Iivo Niskanen teki historiaa! Suomalaisen Tour de Skille fantastinen päätös

Iivo Niskanen päätti Tour de Skin kokonaiskilpailun historiallisesti kolmannella sijalla. Niskanen piti asemansa tiukan sekuntipelin jälkeen, kun hän sijoittui 10 kilometrin päätösetapilla vapaalla hiihtotavalla Italian Val di Fiemmessä 12:nneksi.

Niskanen vastasi yhteislähtönä hiihdetyllä, loppunousun sisältäneellä kuudennella etapilla paikka paikoin vauhdista joukon keulapaikalla. Kahdeksan kilometrin jälkeen suomalaisella alkoi kuitenkin tehdä tiukkaa ja hän putosi useita sijoja, kun Norjan Sjur Röthe ja Venäjän Denis Spitsov riuhtoivat karkuun muusta porukasta.

Spitsovista tuli Niskasen Tourin kolmossijan kovin uhkaaja, ja peli meni jännäksi. Venäläinen oli ennen päätösetappia kokonaistilanteessa minuutin ja viisi sekuntia Niskasta perässä, ja Spitsov sai kurottua tuota eroa uhkaavan paljon umpeen päätösetapin aikana.

Röthe voitti päätösetapin ennen Spitsovia (+2,4) ja Saksan yllättäjää Friedrich Mochia (+18,9). Tourin kokonaiskilpailun ylivoimaisesti voittanut Norjan Johannes Hösflot Kläbo oli etapin viides. Tourin kokonaisvoitto oli norjalaistähdelle uran toinen. Kokonaiskilpailun kakkossijansa pitänyt Venäjän Aleksandr Bolshunov sijoittui päätösetapilla seitsemänneksi.

Niskanen ylitti maaliviivan 12:ntena, minuutin Rötheä ja 58 sekuntia Spitsovia perässä. Se riitti Tourin kokonaiskilpailun kolmanteen sijaan seitsemän sekunnin erolla ennen Spitsovia.

Niskanen on ensimmäinen Tour de Skin kokonaiskilpailussa palkintokorokkeelle yltänyt suomalaismies. Sinivalkoiset naiset olivat saavuttaneet Tour de Skiltä aiemmin kuusi palkintokorokesijoitusta mukaan lukien Virpi Kuitusen (nyk. Sarasvuo) kaksi voittoa.

Niskanen voitti Tour de Skin aikana perinteisellä hiihtotavalla 15 kilometrin väliaikalähtökilpailun ja sijoittui 15 kilometrin yhteislähdössä toiseksi.