Jännitys tiivistyy Georgian uusintavaalien ääntenlaskennassa – tätä demokraattien voitto tarkoittaisi Joe Bidenin kannalta

Demokraatit vahvoilla Georgian uusintavaaleissa – tätä se tarkoittaa Joe Bidenin kannalta 5:41
Katso MTV Uutiset Live: Demokraatit vahvoilla Georgian uusintavaaleissa – tätä se tarkoittaa Joe Bidenin kannalta

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa lasketaan parhaillaan senaatin uusintavaalin ääniä.

Isot uutiskanavat ovat julistaneet toisessa kisassa demokraatti Raphael Warnockin voittajaksi. Toinen vaali demokraattien Jon Ossoffin ja republikaanien David Perduen välillä on vielä liian tiukka voittajan julistamiseksi.

Jos molemmat paikat menevät demokraateille, se tarkoittaa tulevan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kannalta värisuoraa, kertoo väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta.

– Tätä on ennakoitu jo marraskuun vaaleista lähtien. Demokraatit tulisivat hallitsemaan Valkoista taloa, edustajainhuonetta ja todennäköisesti saavuttavat tasatilanteen republikaanien kanssa senaatissa. Tällöin Biden pystyy viemään hyvin vahvasti omaa agendaansa eteenpäin.

Kokko painottaa, että vaikka republikaanit saavuttaisivat yhden paikan enemmistön, se ei välttämättä kaada Bidenin presidenttiyttä.

– Senaattorit ovat hyvin itsenäisiä toimijoita, jotka voivat murtaa puolueen vallitsevaa linjaa, Kokko lisää.

Esimerkiksi Trumpin kaudella ainakin viisi republikaanisenaattoria ovat äänestäneet jonkin verran Trumpin linjan vastaisesti. He ovat vastustaneet esimerkiksi Trumpin maahanmuuttopolitiikkaa ja virkanimityksiä.

Mutta mikä merkitys republikaanien voitolla olisi, jos enemmistö ei kaataisi Bidenin presidenttiyttä? Katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat