Liigan kurinpidon prosessille sataa kritiikkiä – seurapomo puuttuisi etenkin yhteen asiaan: "Ei hevon p*******n järkeä"

Tapparan Casimir Jürgens täräyttää poikittaisella mailalla KooKoon Axel Ottossonia niskaan – tuomarit eivät reagoi 0:59
Tapparan Casimir Jürgensin törkeä poikittainen maila ei edennyt aluksi kurinpidon käsiteltävksi.

Puolivälierissä pelaavien Liiga-seurojen urheilujohtajita kysyttiin heidän suhtautumistaan Liigan kurinpitoon. MTV Urheilu tavoitti kaikki urheilujohtajat, mutta vain kolme kahdeksasta halusi tässä vaiheessa kautta kommentoida asiaa. Kurinpitodelegaatioon ollaan tyytyväisiä, mutta kurinpidon prosessin kokonaisuus ja epäselvien tilanteiden eteneminen kurinpitodelegaation pöydälle saa puolestaan osakseen rankkaa arvostelua.

Liigassa on jaettu pelikieltoja viimeisen viikon aikana neljä kappaletta. Kurinpitodelegaation päätökset ovat nostaneet kovan äläkän laji-ihmisten parissa.

MTV Urheilu kysyi puolivälierissä pelaavien seurojen urheilujohtajien näkemystä asiaan.

Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt on ollut tyytyväinen kurinpitoelimen toimintaan.

– Peli sinne tai peli tänne ovat näkemyseroja, mutta isossa kuvassa minun mielestäni kurinpitodelegaation päätökset ovat olleet linjakkaita, Sahlstedt sanoo.

Lukon urheilujohtaja tarkastelisi kurinpidon sijaan tilannehuoneen ja tuomarien toimintaa.

– En ole ollenkaan huolissani kurinpitodelegaatiosta, vaan kohdistaisin katseet tuomaritoimintaan ja tilannehuoneeseen. Ne tarvitsisi selkeästi terävöittämistä, Sahlstedt täräyttää.

Myös KooKoon urheilujohtaja Jarno Kultanen on ottanut kurinpitoelimen päätökset vastaan mukisematta, mutta haluaisi nähdä korjausliikkeen niin ikään tilannehuoneen toiminnassa.

– Eniten ihmetyttää tilannehuone ja siellä päävideotuomari, Kultanen sanoo. 

– Tilannehuone toimiii anonyyminä taustalla parhaalla tekniikalla ja tekee isoja päätöksiä. Siellä pitäisi istua parhaat ammattilaiset.

Kurinpidon käsittelyyn on edennyt viikon aikana yhdeksän tapausta, kenties puhuttavimpana Tapparan Casimir Jürgensin poikittainen maila KooKoon Axel Ottossonin niskaan. Tilannehuone arvioi, että kurinpidon ei ole syytä tarkastella tapausta, vaikka se lopulta eteni kurinpidon käsiteltäväksi – vasta KooKoon pyynnöstä. Tilanteesta lätkäistiin lopulta myös yhden ottelun pelikielto.

Sahlstedtilla on ehdotus prosessin parantamiseksi.

– Pitäisi olla yksi ammattitekijä katsomassa ne klipit, mitkä menee kurinpitoelimeen.

"Ei ole hevon p*******n järkeä"

Sahlstedt nostaa esiin, että erilaiset tapaukset eivät ole rangaistusten suhteen samalla viivalla. Keskustelu pelikielloista on hänen mukaansa jossain määrin vääristynyttä.

– Yleisestä keskustelusta unohdetaan täysin sellainen asia, että meillä on Liigassa yksi rangaistus täysin omassa kategoriassaan – se on päähän kohdistunut taklaus.

Päähän kohdistuneet taklaukset on haluttu kitkeä pois, ja sen takia niistä annetaan isoja rangaistuksia. Sahlstedtin mielestä tätä pitäisi tarkastella uudestaan.

– Jos päähän kohdistunut taklaus menee kurinpidon pöydälle, rangaistus alkaa viidestä pelistä. Kaikki muut rangaistukset, oli se kuinka törkeä tahansa, lähtee nollasta. Siinä ei ole hevon p*******n järkeä tuossa touhussa, Sahlstedt sanoo jyrkästi.

– Lyöt poikkarilla jotain suuhun tai vedät tappoviikatteen, saat siitä ehkä kaksi peliä pelikieltoa.

Sahlstedt haluaa selkeitä muutoksia aikaan.

– On ajettu kurinpitodelegaatio todella pahaan paikkaan. Vika on siinä, että liigan hallitus on joitain vuosia sitten tehnyt päätöksen, joissa päähän kohdistuneista taklauksista pitää antaa kovia pelikieltoja.

– Kurinpitodelegaatiolle pitäisi antaa vapaat kädet siihen, että voi katsoa keissi kerrallaan, mikä on kuinka vakavaa ja kuinka piittaamatonta.

Ongelma on juuri se, että päähän kohdistuneen taklauksen rangaistus lähtee viiden pelin pelikiellosta.

– Jos periaatteessa taklaat puhtaasti, ja taklaus vähän liukuu pelaajien kokoeron takia päähän. Kuuluuko siitä automaattisesti vähintään viiden ottelun rangaistus?

Muutoksia

Vaikka viisi urheilujohtajaa pidättäytyi kommentoimasta Liigan kurinpidon tilaa, oli kaikkien urheilujohtajien keskuudessa melko yleinen näkemys, että kokonaisuutta kurinpidon osalta pitää tarkastella kauden jälkeen. HIFK:n Tobias Salmelainen odottaa järjestelmään muutoksia. 

– Uskon, että on kauden jälkeen liigassa on mietinnän paikka. Meidän pystyy olemaan parempia liigana, Salmelainen linjaa.

– En ole missään vaiheessa ollut tyytyväinen kokonaisuuteen. Pitäisi ottaa enemmän urheiluihmisten mielipiteitä huomioon. Pitäisi yhdessä rakentaa, mitä peli on. Siihen liityy kaikki: valmentajat, pelaajat, pelaajayhdistys, kurinpitoelin ja erotuomaritoiminta. Kauden jälkeen tehdään yhdessä analyysi miten asiat toimi ja pyritään sen kautta näkemään, onko aihetta muutoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat