Isometsä: Tällä tavalla Iivo Niskanen taistelee tänään mitalista – "Ehdotonta"

3:41
Iivo Niskanen avaa MTV Urheilulle tunnelmiaan ennen Oberstdorfin MM-kisojen yhdistelmäkilpailua.

Iivo Niskanen ei kuulu tänään lauantaina hiihdettävän Oberstdorfin MM-yhdistelmäkilpailun suurimpiin suosikkeihin, mutta MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pitää tietyin reunaehdoin mitalia mahdollisena. Isometsä avaa, millaista kisaa siihen vaadittaisiin.

Naisten 7,5+7,5 kilometrin yhdistelmäkilpailu sivakoidaan ensin kello 12.40 alkaen, kun taas miehet pääsevät 15+15 kilometrin matkalleen kello 14.25.

– Keli ja sukset tulevat näyttelemään jonkinnäköistä roolia. Puolen päivän jälkeen rata alkaa kostumaan ja yhden aikaan on jo todella märkää. Miesten pitäisi sen jälkeen vasta startata, Isometsä ruotii ja pohjaa havaintojaan jo torstain sprinttipäivänä nähtyyn.

Isometsä arvioi sprinttien jälkeen, että suomalaisilla suksi toimi kauttaaltaan, ja piti tätä hyvänä merkkinä loppukisojakin ajatellen. Yhdistelmäkilpailussa menestystä on kuitenkin realistista odottaa sinivalkoisittain vain Iivo Niskaselta, jonka valtit ovat kilpailun avaavalla perinteisellä hiihtotavalla.

– Iivon kisa ratkeaa perinteisellä hyvään tai huonoon suuntaan. Ei ole paljon vaihtoehtoja kuin että jossakin vaiheessa on yritettävä lisätä rajusti vauhtia, ja on toivottava, että ei pääsisi yksin irti ja mukana olisi vain muutama kaveri.

Isometsä alleviivaa sitä, minkä Niskanenkin varmasti tiedostaa: hän ei voi vain hiihdellä perinteistä ja odottaa kisan jälkimmäistä osuutta vapaalla.

– Hän on niitä urheilijoita, joiden on ratkaisu jossakin vaiheessa tehtävä. Se vähän helpottaa muita hiihtäjiä, koska he tietävät, että näin tässä tulee käymään.

"Yhdestä kahteen kaveria ihanne"

Isometsä maalaa herkullisen skenaarion, jossa Niskanen pääsisi karkuun kahdestaan Venäjän supertähden Aleksandr Bolshunovin kanssa. Matkanteko olisi helpompaa yhdessä töitä tehden.

– Silloin mitali olisi ihan mahdollinen. Ei tämä etukäteismitalimatka ole, mutta mitali on mahdollinen.

Kuten Isometsä sanoi, Niskasen yksinäistä karkaamista ei sen sijaan parane toivoa.  

– Kun joudut luistelemaan yksin ja takaa tulee Bolshunovia ja Sjur Rötheä, tyyliin minuutinkaan karkumatka ei riitä. Kun muu porukka on tullut kantaan ja siellä on yrittänyt rimpuilla, omat eväät on syöty ihan totaalisesti.

– On ehdotonta, että jos ja kun pääsee karkuun, olisi kavereita. Yhdestä kahteen kaveria olisi ihanne.

Niskasella ei toistaiseksi yhdistelmäkilpailusta arvokisamitalia ole. Suomalaismiehistä kisaan osallistuvat myös Lauri Lepistö, Juho Mikkonen ja Markus Vuorela.

Pärmäkosken toiveet "haamukapulassa"

3:16
Krista Pärmäkoski: "Vaikea sanoa, missä kunto on tällä hetkellä."

Naisissa Suomen yhdistelmäkilpailun kvartetin muodostavat Krista Pärmäkoski, Johanna Matintalo, Laura Mononen ja Vilma Nissinen. Silmäparit suuntautuvat etenkin Pärmäkoskeen, joskaan mitalitaisteluun häntä ei kauden aiempien kisojen perusteella uumoilla.

Henkilökohtaisia palkintopallisijoja Pärmäkoskella ei tältä kaudelta ole.

– Kun arvioita pitää tässä vaiheessa peilata aikaisempiin maailmancupin kisoihin, olisi jättiyllätys, jos mitaleista edes taisteltaisiin, saati että saataisiin mitali. Kyllä sijat 6–12 ovat enemmän realistisia tällä hetkellä, Isometsä naulaa.

Isometsä toteaa kuitenkin, että välineet voivat hankalissa oloissa ratkaista kilpailua.

– Jos Krista saisi ihan haamukapulan, se voisi edesauttaa asiaa. Ihan puhtaasti hiihtämällä kirkkaimmat kärkisijat eivät ole realismia.

Kisan suosikkeja listatessaan Isometsä pohtii, että Norjan hiihtovaltiatar Therese Johaug on raskaissa maastoissa ”älyttömän vaikea lyötävä”.

– Toki on nähty, että muut pystyvät aika koviin suorituksiin. Ruotsin Ebba Andersson on ollut hyvässä kunnossa ja Norjan Helene Marie Fossesholm on varmasti mitalitaistossa, Heidi Weng on mitalitaistossa.

– Jos Yhdysvaltain Jessie Digginsillä perinteinen sattuu sujumaan, hän on erittäin vaarallinen vapaan hiihtämisensä myötä. Hän kuitenkin voitti Johaugin viimeksi (tammikuun lopussa maailmancupin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Falunissa).

Ruotsalaistähti Frida Karlssonin tilannetta Isometsä pitää arvoituksena.

– Frida Karlsson on suurin kysymysmerkki. Jos hän on päässyt sellaiseen kuntoon kuin viime vuonna oli, hän on kova, mutta hän on ollut tänä vuonna kyllä vähän vaisu.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja