Mainos

Itämeren jääalue 2000-luvun laajin

Itämeri on tällä hetkellä jäässä laajemmalta alueelta kuin keskimäärin 2000-luvulla, kertoo Ilmatieteen laitos. Itämeren jäällisen alueen koko on nyt 182 000 neliökilometriä eli noin 42 000 neliökilometriä enemmän kuin keskimäärin 2000-luvulla. Jäätä on myös enemmän kuin vertailukaudella 1971-2000.

Jäätilanne vastaa tällä hetkellä normaalia talvea, vaikka merivesi oli tavanomaista lämpimämpää vielä joulukuun alussa. Pitkä kylmä jakso sai meren jäätymään.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän jääasiantuntijan Jouni Vainion mukaan jäätalvi on toistaiseksi keskimääräinen. Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu luokittelee jäätalvet viisiportaisella asteikolla erittäin leudosta erittäin ankaraan.

Ankaraksi jäätalvi luokitellaan, mikäli jäätalven maksimijäänlaajuus ylittää 279 000 neliökilometriä. Tällaisia olivat jäätalvet viimeksi 1980-luvun puolivälin jälkeen, jolloin kolme peräkkäistä talvea luokiteltiin erittäin ankariksi. Jäätilanteeltaan ankarin oli jäätalvi 1986–1987, jolloin lähes koko Itämeri oli jään peittämä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.