Nuoret TikTok-käyttäjät törmäävät nyt tahtomattaankin väkivaltaisiin videoihin – "En voinut olla ajattelematta, kuinka video vaikuttaa nuorempiin"

Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen 2:29
KATSO MYÖS: Videolla toimintaohjeet, jos lapsi on nähnyt raa'an videon somessa ja järkyttynyt.

MTV Uutisten haastattelemat teini-ikäiset kertovat olevansa huolestuneita siitä, miten lähinnä viihteeksi ja ajanvietteeksi tarkoitettu TikTok-sovelluson muuttunut nuoria järkyttävää sisältöä jakavaksi alustaksi.

Alunperin TikTok-sovellus täyttyi tanssi- ja lipsync -videoista, jotka naurattivat ja huvittivat nuoria. MTV Uutisten haastattelemat teinit ovat itsekin tehneet viihteelliseksi tarkoitettuja, jopa hassunhauskoja, videoita viikoittain.

15-vuotias Henna kertoo kaihoisasti ikävöivänsä sitä, millainen TikTok oli aikaisemmin.

– Ennen TikTok oli hyvähenkinen sovellus, jota voi selata, kun oli tylsää. Nyt siihen jää koukkuun useiksi tunneiksi eikä aikaa jää juurikaan muulle. En lue uutisia, mutta TikTokissa niihin törmää nyt jatkuvasti, varsinkin Ukrainaa käsitteleviin videoihin. Ne eivät todellakaan ole hyvää viihdettä, harmittelee Henna.

Ukrainan sota on lisännyt väkivaltavideoita

TikTok-sovellus on muuttunut tyystin toisenlaiseksi, sillä siellä otetaan jatkuvasti poliittista kantaa. Esimerkiksi Ukrainan sodasta on jaettu runsaasti järkyttäviä ja raakuuksia sisältäviä videoita.

Useimmissa videoissa venäläiset ja ukrainalaiset syyttävät toisiaan sodan alkamisesta ja väkivaltaisuuksista. Videoihin nuoret ovat kirjoittaneet esimerkiksi "Hiton venäläiset" ja venäläinen kommentoi siihen "Te ansaitsitte sen".

Sodasta on myös pyörinyt paljon videoita, jotka saattavat järkyttää nuorempia katsojia. Ukrainassa olevat nuoret julkaisevat jatkuvalla syötöllä videoita paikan päältä. Niillä näkyy pommi-iskuja, räjähdyksiä ja ampumista.

Nuoret näyttävät vain haluavan tapahtumat julkisuuteen, jotta ihmiset tietäisivät, mitä kauheuksia sodassa tapahtuu. Pääosa videoista on kuvattu Kiovassa. Muutamat tilit julkaisevat vain sotavideoita, jotka julkaistaan nimettömältä tililtä.

TikTokissa on pyörinyt esimerkiksi video, jossa venäläissotilaat ampuvat kohti marssivia ukrainalaisia. Ukrainalaisjournalisti Anastasiia Lapatina jakoi videon Twitter-tilillään keräten sille miljoonia katselukertoja lisää. 

Todellisuus hämärtyy

16-vuotiaan Kevinin mukaan TikTokissa on kiinnostavia aiheita, mutta sovelluksen liikakäyttö johtaa todellisuuden laiminlyöntiin.

– TikTok-sovellusta selaillessa menetän usein ajantajuni, koska siellä tulee jatkuvasti minua kiinnostavia aiheita ja mielipiteitä. Ymmärrän, että analytiikka tarjoaa julkaisuja, joiden kaltaisista olen aiemmin tykännyt.

17-vuotias Senja pitää TikTok-sovelluksen nykykehitystä huolestuttavana.

– En ajattele paljoakaan, kun selailen TikTokkia. Tosin hieman pelkään alitajuisesti, että näen jonkin videon, jota en haluaisi katsoa, kun sovellusta selatessa videot käynnistyvät automaattisesti enkä voi valita, mitä haluaisin nähdä ja mitä en.

Sovelluksessa on esimerkiksi aiemmin liikkunut video, jossa 32-vuotias nuori aikuinen ampuu itsensä Facebook-livessä. Kyseinen video lähti liikkeelle syyskuussa 2020. Video järkytti monia nuoria käyttäjiä, mutta ehti pyöriä sovelluksessa kaikesta moderoinnista huolimatta lähes vuoden.

Mikä on TikTokin vastuu?

Nuorten mukaan TikTok-moderaattori suodattaa yleensä pahimmat videot pois, mutta joskus jotain niistä saattaa silti päätyä TikTokin uumeniin. Moderaattori ei välttämättä huomaa kaikkia. 

16-vuotias Henri pelkää nuorten katsojien puolesta.

– Näin videon, jossa oli alaikäiselle sopimatonta yli 18-vuotiaille tarkoitettua materiaalia, enkä voinut olla ajattelematta, kuinka video vaikuttaa nuorempiin.

– TikTokissa ikäraja on 12, mutta kun ajattelee minkälaista materiaalia siellä liikkuu välillä, ihmettelen, miten TikTok sallii sen kaltaisen sisällön?

Vaikka TikTokista onkin paljon iloa monille, tulee olla valppaana, sillä ei voi koskaan tietää, minkälaisia videoita voi tulla vastaan.

Nuoret peräänkuuluttavat TikTokin omaa vastuuta sisällöstä, jotta nuoret voisivat turvallisin mielin käyttää sovellusta ilman, että joutuvat näkemään pakolla väkivaltaista sisältöä. Nuoret kertovat, että sovellusta selatessa videot alkavat pyöriä automaattisesti.

Artikkelin kirjoittaja on TET-harjoittelussa MTV Uutisissa. 

Ahdistaako? Kokeile perhoshalausta:

Tällainen on ahdistusta helpottava perhoshalaus 0:57
Tällainen on ahdistusta helpottava perhoshalaus. Perhoshalaukseen ohjeet antoi psykologi Hanna Markuksela.

Lue myös:

    Uusimmat