Jari Isometsä kaavailee Suomen hiihtäjät Pekingiin – olympialaisista odotettavissa kimaltavaa

Tour de Ski on takana, ja Pekingin olympialaiset edessä kuukauden päästä. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä hahmottelee, millaisella hiihtojoukkueella Suomen olisi tämänhetkisen tiedon valossa hyvä lähteä kisoihin.

Pekingin olympialaiset käynnistyvät 4. helmikuuta, ja kisojen ensimmäinen hiihtokilpailu on ohjelmassa tasan kuukausi tästä päivästä, 5. helmikuuta. Hiihtäjistä Suomen joukkueeseen on jo joulukuussa nimetty Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen ja Lauri Vuorinen.

Jari Isometsän papereissa Suomen naiset olisivat kisoissa kokonaisuudessaan seuraavalla seitsenhenkisellä joukkueella: Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä ja Jasmin Kähärä.

Viestin hiihtojärjestykseksi Isometsä hahmottelee Matintalo–Niskanen–Joensuu–Pärmäkoski.

Miehissä kuuden hiihtäjän ryhmä olisi puolestaan seuraava: Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen, Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Joni Mäki ja Remi Lindholm.

Miehet hiihtäisivät Isometsän kaavailussa viestin järjestyksessä Hakola–Niskanen–Hyvärinen–Mäki.

Perustelut naisille

Isometsä pitää näyttöjen perusteella selvänä, että naisista kisoihin lähtee kuusikko Pärmäkoski, Niskanen, Matintalo, Joensuu, Kyllönen ja Lylynperä. Kun seitsemän on mahdollista valita, Isometsä ottaisi mukaan Kähärän.

– Sitä puoltaa se, että tarvitsemme sinne vielä sprinttihiihtäjän, emme niinkään distanssihiihtäjää. Meillä kyllä löytyy normaalimatkoille osallistujat, mutta saadaanko sprinttiin neljää hiihtäjää? Sprinttipaikka on tavallaan vapaana.

– Kähärä oli kuitenkin Dresdenissä kymmenes, ja hän on ollut parissa muussakin sprintissä pisteillä. Hän on tällä hetkellä selkeästi vahvimmilla.

Isometsä nostaa rinnalle spekulaation, että Riitta-Liisa Roponen otettaisiin mukaan hiihtämään 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailu.

– Kolmellekympille löytyy jo neljä hiihtäjää.

Lisäksi Roposen viimeisimmät kilpailunäytöt kesken jääneeltä Tour de Skiltä ovat heikkoja. Hän oli viimeisessä loppuun asti hiihtämässään 10 kilometrin perinteisen kisassa Lenzerheidessa 60:s.

– Ainakin tämänhetkinen tilanne on se, että tuo seitsikko on aika selkeä, jos viimeisten viikkojen aikana ei tapahdu jotain erikoista, joku esimerkiksi saa koronaa tai tule muuten kipeäksi.

Perustelut miehille

Miehissä Isometsä ei näe epäselvää sille, että normaalimatkojen ydinjoukkona on nelikko Niskanen, Hyvärinen, Hakola ja Mäki. Ja kun Vuorinen on Niskasen tavoin jo valittu kisoihin, kasassa on viisi miestä.

Suomi saa ottaa kuusi mieshiihtäjää.

– Jos puhtaasti maailmancupin sijoituksia katsotaan, kuudes nimi on Remi Lindholm. Hänellä on kuitenkin maailmancupista useita pistehiihtoja, mitkä ovat selkeitä näyttöjä.

Lindholmia vielä haastaa Isometsän papereissa Markus Vuorela. Hän voitti sunnuntaina Puijon kansallisissa kisoissa 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla lyötyään Alexander Ståhlbergin 51 sekunnilla. Näyttöpaikkoja ei ole kuitenkaan enää paljon.

Sitä Isometsä ei pidä järkevänä, että joukkueeseen haettaisiin vielä sprintteriä.

– Silloin Lauri Vuorinen olisi viestin varamies, eikä mitali olisi enää realismia.

– Mäki ja Hakola hiihtävät sprintin Vuorisen tavoin. Sprinttiin ei todennäköisesti saada täyttä miehitystä. Jos lähdetään viemään vapaan sprintteri kisoihin ja nelikosta yksi sairastuu, viestissä ollaan pahasti siipirikkoisia.

Naisten viestijärjestys

Isometsän ensisijainen naisten viestin järjestys on Matintalo–Niskanen–Joensuu–Pärmäkoski, mutta hän pitää toisena vaihtoehtona samaa järjestystä, jolla hiihdettiin viime vuonna Oberstdorfin MM-kisoissa: Joensuu–Matintalo–Niskanen–Pärmäkoski.

– Satsattaisiin loppuun, että Kerttu ja Krista olisivat siellä. Mutta etenkin Kertulla perinteinen on paljon vahvempaa kuin vapaa, Isometsä sanoo toppuutellen.

– Muut laittavat kakkososuudelle väkisinkin kovia hiihtäjiä. Voi hyvin olla, että Ruotsilla on Frida Karlssonia. Jos meillä ei ole vastata siihen, tipumme siitä kelkasta äkkiä.

Etukäteen askarruttavin olisi kolmososuus, jossa hiihtäisi Joensuu.

– Jos norjalaiset laittavat Therese Johaugin ja ruotsalaiset Ebba Anderssonin, ollaan kahden mitalisijan osalta vähän ongelmissa. Näin etukäteen ajatellen Ruotsi ja Norja eivät ole meidän päävastustajiamme, vaikka Norja jollakin tavalla voisi olla lyötävissä ja miksei Ruotsikin.

– Jos kuitenkin ajatellaan realistisesti, Venäjä ja USA ovat meidän päävastustajamme. Pitää peilata paikan päällä, minkälaisessa kunnossa heidän hiihtäjänsä ovat ja minkälaista osuusjakoa he siellä laittavat.

Miesten viestijärjestys

Miehiin Isometsä sommittelee viestijärjestystä Hakola–Niskanen–Hyvärinen–Mäki.

– Miehissä pientä päänvaivaa aiheuttaa se, että käytännöllisesti katsoen meidän kaikki neljä mieshiihtäjäämme ovat parempia perinteisellä.

– Avausosuudella olisi tärkeää olla hyväkuntoinen Hakola, ettei tapahtuisi mitään repsahdusta eikä jäätäisi.

Toisella osuudella vauhdissa olisikin perinteisen tykki Iivo Niskanen.

– Kakkososuudella pitäisi päästä meidän päävastustajistamme Ranskasta ja Ruotsista erilleen. Silloin mitalimahdollisuutemme paranevat huomattavasti.

Kolmatta osuutta joutuisi hiihtämään Hyvärinen, joka taitaa perinteisen vapaata paremmin. Ankkuroinnin hoitaisi kiriherkkä Mäki.

– Sitäkin ollaan monesti pohdittu, laitetaanko Iivo vapaalle. Miksei, mutta Iivollakin on niin iso ero tällä hetkellä perinteisen ja vapaan hiihdossa, että joukkueena saadaan enemmän hyötyä siitä, että Iivo hiihtää kakkososuuden.

Kysymysmerkkejä kuitenkin riittää. Mäen näytöt ovat olleet tällä kaudella heikkoja, ja Hakola loukkaantui marraskuussa Rukan maailmancupissa hiihdettyään sitä ennen vahvasti.

– Olen kuitenkin sitä mieltä, että olemme vahvasti pronssissa kiinni. On kaksi joukkuetta (Norja ja Venäjä), joille emme voi mitään, jos heille ei tule mitään käsittämätöntä voidekämmäystä.

Hiihdon mitaliodotukset

Isometsä toteaa, että henkilökohtaisen hiihtomitalin tuo hyvin todennäköisesti Iivo Niskanen, joka pääsee nyt hiihtämään olympialaisissa bravuurimatkansa 15 kilometriä väliaikalähtönä perinteisellä tyylillä.

– Iivo on kultamitalisuosikki siinä kisassa, mutta erot ovat sen verran pieniä, että ei paljoa vaadi, että kulta vaihtuu pronssiksi tai viidenneksi sijaksi. Mutta kyllä hän on se potentiaalisin henkilökohtainen mitalistimme ihan selkeästi.

Toiseen henkilökohtaiseen hiihtomitaliin Isometsä näkee ainoan mahdollisuuden naisten perinteisellä kympillä. Tour de Skillä Lenzerheidessa Kerttu Niskanen voitti kyseisen matkan ja Krista Pärmäkoski oli neljäs. Supertähti Therese Johaug oli Tourilta sivussa.

– Tässäkin täytyy muistaa, että mitalista ovat ennakkoon ajatellen taistelemassa Frida Karlsson, Ebba Andersson, Natalia Neprjajeva ja Therese Johaug, eikä Heidi Wengkään ole ulkona. Pitäisi tulla samanlainen nappipäivä kuin Lenzerheidessa. Mahdollisuudet eivät varmaan ole yli viittäkymmentä.

Isometsä huomauttaa, että askel on kuitenkin otettu vuodentakaisesta MM-kisat sisältäneestä kaudesta eteenpäin.

– Viime vuonna ei olisi riittänyt superpäiväkään, mutta nyt se riittää.

Mitalimahdollisuuksia Isometsä näkee myös kaikissa neljässä maastohiihtoviestissä mukaan lukien kaksi parisprinttiä.

– Kaikissa näissä viesteissä olemme pronssisuosikkeja. Minkään ei tarvitse kuitenkaan mennä pieleenkään, ettei mitalia tule, kun joku muu maa tekee vain hyvän suorituksen.

Summaten:

– Jos kaikki menisi ihan kuin elokuvissa, saisimme kuusi (hiihto)mitalia. Jos ei mene, saamme yhden. Siinä se haitari tällä hetkellä kuukausi ennen kisoja on.

– Ehkä se siihen puoliväliin asettuu, ja sehän olisi maastohiihdon osalta varsin hyvä suoritus.

Lue myös:

    Uusimmat