Itämeren sinilevä järkyttää ruotsalaistutkijoita

Ruotsalaiset tutkijat sanoivat viikonvaihteessa Itämeren sinilevätilannetta kaikkien aikojen pahimmaksi. Näytteidenkeruumatkalta palannut Ruotsin meteorogisen laitoksen tutkimusryhmä kertoi, että lähes koko Itämeri on levälauttojen peitossa.

Laitoksen pääkemisti Mikael Krysell muistutti, ettei lasten ja eläinten pitäisi olla merivedessä pitkiä aikoja.
-Kukaan aikuinen ei ole kuollut levän saastuttamassa vedessä uimisesta, mutta sitä ei silti suositella, hän sanoi.

Typen ja fosforin ravitsema sinilevä kukkii aurinkoisella ja lämpimällä säällä veden pinnalla. Meren elämän kannalta varsinaiset ongelmat kuitenkin alkavat, kun levä kukinnan jälkeen painuu pohjaan, selitti Krysell.

Levän hajoaminen kuluttaa happea vedestä. Kun levää on suuri määrä, happikatokin on suurempi, ja meren pohjan elämä voi tuhoutua laajalti.
-Silloin voidaan sanoa, että meri kuolee, kiteytti Krysell.

Tulvavesi ruokkii levää

Tulvivat Oder- ja Wisla-joet tuovat Itämereen runsaasti likaantunutta vettä, joka ruokkii levien kasvua. Krysellin mukaan veteen voi tämän takia muodostua myös uudenlaisia leviä. Saksalaisten tutkimustulokset kertovat, ettei tulvavesi kuitenkaan ole vielä ehtinyt levitä kovin pitkälle mereen.

Tanskan tutkimusviranomaiset päättivät ruotsalaisten hälyttävän löydön jälkeen ryhtyä selvittämään, onko myrkyllistä levää myös Tanskan merialueella.

Tanskalaistutkijat alkavat kerätä näytteitä maanantaina. Lisäksi kalastajien toivotaan tarkkailevan tilannetta.
(STT-TT-RB)

Lue myös:

    Uusimmat