Jokerit-päätös sai Jääkiekkoliiton toimiin – aiemmin tehty uudistus jäihin

Jokereiden hyvin todennäköinen liittyminen Mestis-joukkueiden joukkoon ensi kaudella on saanut Jääkiekkoliiton puntaroimaan sarjan uudistusta uudelleen. Latvialaisen Zemgalen jatkosta sarjassa on määrä päättää maaliskuussa.

Jääkiekkoliiton liittohallitus näytti tiistaina pienin varauksin vihreää valoa Jokereiden Mestis-sarjapaikkahakemukselle. Helsinkiläisseura tarvitsee vielä Mestis-lisenssin, jonka se suurella todennäköisyydellä tulee saamaan.

Sarjan ulkopuolisen joukkueen nousu mukaan ei-urheilullisin perustein pakotti liittohallituksen säätämään aiempia päätöksiään uuteen uskoon.

Mestiksessä pelaa tällä hetkellä 14 joukkuetta. 13 suomalaisjoukkuetta ja latvialainen Zemgale, joka tuotiin mukaan sarjaan täksi kaudeksi.

Aiemman päätöksen mukaisesti tarkoituksena oli supistaa Mestiksen suomalaisjoukkueiden määrää, mutta tiistaina Jääkiekkoliiton liittohallitus teki uuden päätöksen.

– Meillä oli voimassa oleva liittohallituksen päätös, että supistetaan joukkuemäärää 12 suomalaiseen joukkueeseen. Nyt se päätös ehdollisena muutettiin eilen (tiistaina) siihen, että se pysyy 14:ssä, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro sanoo.

– Haluttiin turvata oikeusturva nykyisille joukkueille, ettei samalla tiputeta joukkuemäärää, kun on mahdollisesti tulossa uusi tulokas ei-urheilullisin perustein.

Mestiksen kaksi viimeistä suomalaisjoukkuetta karsii keväällä Mestis-paikasta kahden Suomi-sarjan parhaan joukkueen kanssa. Paras seitsemästä -systeemillä pelattavien ottelusarjojen voittajat pelaavat ensi kaudella Mestiksessä.

Jatkaako Zemgale Mestiksessä?

Latvialaista Zemgalea karsinnat eivät koske. Tämä on Aron mukaan sovittu jo viime kesänä, kun latvialaisseuran pilotti Mestiksessä aloitettiin.

Latvialaisten jatko Mestiksessä ensi kaudella on Aron mukaan vielä auki. Jatko ei hänen mukaansa kuitenkaan ole sidottu Jokereiden tilanteeseen.

Suomen jääkiekkoilijat ry eli Pelaajayhdistys on tehnyt kyselyn sarjan pelaajille liittyen Zemgalen mukanaoloon Mestiksessä, ja joukkueen sarjalle tuomaan lisäarvoon. Mestis toteutti samankaltaisen kyselyn seuroille.

– Maaliskuun aikana tehdään yhteenvetoa ja sen pohjalta tehdään päätös, mikä on se jatko.

Aro kertoo seurojen aikanaan yhteisesti päättäneen Zemgalen tulosta Mestikseen. Päätös jatkosta tullaan tekemään samalla periaatteella.

– Uskon, että päätös jatkosta tehdään samalla tavalla. Mestis-seurat lausuvat oman mielipiteensä ja sen pohjalta muodostetaan esitys liittohallitukselle.

Aro korostaa, että Zemgalen visiitti Mestiksessä on ollut lyhyt, vasta viitisen kuukautta, joten johtopäätösten tekeminen seuran tuomasta lisäarvosta sarjalle on vielä haastavaa.

Joukkue on sarjassa viimeisenä, mutta Aron mukaan urheilullisen menestymättömyyden vastapainoksi on nähty hyvääkin.

Mestiksen toimistolla on laitettu lukuja Exceliin ja pyritty selvittämään, paljonko latvialaisseura on kerännyt katsojia, tuottanut mediaosumia ja tuonut kumppanuuksia sekä minkälainen joukkueen vetovoima vierasjoukkueena on ollut.

– Minun näkökulmastani luvut ovat neutraaleja.

Aron mukaan Zemgale on kerännyt 14 joukkueen sarjassa kuudenneksi eniten yleisöä vierasotteluissaan. Mediaosumia on tullut alle keskiarvon.

Kenties suurin anti on ollut se, että Zemgale on Aron mukaan vetänyt vieraskannattajia Latviaan Mestikselle poikkeuksellisella tavalla.

– Bussilasteittain on saatu ihmisiä liikkumaan vieraspelimatkoille. Se on meidän sarjassamme poikkeuksellista. Pidän sitä isona arvona. Toki on varmaan uutuudenviehätystä, mutta enemmän vieraskannattajia on mennyt Jelgaan kuin muihin peleihin.

Aron mukaan Latviassa on oltu varsin tyytyväisiä Mestis-visiittiin.

Viime kesänä Mestis kertoi sarjan neuvottelevan aktiivisesti myös muiden ulkomaalaisten joukkueiden tulosta pelaamaan Suomen kakkostasolle. Tällä hetkellä muiden ulkomaalaisjoukkueiden tulo ei ole ajankohtaista.

– Aktiivisesti pidetään yhteyttä, mutta ei ole mitään sellaista keskustelua käyty, että jostain muusta maasta tai joku muu joukkue olisi liittymässä.

Lue myös:

    Uusimmat