Mainos

Itävallan uusi hallitus vannoi virkavalan

Itävallan uusi konservatiivien ja Vapauspuolueen hallitus vannoi virkavalansa tänään. Samalla Kansanpuolueen johtajasta Wolfgang Schüsselistä tuli Itävallan ensimmäinen konservatiivinen liittokansleri 30 vuoteen. Valatilaisuuden aikana Wienissä oli koolla Vapauspuolueen vastainen mielenosoitus, johon osallistui tuhansia ihmisiä.

Wolfgang Schüssel ja Thomas Klestil

Uudessa hallituksessa puolet ministereistä on Kansanpuolueesta ja puolet Jörg Haiderin äärioikeistolaisesta Vapauspuolueesta. Haider jäi kuitenkin itse hallituksen ulkopuolelle. Samaan aikaan kun hallitus vannoi valansa Wienissä Hofburgin palatsissa, tuhannet vihaiset mielenosoittajat kahakoivat poliisin kanssa palatsin ulkopuolella. Arviolta 5000 ihmistä heitteli tomaatteja ja kananmunia ja huusi Haiderin vastaisia iskulauseita.

Hallituksen virkavalan vastaanottanut presidentti Thomas Klestil on tehnyt selväksi, että hän ei ole tyytyväinen nyt syntyneeseen, voimakkaan kansainvälisen arvosteluryöpyn herättäneeseen hallituskoalitioon. Klestil sanoi Simon Wiesenthal -keskukselle lähettämässään kirjeessä, ettei hänellä lopulta ollut muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä Vapauspuolueen tulo hallitukseen.

Jos hallitusvaihtoa ei olisi hyväksytty, tämä olisi merkinnyt uusien vaalien järjestämistä ja entistä suurempaa ääniosuutta Haiderille ja hänen puolueelleen, Klestil sanoi kirjeessään Itävallan radion mukaan. Klestilin käytöstä hallituksen virkaanastujaisseremoniassa kuvattiin jäätäväksi. Hymytön presidentti vältti katsomasta ministereihin ja hänen kädenpuristuksensa jäivät mahdollisimman lyhyiksi.

Presidenttiä turpiin?

Itävallan uusi varaliittokansleri on Vapauspuolueen Susanne Riess-Passer, joka on ensimmäinen nainen tässä tehtävässä. Samalla Riess-Passer on naisasioista vastaava ministeri. Vapauspuolue sai itselleen myös valtiovarain-, sosiaali-, puolustus-, oikeus- ja infrastruktuurista vastaavien ministereiden salkut. Kansanpuolueella puolestaan on johdossaan ulko-, sisä-, talous-, maatalous- ja ympäristöministeriöt.

Klestil hylkäsi eilen kaksi Vapauspuolueen ministeriehdokasta. Toinen uhkasi mukiloida presidenttiä, jos tämä ei hyväksy hallituskoalitiota, toinen puolestaan kävi rasistista vaalikampanjaa ennen viime vuoden parlamenttivaaleja. Haider itse jää eteläisen Kärntenin osavaltion pääministeriksi. Jotkut tarkkailijat ovat arvioineet, että Haider saattaa pyrkiä vaikuttamaan hallituksen työskentelyyn Kärntenistä käsin. Itävallan uusi ulkoministeri, Kansanpuoluetta edustava Benita Ferrero-Waldner sanoi tänään uskovansa, ettei Haider pyri vaikuttamaan hallituksen työhön.
-Hän vetäytyy Kärnteniin ja antaa hallituksen tehdä työtään, Ferrero-Waldner arvioi.

Kaikki eivät ole asiasta yhtä varmoja. News-viikkolehden mukaan ainakin se on varmaa, että vastavalittu varaliittokansleri Susanne Riess-Passer pyrkii noudattamaan kaikessa Haiderin tahtoa.
(STT-Reuters-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.