä ne neljä ensimmäistä (Ustjugov, Kläbo, Bolshunov ja Emil Iversen) nyt olivat, keitä povattiin ennakkoon Tourin voittotaisteluun, ja Dario Cologna, jota vähän ennusteltiin, oli kuudes.

Tour de Ski jatkuu huomenna sunnuntaina vapaan hiihtotavan sprinteillä.

Lue myös:

    Uusimmat