Mainos

Jäätteenmäki: EU-liittovaltiosta kansanäänestys

Keskustan sijaisjohtaja Anneli Jäättenmäen mielestä Suomessa tulee järjestää kansanäänestys, jos Euroopan unionia kehitetään liittovaltioksi.

Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan haastattelussa Jäätteenmäki sanoo valtiorakenteiden muuttamisen olevan yhtä iso asia kuin Suomen EU-jäsenyys. Sen vuoksi asiasta tulisi kysyä kansalta. Jäätteenmäen oma EU-linja lähtee siitä, että unionia kehitetään itsenäisten valtioiden liittona eikä liittovaltiona. Hän muistuttaa, että liittovaltion mahdollisuus on kiistetty koko ajan.

Keskustelu EU:n mahdollisesta liittovaltiokehityksestä alkoi viime viikolla pääministeri Paavo Lipposen esiteltyä omia Eurooppa-visioitaan Belgiassa. Vaikka Jäätteenmäki ei kannatakaan liittovaltiota, on hän samaa mieltä Lipposen kanssa monesta muusta tämän Belgian-puheessaan esille tuomasta asiasta. Myös keskustajohtajan mielestä EU:n toimivaltasuhteita olisi selkiytettävä, byrokratiaa vähennettävä ja läheisyysperiaatetta voimistettava.

Toimivaltarajojen selkiyttäminen ei Jäätteenmäen mukaan vaadi kuitenkaan perustuslakia. Lisäksi EU:n tulisi Jäätteenmäen mielestä keskittyä perustuslakikeskustelun sijasta sen kansalaisille läheisempiin asioihin, kuten rikollisuuden torjuntaan, ympäristökysymyksiin ja huumeasioihin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.