Jalonen: Kallis ratkaisu kunnille

Kuntatyönantaja uskoo joka neljännen kunnan joutuvan kiristämään verotusta. Kuntaliitto uskoo sopimuksen tuovan kunnille puolen miljardin lisäkustannukset neljässä vuodessa.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen uskoo monen kunnan joutuvan tiukoille Tehy-ratkaisun vuoksi.

- Kyllä tämä kallis ratkaisu Suomen kunnille ja kuntayhtymille on. Tietysti tässä tehtiin neljän vuoden sopimus kaiken kaikkiaan, mutta hyvä näin, Jalonen toteaa MTV:n haastattelussa.

- Olen kuitenkin kokonaisuuden huomioon ottaen tyytyväinen ja huojentunut, että tähän ratkaisuun päästiin.

Jalosen mukaan tulevat palkankorotusprosentit ovat kuntatyönantajan laskelmien mukaan huomattavasti alhaisemmat.

Lisäksi Jalonen uskoo, että terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat.

- Kunnissa palkankorotuksen maksavat nimenomaan potilaat ja veronmaksajat.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen illalla julkistamassa tiedotteessa todettiin, että sovintoehdotus on annettu pöytäkirjan muodossa. "Hyväksytty sovintoehdotus sitoo osapuolia työehtosopimuksen oikeusvaikutuksin. Kyseessä ei ole Tehyn oma sopimus", tiedotteessa todettiin.

"Kunnille puolen miljardin lisäkustannukset"

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen arvioi tuoreen sopimuksen tuovan kunnille lähes puolen miljardin euron lisäkustannukset neljässä vuodessa.

- Jos tätä verrataan siihen sopimukseen, jota kuntatyönantaja tarjosi, tämä on 160 miljoonaa euroa sen päälle. Kertaluontoisen joululahjarahan kokonaisvaikutus on 18 miljoonaa euroa.

Kietäväinen uskoo sopimuksen johtavan sadassa kunnassa veronkorotuksiin ja velkaantumiseen.

Lisäksi Kietäväinen varoittaa, että tuoreella sopimuksella on myös työllistämisvaikutuksia. Hänen mukaansa kunnilla ei ole varaa palkata hoitajia yhtä ripeästi kuin oli aiemmin suunniteltu. Pahimmillaan edessä voivat Kietäväisen mukaan olla lomautukset.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat