Japanilaisten herkkusieni uhkaa jäädä Suomen metsiin

Japanilaiset ostaisivat matsutakea, mutta viennin hankaluus epäilyttää suomalaisyrityksiä

Japanilaisten suosikkisieni matsutake, suomalaisittain männyntuoksuvalmuska sai poimijat ryntäämään metsiin viime syyskesällä. Syynä oli ensiluokkaisesta, Japaniin lennätettävästä matsutakesta poimijalle maksettava 20 euron kilohinta.

Tänä vuonna sienistä ei ole vielä näkynyt nuijamaista nuppiakaan, mutta vähissä ovat sienen välittäjätkin. Viime vuonna sientä Japaniin vienyt Baabeli ei tänä vuonna ole mukana sienikaupassa. Lappilaisissa marjanvälitysyrityksissä on vieraillut japanilaisia sienenostajia pitkin kesää, mutta toistaiseksi kukaan ei ole ilmoittautunut sienen viejäksi.

- Japanilaisilla on kyllä kova halu ostaa sientä, mutta sen vieminen tuoreena Japaniin on kallista ja hankalaa. Sienen pitäisi olla Japanissa kahden vuorokauden sisällä poimimisesta, eli kyllä siinä saa kiirettä pitää, jos se jostain Ylä-Lapin metsistä poimitaan, asiaa selvitellyt Matti Hankonen Marja-Matista kertoo.

Viime vuoden kilohinta liian kova

Viime vuonna ensiluokkaisesta sienestä maksettiin poimijoille jopa 20 euroa kilolta. Hankonen arvioi, että hinnan on laskettava ainakin muutaman euron, jotta viennistä saadaan kannattavaa.

-Täällä on uutisoitu, että japanilaiset kuluttajat maksavat sienestä jopa 200 euroa kilolta. Se koskee kuitenkin vain japanilaista sientä, tuontisienten hinnat ovat reilusti alle 100 euron, Hankonen toteaa.

Sienestä maksettava hinta onkin yksi viennin kompastuskivi. Sienet myydään Japanin tukkuportaassa huutokaupalla, joten hinta vaihtelee päivittäin. Tämän vuoksi japanilaiset haluaisivat maksaa sienestä vasta sen jälkeen, kun he ovat myyneet sen eteenpäin.

-Suomalainen matsutake pitäisi saada vietyä Japaniin 30-40 eurolla kilo. Kun tuo hinta sisältää lennot, kylmäkuljetukset ja välittäjien palkkiot, niin on selvää, että poimijahinta ei voi olla 20:tä euroa. Japanilaisten huutokauppasysteemi lisää yrittäjän riskiä, Hankonen selittää.

Itä-Lapissa tutkitaan sienen vientiä

Itä-Lapin kuntayhtymän palkkaaman projektipäällikkö Sari Rissasen tehtävänä on selvittää matsutaken vientiä Japaniin. Jos satoa tänä vuonna saadaan, Japaniin lähtee ainakin koe-erä.

-Tarkoitus on ostaa sientä, jos sitä alkaa maan päälle nousta. Tällä hetkellä neuvottelut japanilaisten kanssa ovat vielä kesken, mutta kiinnostus sieltä suunnasta on todella kova, Rissanen kertoo.

Japanilaisten mielikuvat Suomesta ovat puhtaita, mutta sienen viemiseksi Japaniin tarvitaan myös monenlaista sertifikaattia. Rissasen tarkoituksena on selvittää viennin kiemuroita niin, että mahdollisten vientiyritysten olisi helpompaa aloittaa toiminta valmiiden dokumenttien pohjalta.

Rissasen mukaan on todennäköistä, että Japaniin vietävä sieni olisi lappilaista. Japanin vaatimat säteilyarvot ovat sitä luokkaa, että Etelä-Suomen sienet eivät läpäise seulaa.

-Japanilaiset vaativat monenlaista todistusta sienten laadusta. Tällä hetkellä selvittelen säteilymittauksia, jotka on joidenkin lähteiden mukaan tehtävä jokaisesta lähtevästä satsista. Käytännössä se ei kyllä onnistu, sillä sertifikaatin saaminen kestää viikon ja sienten pitäisi olla Japanissa alle kahdessa päivässä, Rissanen päivittelee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat