Jääkiekkoliitolta hämmentävä päätös pudotuspelien alla – pettynyt seurapomo kiteyttää yhteiset tunnot: "Mikä järki siinä on?"

Jääkiekkoliitto on rajoittanut hallien videotauluilla esitettäviä uusintoja Mestiksen pudotuspeleissä. Katsojamääristään huolestuneille seuroille tilanne on hämmentävä. Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen toivoo asiaan pikaista muutosta.

Tuore rajoitus koskee jäähytilanteiden uusintoja. Mestiksen pudotuspeleissä hallien videotauluilla ei saa enää näyttää jäähyihin johtaneiden tilanteiden uusintoja samalla pelikatkolla, jolla rangaistus tuomitaan.

Jääkiekkoliiton kilpailujohtaja Pirkka Antila vahvistaa muutoksen MTV Urheilulle. Antilan mukaan päätös asiassa tehtiin viime viikolla.

– Pudotuspeleihin halutaan työskentelyrauha tuomareille. Niitä (jäähytilanteita) voidaan jälkikäteen näyttää, mutta ei kyseisellä pelikatkolla, Antila sanoo.

– Halutaan varmistaa, että tuomarit pystyvät toimimaan sääntökirjan mukaisesti.

Onko tällaisissa tilanteissa ollut aiemmin ongelmia?

– Näin paikka paikoin voisi rivien välistä lukea, Antila sanoo, mutta ei halua nostaa esiin esimerkkejä tilanteista.

– En lähde sitä spekuloimaan. Olen yhdessä erotuomarijohdon kanssa tämän päätöksen tehnyt, että näin toimitaan.

Antila ei kysyttäessä halua arvioida, miten jäähytilanteiden uusintojen esittämiskielto mahdollisesti vaikuttaa Mestiksen katsojakokemukseen. Hän kehottaa kysymään asiasta Mestiksen operatiiviselta johtajalta Olli Arolta.

Hetken kuluttua Antila kuitenkin soittaa takaisin keskusteltuaan Aron kanssa.

– Analysoidaan kysymääsi asiaa katsojakokemuksesta kauden jälkeen.

Antilan mukaan Mestiksen seuroista ei ole tullut palautetta tehdystä päätöksestä.

Seurat hämillään

Seuroille Jääkiekkoliiton päätös jäähytilanteiden näyttökiellosta tuli yllätyksenä. Imatran Ketterän Partanen kertoo seuran saaneen tiedon päätöksestä ottelupäivänä.

– En osaa sanoa, mistä päätös on tullut. Se tuli niin nopeasti ja yllättäen. Olisin toivonut, että olisi käyty keskustelua Mestiksen ja seurojen kesken tällaisesta linjauksesta.

Partasta päätös harmittaa. Mestis-seurat ovat tehneet koronapandemian jälkeen kovasti töitä saadakseen yleisön löytämään halleihin. Nyt tehty päätös heikentää katsojien ottelukokemusta hallien lehtereillä.

– Se on kuitenkin bisneksen ydin, että tätä tehdään yleisölle. Kyllä meidän pitäisi pystyä palvelemaan halliin tulijaa samaan tapaan kuin kotisohvilla jääviä, jotka katsovat C Moren lähetystä, jossa näkyvät ne hidastukset. Ne ovat oleellinen osa tapahtumaa. Samaan tapaan kuin maalihidastuksetkin, Partanen sanoo.

– Siinä mielessä olen pettynyt päätökseen. Se vain kertoo, että ei ymmärretä bisneksen kokonaiskuvaa. Toivoisin, että tuo muuttuu.

Partasen mukaan muissa Mestis-seuroissa kanta asiaan on yhteneväinen. Ihmetystä aiheuttaa muun muassa se, että päätös tehtiin kesken kauden. Yleensä linjauksia tehdään kausi kerrallaan. 

– Sinällään asia ei ole riitaa aiheuttanut. Lähinnä hämmennystä, Partanen sanoo.

– Samaa mieltä ovat he, ketkä oman mielipiteensä ovat ilmaisseet. Monella on sama kysymys, että mikä järki siinä on. 

Tilanne on sikälikin erikoinen, että Mestis-seurojen halleista tulee Partasen mukaan löytyä videonäyttö juuri uusintojen näyttämistä varten.

– Sitä varten ne näytöt ovat, että saadaan katsomokokemusta parannettua, Partanen sanoo.

– Jos siellä pyörii pelkästään mainoksia, kyllä mennään tapahtumassa aika paljon taaksepäin kohti 1980- ja 1990-lukuja.

Tuomarien huippuhetki

Partasen mielestä valmentajien, pelaajien ja tuomareidenkin pitäisi kestää katsomosta tai muualta tulevaa kritiikkiä. Hän myös muistuttaa, että tuomaripäätökset ovat pääsääntöisesti oikeita. Esitetyt jäähyuusinnat nostavat tuomareiden onnistumiset esiin.

– Eikö se olisi juuri toisinpäin. Kun näytetään tilanne hidastuksena, siinä säilyy se työrauha, kun voidaan todeta, että vihellys meni oikein, Partanen puntaroi.

– Pääsääntöisesti tuomarit ovat oikeassa. Minusta se, että hidastuksia on siellä, viestii enemmän heidän ammattitaidostaan. Eli siitä, miten hyviä he ovat.

Pirkka Antila toteaa, että päätöksellä halutaan tuomareille työskentelyrauhaa etenkin isojen rangaistusten videotarkistusten yhteydessä. Partasen mukaan tällaisissa tilanteissa hidastuksia ei ole esitetty videotauluilla aiemminkaan.

– Se on ihan selkeä, sellaisia ei ole ennenkään näytetty. Se on ollut ohjeistus aina. Ihan normaalit jäähytilanteet, poikittaiset mailat, huitomiset ja muut, ne kuuluvat ottelutapahtumaan.

Uusintakielto on jo ehtinyt aiheuttaa hämmennystä Imatralla. Koska päätöksestä ei ole tiedotettu julkisesti, ovat katsojat Partasen mukaan kyselleet hidastusten perään hallilla.

Lue myös:

    Uusimmat