EU-huippukokouksessa käytiin kiivasta keskustelua koronarokotteesta – väestöstä rokotettu alle 2 prosenttia: "Missään ei ole hyvä tilanne"

3:17
EU-huippukokouksessa pöydälle nostettiin myös oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vangitseminen – kirjeenvaihtajamme kertoo, mitä mieltä valtiojohtajat olivat tilanteesta

Koronarokotteiden jakelu ja EU-maiden välinen rajaliikenne herättivät suurta huolta eilisessä EU-huippukokouksessa. Kirjeenvaihtajan mukaan testauspakko on mahdollisesti tulossa rajoille hyvinkin nopeasti. 

Euroopan unionin huippukokous pidettiin eilen illalla videoneuvotteluna 27 jäsenmaan valtiojohtajien kesken. 

Kokous keskittyi pääosin koronapandemian hallintaan ja rokotuksiin. 

Tällä hetkellä tavoite tuntuu kaukaiselta, sillä koronarokotetta ei ole pystytty toimittamaan odotetusti. 

Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan mukaan kokouksessa aiheesta käytiinkin ”hyvin kiivas keskustelu”.

– Kaikki Euroopan maat ovat tyytymättömiä näihin (rokotusten) toimitusaikatauluihin ja missään ei ole hyvä tilanne. 

– Eurooppalaisista rokotettuna on reilusti alle 2 prosenttia ja se on todella vähän, Piuhola kertaa surkeaa tilannetta.

Tuoko AstraZeneca helpotusta tukalaan rokotetilanteeseen?

Piuholan mukaan AstraZeneca-rokotteen odotetaan tuovan helpotusta tukalaan tilanteeseen, sillä tiettävästi rokotetta on varastoituna paljon Euroopassa, minkä ansiosta sen jakelu tapahtuisi verkkaisesti. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi jo aiemmin MTV Uutisille, että AstraZenecan myyntiluvan hyväksynnän odotetaan tapahtuvan ensi viikolla. 

Mitä tehdään Euroopan rajaliikenteelle?

Sekä Suomessa että muualla Euroopassa koronapandemian hallinnasta puhuttaessa huolta on herättänyt erityisesti rajaliikenne. 

Piuholan mukaan rajaliikenne on ”tosi iso ongelma” etenkin keskisessä Euroopassa, jossa ihmiset matkustavat paljon rajojen yli työn perässä. 

– Erityisen ongelma se on täällä Euroopan väkirikkaimmassa maassa Saksassa, jossa matkjustetaan paljon Tsekin ja Puolan rajan yli. 

Piuhola kertoo, että rajaliikenne aiheuttaa huolta Saksassa nimenomaan sen vuoksi, että sen rajamaista esimerkiksi Sveitsissä ja Tsekissä koronavirustilanne on huolestuttava. 

– Siitä kannetaan täällä huolta, että ihmiset ilman testejä kulkevat rajan yli ja esimerkiksi liittokansleri (Angela) Merkel vaatii, että tämän on nopeasti muututtava.

– Elikkä tuollainen testauspakko tulee rajoille nopeasti, Piuhola pohtii lähitulevaisuutta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja