Jaakonsaari putosi demarijohdosta

SDP:n puoluekokous jätti tänään kansanedustaja Liisa Jaakonsaaren pois puolueen johtotroikasta. Puolue valitsi varapuheenjohtajikseen kansanedustajat Antero Kekkosen ja Säde Tahvanaisen.

SDP:n Turun puoluekokous purki eduskuntavaaleissa kärsityn äänikadon nostattamia tuntoja vaihtamalla puolueen toisen varapuheenjohtajan. 26-vuotias toisen kauden kansanedustaja Säde Tahvanainen päihitti numeroin 229-113 edellisen hallituksen työministerin Liisa Jaakonsaaren. Puoluekentän paineet kohdistuivat myös ensimmäiseen varapuheenjohtajaan Antero Kekkoseen, mutta tämä säilytti paikkansa voittamalla SDP:n nuorisojärjestön puheenjohtajan Osku Pajamäen yllättävän niukasti äänin 197-145.

Kekkonen on toiminut SDP:n ensimmäisenä varapuheenjohtajana jo Ulf Sundqvistin ajoista vuodesta 1991. Jaakonsaari istui varapuheenjohtajana kaksi kautta eli vuodesta 1993 lähtien. Eilen tehdyn puoluehallituksen valinnan jälkeen SDP:ssä on nyt tilanne, jossa puolueen johdosta hallituksessa on vain puheenjohtaja Paavo Lipponen. Viime vaalikaudella puoluehallituksessa istui Lipposen lisäksi kolme ministeriä.

Varapuheenjohtaja Kekkonen asettui tänään tiedotustilaisuudessa tukemaan mm. entisen puheenjohtajan Pertti Paasion esitystä, että SDP:n pitäisi näkyä julkisuudessa enemmän muuten kuin vain hallituksen kautta.
-SDP:n pitää näkyä muutoinkin kuin hallituksen kautta. Olen erittäin samaa mieltä sen kritiikin kanssa, Kekkonen sanoi.

Eltaantunut leskimies ja nuori, viehättävä sinkku

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtajaksi uudelleen valittu eduskunnan varapuhemies Jukka Mikkola vakuutti, että Jaakonsaaren kaatuminen äänestyksessä ei ollut tämän syyllistämistä puolueen vaalimenestyksestä. Mikkolan mielestä kyse oli vain nuorennusleikkauksesta, sillä muu puoluejohto on jo viisikymppistä tai ylikin.

Kekkonen kuvasi itseään vähän eltaantuneeksi leskimieheksi ja Tahvanaista nuoreksi viehättäväksi sinkuksi. Kekkosen mielestä varapuheenjohtajavaali heijasti erittäin rakentavalla tavalla SDP:ssä käytävää keskustelua. Kekkonen kehui vastaehdokastaan 28-vuotiasta Pajamäkeä hienoksi ajattelijaksi poliittisesti.

Jaakonsaaren tappiosta Kekkonen sanoi tuntevansa surua, koska juuri Jaakonsaari oli tehnyt raskaan työn SDP:n edellisen vaalilupauksen eli työttömyyden puolittamisen lunastamisessa.
-Syntipukki olisin voinut olla myös minä, Kekkonen sanoi.

Tahvanaisen mielestä 172 000 äänen menettämistä ei voi sälyttää Jaakonsaaren syyksi. Asettuminen Jaakonsaaren vastaehdokkaaksi ei ollut hänen mukaansa mikään henkilökohtainen mielenosoitus vaan kyse oli puoluekentän halusta etsiä muutosta.

Tyytymättömyys osui Jaakonsaareen

Puolueen puheenjohtajistosta pudotettu Liisa Jaakonsaari arvioi, että varapuheenjohtajavaalin tulos oli seuraus puoluekokouksessa ilmenneestä tyytymättömyydestä. Se löysi terapeuttisen purkautumiskanavansa henkilövaihdoksesta. Jaakonsaari kertoi aistineensa jo etukäteen, että vaihdoksen tarve näkyy juuri hänen paikkansa täyttämisessä. Puheenjohtaja ja puoluesihteeri valittiin edellisenä päivänä yksimielisesti uudelleen suosionosoitusten kera, joten varapuheenjohtajien vaali jäi ainoaksi ns. liikkuvaksi osaksi.

Jaakonsaari muistutti, että hänellä oli edellisessä hallituksessa raskas työministerin salkku. Työelämän kysymyksien käsittelystä on saattanut jäädä jotakin jonkun hampaankoloon. Entinen varapuheenjohtaja jatkaa SDP:n puoluehallituksen jäsenenä, kansanedustajana ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Puoluejohdosta pois jääminen antaa hänen mukaansa myös enemmän vapautta ajatella ja ilmaista itseään. Vapaus ei Jaakonsaaren mukaan kuitenkaan merkitse sitä, että hän lakkaisi tukemasta Paavo Lipposen linjaa. Kysymys on ainoastaan "vähän innovatiivisemmasta otteesta".

Myös puheenjohtaja Lipponen näki varapuheenjohtajien vaalissa merkkejä uudistumisen tarpeesta.
-Kun tehtiin tällainen ratkaisu, me muut pääsemme helpommalla, Lipponen sanoi. Hän kiitteli Jaakonsaaren toimintaa ja korosti "Liisan esiintyneen kuin mies".

Lipposen mielestä olisi ollut ihme, ellei puoluekokouksessa olisi esitetty SDP:n johtoon suuntautuvaa arvostelua. Kritiikki on ollut vahvaa mutta asiallista. Kokouksesta jää puheenjohtajan mukaan tältä osin hyvä mieli. Lipponen näkee nuorten naisten nousevan SDP:ssä. Sen sijaan suurten ikäluokkien raskas paino vaikeuttaa nuorten miesten esiinmarssia.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat