Itsenäisyyspäivänä ikkunalla poltetaan kahta kynttilää – tästä tapa on saanut alkunsa: "Eihän kukaan tietenkään tarkista..."

Video: Suomalaisten suosima lasinen tuikkukippo räjähti Sinin pöydälle – Iittalan mukaan tapaukset ovat satunnaisia 0:18
Katso myös: Iittalan suosittu tuikkuippo räjähti Sinin pöydälle.

Itsenäisyyspäivänä monen suomalaiskodin ikkunan edessä lepattaa kaksi kynttilää. Mistä perinne on saanut alkunsa? Entä onko väliä, mihin aikaan kynttilät sytyttää?

Arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta kertoo, että kuten kaikkien perinneilmiöiden, myös kahden kynttilän yhdistelmän juuret ja niihin liittyvät tarinat ovat moninaiset.

– Ruotsin vallan ja autonomian aikana kynttilät juhlistivat kuninkaallisten merkkipäiviä tai vierailuja. Sortovuosina niitä poltettiin protestiksi Runebergin päivänä viides helmikuuta. Syksyllä 1919 itsenäisyyspäiväksi vakiinnutettiin kuudes joulukuuta, ja myös kynttilät siirtyivät sinne, Nirkko selittää.

"Kahden kynttilän on selitetty viittaavan esimerkiksi kotiin ja isänmaahan"

Vietä itsenäisyyspäivää MTV Uutisten seurassa

MTV Uutiset Live seuraa itsenäisyyspäivän viettoa aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Juhlailtaa ennakoidaan kello 18 alkaen yhdessä vuoden kiinnostavimpien viihdenimien kanssa MTV Uutiset Livessä.

Poikkeusvuoden juhlatunnelmat huipentuvat 6. joulukuuta kello 19.30 alkavaan Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmaan.

Erikoisohjelma näytetään suorana MTV3-kanavalla ja MTV Uutiset Livessä.

Lue lisää: MTV:n Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmassa nähdään vuoden kiinnostavimmat nimet presidenttiparista Vesa-Matti Loiriin

Vuonna 1927 Itsenäisyyden Liitto ehdotti, että kynttilöitä poltettaisiin iltakuudesta iltayhdeksään. 

– Mutta eihän kukaan tietenkään tarkista, milloin kynttilänpolton aloittaa tai lopettaa. Enemmän tämä on tapakulttuuria, jota voi noudattaa tai olla noudattamatta. Ei missään ole sitä tarkasti ohjeistettu.

Kynttilöiden ei myöskään tarvitse olla sinivalkoiset, vaikka kyseistä väriyhdistelmää luonnollisesti itsenäisyyspäivän tienoilla paljon kaupitellaan.

– Kynttilöiden lukumäärääkään ei liioin ole missään määrätty. Kahden kynttilän on selitetty viittaavan esimerkiksi kotiin ja isänmaahan. Tai turvalliseen majapaikkaan, kun jääkäreiksi värväytyvät matkasivat Ruotsin kautta Saksaan. Toisaalta kaksi sopii parhaiten tavalliseen vanhaan ikkunatyyppiin, Nirkko toteaa.

Artikkeli on uusinta viime vuosilta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat