Jaakob Rissanen kertoo, millaista on tehdä työksi lyhyitä videoita: "TikTok ei maksa mulle sentin senttiä"

Toimittaja teki ensimmäisen TikTok-videon - ammattilainen kommentoi 1:32
Keski-ikäinen nainen teki ensimmäisen TikTok-videonsa. Katso yllä olevalta videolta, miten ammattilainen kommentoi lopputulosta.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut TikTok-tähti Jaakob Rissanen kertoi, millaista on tehdä työkseen lyhyitä videoita.

TikTok on lyhyiden videoiden tekoon ja julkaisemiseen räätälöity sovellus, jota käyttää maailmanlaajuisesti yli miljardi ihmistä.

Valtaisa yleisöpotentiaali on tehnyt osasta videonikkareita julkkiksia. Suomalaisista tiktokkaajista suosituimpia ovat siivousvideoita tekevä Auri Kananen ja vatsastapuhuja Sari Aalto, joilla on kummallakin 4–5 miljoonaa seuraajaa.

Myös 20-vuotiaalle Jaakob Rissaselle TikTok on työ. Rissasella on palvelussa yli 100 000 seuraajaa. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut sometähti kertoi, että videoiden teko on luovaa mutta välillä raskasta työtä. Innostusta pitää toisinaan hakea muiden videoista ja kuumimmista puheenaiheista.

Videoilla pystyy tienaamaan, jos jokin yritys tarjoaa tuotteidensa mainostamisesta rahallista korvausta.

– TikTok ei oikeastaan maksa mulle sentin senttiä siitä, että teen videoita, vaan yritykset maksavat, Rissanen sanoi haastattelussa.

Rissanen kertoo, että joutuu tällä hetkellä enemmän torjumaan kuin hyväksymään yhteistyöehdotuksia.

Aikuinenkin voi koukuttua TikTokiin

TikTok on leimallisesti nuorison käyttämä alusta – aikuisiin ajatus lyhyistä hupsutteluvideoista ei välttämättä samalla tavalla vetoa. Viestintäkonsultti ja tietokirjailija Ville Korminlainen kuitenkin muistuttaa, että vanhempien olisi hyvä tietää, millaisissa palveluissa jälkikasvu pyörii.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Pelkästään hyvän mielen sisältöjä TikTokista ei löydy vaan videoilla käsitellään aiheita monipuolisesti. Palvelussa saattaa törmätä myös suorastaan haitalliseen sisältöön – esimerkiksi syksyllä 2020 TikTokissa levisi kauhistuttava itsemurhavideo.

Samalla kun aikuinen perehtyy trendejä ja puheenaiheita suoltavaan videopalveluun, voi hän huomata itsekin, kuinka koukuttavia nopeat videot ovat. Kormilaisen mukaan moni on alkanut käyttää TikTokia Netflixin kaltaisten suoratoistopalveluiden korvaajana.

Eikä mikään estä aikuisia myöskään luomasta omaa sisältöä palveluun. Kormilainen ja Rissanen kertovat lyhytvideoiden tekemisen perusperiaatteista uudessa kirjassa Tokkerin käsikirja.

Keski-ikäinen nainen teki ensimmäisen TikTok-videonsa. Katso yllä olevalta videolta, miten Jaakob Rissanen kommentoi lopputulosta.

Mielipiteet herättävät vahvoja tunteita

Jaakob Rissanen pitää ongelmallisena, että TikTokissa ei voi rajata vastaan tulevaa sisältöä, minkä vuoksi esimerkiksi lapset saattavat törmätä haitallisiin videoihin.

Toinen Rissasen kritiikin kohde liittyy kommentointiin, joka on hänen mukaansa monesti todella negatiivista ja toksista. Rissanen uskoo, että nopeatempoisessa ympäristössä kommentoijalta helposti unohtuu, että videon tekijäkin on ihminen.

– Jos sanot oman mielipiteen ääneen, siihen tulee todella todella vahvoja kommentteja. Mutta jos olet mielipiteetön TikTokin puolella, niin sit pysyt hyvän kommentoinnin rajoissa koko ajan.

Palvelusta ristiriitaisen tekeekin se, että samalla kun siellä pitäisi erottautua ja herättää tunteita, tulisi olla sopivalla tavalla hajuton, mauton ja väritön.

Tällaista on ammattitiktokkaajan työ 9:48
Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat