Jäikö koulu kesken? Tutkinnon suorittaminen kartuttaa eläkettä

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen muistuttaa, että opintojen loppuun asti saattamisesta on iloa vielä eläkevuosinakin: esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinto kasvattaa kuukausieläkettä 41 eurolla.

Opiskelu kannattaa taloudellisestikin, viimeistään eläkkeellä. Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen kertoo tiedotteessaan, että ammatillisen perustutkinnon tai alemman korkeakoulututkinnon suorittaminen kerryttää eläkettä kolmen opiskeluvuoden perusteella yhteensä 31 euroa. Neljän vuoden ammattikorkeakoulututkinto maksaa itsensä takaisin 41 euroa muhkeampana kuukausieläkkeenä. Viisi vuotta ylemmän korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulututkinnon parissa pakertanut palkitaan peräti 52 euroa suuremmalla eläkkeellä.

Tutkinnosta karttuva eläke lasketaan 694 euron kuukausiansion mukaan, mistä eläkettä karttuu 1,5 % vuodessa. Jotta tutkinnon suorittaminen lasketaan lisäksi eläkkeeseen, edellytetään, että valmistunut ansaitsee työuransa aikana vähintään 16 676 euroa (v. 2013), tiedote selventää.

Ulkomailla opiskelu saattaa myös kartuttaa eläkettä, mutta sen sijaan esimerkiksi ylioppilastutkinnon kaltainen yleissivistävä tutkinto ei eläkepussissa paina. Myöskään jatkotutkinnot ja muut pätevöitymiset eivät kartuta eläkettä.

Opintojen loppuunsaattaminen on kartuttanut eläkettä 18 vuotta täyttäneillä vuodesta 2005 lähtien.Tutkinnosta karttuneen eläkkeen tulisi näkyä työeläkeotteessa aikaisintaan valmistumista seuraavana vuonna.

Studio55.fi

Kuva Getty Images.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja