Nouseeko hiihdon MM-joukkueeseen todellinen yllätysnimi? Jari Isometsä paljastaa valintansa: "Täysin realistinen vaihtoehto"

Hiihdon MM-kisat Slovenian Planicassa alkavat 17 päivän kuluttua. Urheilijat vetäytyvät ennen MM-näyttämölle siirtymistä viimeistelyleirille kuka minnekin. Päättäjien tehtävänä on lopullisen kisajoukkueen valinta.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä tekee omat valintansa jo nyt.

Miesten joukkueeseen ensimmäiset seitsemän nimeä tulevat kuin apteekin hyllyltä.

Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola ja Remi Lindholm ovat joukkueen neljä distanssihiihtäjää. Sprinttipuolelta paikan Isometsän joukkueessa saavat Niilo Moilanen, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen.

 Sitten on pohdittava Arsi Ruuskasen ja Markus Vuorelan väliltä. Voi olla, että molemmat nimetään, mutta onko edustustehtäviä, se on eri asia, Isometsä pyörittelee.

 Sprintti hiihdetään perinteisellä, eli todennäköisesti Hakola hiihtää sen. Eli neljättä sprintteriä ei tarvita. Ehkä Ruuskanen–Vuorela-kaksikko voidaan ottaa molemmat sinne sisään.

Yhdelle yllätysnimelle Isometsä vielä jättää takaportin auki. Juuri nuorten maailmanmestaruuden Kanadassa voittanut 19-vuotias Niko Anttola voisi sopia 15 kilometrin vapaan kilpailuun kuin hansikas käteen. Marraskuussa Rukalla toisen kerran maailmancupviikonloppuun osallistunut nuorukainen nappasi ensimmäiset cupin pisteensä takaa-ajon 25. sijalla.

– Valmennusjohto ehkä miettii, ottaisiko Anttolan kisoihin, Isometsä pyörittelee.

– Jos ajatellaan, että Iivo on sanonut, ettei tule sitä hiihtämään, Joni Mäki todennäköisesti ei ole hiihtämässä, Hakola ei ole hiihtämässä. Siinä voisi olla Niko Anttolan mentävä aukko vapaalla 15 kilometrillä. Se on täysin realistinen vaihtoehto kisoihin myös.

Isometsä kuitenkin miettisi tarkkaan tulisiko 19-vuotias huippulupaus lähettää jo nyt aikuisten MM-kisoihin. 

– Se on siinä ja tässä. Hän on niin pirun nuori, vielä nuortensarjalainen. Onko sitten hyvästä vai pahasta, että lähtee tuollaisiin isoihin kisoihin ja sitten näkee, että häviääkin siellä aika paljon, Isometsä pohtii.

– Kun on tällainen superlahjakkuus, ei pidä kiirehtiä liikaa, koska ei hän ole mitalia sieltä kuitenkaan ottamassa. Ihan varmasti valmennusjohto sitä miettii, koska kyllä siinä olisi paikka hiihtää.

"Kahdeksan nimeä, voi olla, että on yksi liikaa"

Naisissa valinnat noudattelevat samaa linjaa. Ensimmäiset kuusi nimeä putoavat pöydälle helposti.

– Urakoitsijat Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen. He tulevat hiihtämään monta matkaa.

Muita selkeitä valintoja Isometsän papereissa ovat Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu ja Eveliina Piippo sekä Katri Lylynperä.

Kärkikuusikon jälkeen pohdintaa käydään Jasmin Kähärän ja Anne Kyllösen välillä. Lähtevätkö molemmat vai vain toinen, Isometsä pohtii.

– Jasmin Kähärä tietysti voitti perinteisellä MM-kultaa sprintissä. Ainut vain, että hän on sen jälkeen näyttänyt vähän huonoa kuntoa ja on vähän kysymysmerkki.

– Jos ja kun Kähärä on joukkueessa, hänellä on tasan yksi matka, sprintti. Ja jos ja kun Kyllönen on joukkueessa, hänelle ei välttämättä ole mitään matkaa, Isometsä puntaroi ja toteaa, ettei valitsisi nykykuntoista Kyllöstä kisoihin.

Isometsän papereissa sprinttikisan hiihtävät Matintalo, Lylynperä ja Joensuu, jolloin vain toiselle, Kähärälle tai Kyllöselle jäisi kisapaikka. 

Pienen takaportin Isometsä Kyllösellekin jättää. Monipuolinen urheilija sopisi varanaiseksi matkalle kuin matkalle.

– Siellä Kyllösen tapainen urheilija, jonka voi heittää mille matkalle tahansa, on sitten paikallaan, Isometsä sanoo.

– Kahdeksan nimeä, voi olla, että on yksi liikaa.

"Yksi meidän varmimpia mitaleita kisoista"

Mitä nimetyltä joukkueelta sitten voidaan odottaa MM-näyttämöllä?

Isometsä näkee miesten puolella realistiset mitalimahdollisuudet Iivo Niskasella 50 kilometrin perinteisen kilpailussa sekä viestijoukkueella 4x10 kilometrin kilpailussa.

– Kaikki sen yli on vähän ekstraa ja yllätystä. Perttu on hyvässä kunnossa, mutta onko sitten henkilökohtaisen mitalin kunnossa, ehkä ei. Mutta ei kovin kaukananakaan siitä.

Naisissa mitaliodotukset kohdistuvat Kerttu Niskaseen 30 kilometrin kilpailussa sekä molempiin viesteihin.

– Naisissa tietysti paras mahdollisuus ilman muuta on 30 kilometriä perinteisellä ja Kerttu. Se on yksi meidän varmimpia mitaleita kisoista, Isometsä painottaa.

– Kun Venäjä puuttuu, molemmat viestit, sekä pitkä että sprintti, ovat mahdollisuksia, mutta ei millään tavalla varmoja. Saksa on nostanut päätään. Siellä on Ruotsi, Norja, Saksa ja Yhdysvallatkin taistelemassa. Mutta se on hyvä mahdollisuus.

Sen enempää mitaleita asiantuntija ei Suomelle povaa.

– Miehille jos laitetaan se kaksi mitalia ja naisille kolme, se olisi viisi. Silloin on mennyt hyvin. Jos yhtään menee huonosti, pitää tyytyä vähempään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja