Jäätteenmäki: EU-liittovaltiosta kansanäänestys

Keskustan sijaisjohtaja Anneli Jäättenmäen mielestä Suomessa tulee järjestää kansanäänestys, jos Euroopan unionia kehitetään liittovaltioksi.

Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan haastattelussa Jäätteenmäki sanoo valtiorakenteiden muuttamisen olevan yhtä iso asia kuin Suomen EU-jäsenyys. Sen vuoksi asiasta tulisi kysyä kansalta. Jäätteenmäen oma EU-linja lähtee siitä, että unionia kehitetään itsenäisten valtioiden liittona eikä liittovaltiona. Hän muistuttaa, että liittovaltion mahdollisuus on kiistetty koko ajan.

Keskustelu EU:n mahdollisesta liittovaltiokehityksestä alkoi viime viikolla pääministeri Paavo Lipposen esiteltyä omia Eurooppa-visioitaan Belgiassa. Vaikka Jäätteenmäki ei kannatakaan liittovaltiota, on hän samaa mieltä Lipposen kanssa monesta muusta tämän Belgian-puheessaan esille tuomasta asiasta. Myös keskustajohtajan mielestä EU:n toimivaltasuhteita olisi selkiytettävä, byrokratiaa vähennettävä ja läheisyysperiaatetta voimistettava.

Toimivaltarajojen selkiyttäminen ei Jäätteenmäen mukaan vaadi kuitenkaan perustuslakia. Lisäksi EU:n tulisi Jäätteenmäen mielestä keskittyä perustuslakikeskustelun sijasta sen kansalaisille läheisempiin asioihin, kuten rikollisuuden torjuntaan, ympäristökysymyksiin ja huumeasioihin.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat