Italiassa löydettiin liki 30 miljoonaa rokoteannosta, mitä niille tapahtuu? Kirjeenvaihtaja: Italia vaiennut asiasta

EU-huippukokouksessa muun muassa vääntöä rokotteista, myös USA:n presidentti Joe Biden paikalla – kirjeenvaihtajamme raportoi 7:20
EU-huippukokouksessa muun muassa vääntöä rokotteista, myös USA:n presidentti Joe Biden paikalla – kirjeenvaihtajamme raportoi.

Italiassa keskiviikkona löydetyille miljoonille Astra Zenecan rokotteille on mitä ilmeisimmin tiedossa vastaanottaja. Mutta, miten ja milloin – se on vielä kysymysmerkki. 

EU-maiden johtajat sekä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kohtaavat tänään toisensa etäyhteyksin EU-huippukokouksen tiimoilta.

Rokotukset ja niiden kuljetukset ovat herättäneet valtavasti keskustelua. 

Kierroksia keskusteluun lisäsi eilinen uutinen siitä, että italialaisviranomaiset ovat löytäneet liki 30 miljoonaa Astra Zeneca -rokotetta paikalliselta tehtaalta – eikä kenelläkään tunnu olevan tietoa siitä, mihin nämä rokotteet olivat matkalla.

Kirjeenvaihtajamme Heikki Piuholan mukaan Italia on pitänyt hiljaiseloa mystisen rokotelastin suhteen. 

– Nuo 29 miljoonaa rokoteannosta ovat yhä edelleen Italiassa, Piuhola kertaa tuoreimpia tietoja.

Piuholan mukaan Astra Zeneca tiedotti medialle eilen illalla, että rokotteet ovat matkalla kahteen eri kohteeseen.

– Nämä rokotteet ovat puoliksi menossa Covax-rokotusohjelman maihin, eli maailman köyhimmille maille, ja ainakin puolet olisi menossa EU:lle, Piuhola kertoi. Piuholan mukaan on edelleen epäselvää, milloin tai miten rokotteet liikahtavat Italiasta eteenpäin. 

– Tiedetään, että nämä rokotteet alun perin tulevat Astra Zenecan Hollannin-tehtaalta, jonka pitäisi tänään saada Euroopan lääkevirastolta ja lääkeviranomaisilta lupa ylipäätään tuottaa rokotteita Euroopan markkinoille.

EU kaukana Britannian rokotustahdista

Piuholan mukaan asiasta tullaan käymään EU-huippukokouksessa ”tiukkasanaista ja värikästä keskustelusta”. 

– Moni Euroopan unionin jäsenmaa ei halua ainakaan tiukkaa vientikieltoa – myös Suomi vastustaa tiukkaa vientikieltoa, Piuhola sanoo. 

Piuholan mukaan vientikiellon sijaan luvassa saattaa olla ehtoja – esimerkkimaana Iso-Britannia. 

– Britannian suhteen myös Britanniasta olisi tuotava rokotteita tai aineosia Euroopan markkinoille – tähän saakka näin ei ole tapahtunut.

Piuholan mukaan yksi mahdollinen ehto on myös se, että eri maiden koronarokotustilanne otetaan huomioon. 

– Tässä asiassa esimerkiksi Euroopan unioni on pitkällä takamatkalla verrattuna Britanniaan, jossa ensimmäinen rokoteannos on annettu 29 miljoonalle britille. Rokotusaste on jo yli 50 prosenttia, Piuhola kertaa. 

Lue myös:

    Uusimmat