Mainos

Jan Vapaavuori Peter Nymanin ohjelmassa: Eletään monella tapaa pelottavaa aikaa

Jan Vapaavuoren mukaan eurooppalaisesta näkökulmasta Suomea ei pidetä enää mallimaana.

Euroopan inventointipankin varapääjohtajan paikalta Helsingin pormestariksi tähtäävän Jan Vapaavuoren mukaan vielä kymmenenkunta vuotta sitten näin oli.

– Suomea pidettiin eräänlaisena mallimaana talouden, innovaatioiden ja koulutuksen suhteen, mutta ei pidetä enää. Ei me toisaalta mitään roskasakkia olla, hyvää eurooppalaista keskitasoa, Vapaavuori totesi Peter Nymanin ohjelmassa.

Maailmalla viime aikoina tapahtuneiden muutosten johdosta Vapaavuori sanoo liberaalin demokratian olevan kriisissä.

– Brexit-äänestys ja Trumpin valinta presidentiksi oli asioita, jotka herätti näkemään, mutta on sitä ennekin tapahtunut. Meillä on Puolassa ja Unkarissa ja eräissä muissa sentyyppisiä hallituksia, jotka ei ihan vastaa sitä oikeusvaltion ja demokratian käsitystä, mihin ollaan totuttu. Monella tapaa eletään pelottavaa aikaa.

"Suurmoskeija ei ole mittakaavassa"

Ohjelmassa Vapaavuori myös kertoi, miksi vastustaa Helsingin suurmoskeijahanketta.

– Ehkä keskeinen syy on, että kaiken pitää olla mittakaavassa. Helsinki ei ole Pariisi, Lontoo tai New York. Moskeijoiden pitää olla suhteessa kaupungin kokoon ja meidän islamilaisen väestön määrään.

Vapaavuori ei usko, että suurmoskeija olisi edes tässä herkässä tilanteessa islamilaisen väestön etu.

– Pitää ajaa suvaitsevaisuutta ja tasavertaisuuttaa kaikkien uskontokuntien kesken. Mutta jos se tehdään provosoivalla tavalla, niin se kääntyy itseään vastaan.

Jussi Halla-ahon ilmoitus lähteä tavoittelemaan perussuomalaisten puheenjohtajuutta kirvoitti kommentin mahdollisista hallituskuvioista. Vapaavuoren mukaan kokoomus ei voi olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa, jos Halla-ahosta tulee puheenjohtaja.

– Meillä demokratiassa pitää olla jotain inhimillisiä arvoja, jotka eivät ole neuvottelukysymyksiä. Kysymys on arvomaailmasta, mitä Jussi Halla-aho on johdonmukaisesti koko uransa ajan edustanut. Mielestäni se ei ole sellaista vastuullista demokratiaa, mitä toivoisin edistettävän.

Sampo Terhon johtama perussuomalaiset voisi mahtua hallitukseen?

– On siinä iso aste-ero. Ja samoin Timo Soinin johtama perussuomalaiset. Soini on johdonmukaisesti irtisanoutunut kaikesta vihapuheesta ja rasismista. Se on selkeä edistysaskel valtavirran tulokulmasta.

Peter Nyman klo 22.35 MTV3-kanavalla.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.