Mainos

Italian vaalitulos varmistui

Italian sisäministeriön mukaan kiistanalaisia ääniä on vain joitakin tuhansia aikaisemmin esitettyjen kymmenientuhansien sijaan.

Italian pääministerin Silvio Berlusconin toiveet vaalitappion kääntämisestä voitoksi ovat osoittautuneet turhiksi.

Maan sisäministeriö ilmoitti,että parlamenttivaalien tulos ei muutu, koska tarkistuslaskentaan joutuu vain runsaat 2100 vaalilippua. Tämä lippumäärä ei missään tapauksessa riittäisi muuttamaan vaalitulosta, sillä Romano Prodin johtama keskusta-vasemmistolainen koalitio sai enemmistön parlamentin alahuoneeseen vajaalla 25 000 äänellä.

Aiemmin ministeriö oli ilmoittanut, että liki 43 000 lippua jouduttaisiin tarkistamaan, mutta tieto oli virheellinen.

Berlusconi ei anna periksi

Pääministeri Berlusconi ei vielä tänäänkään suostunut myöntämään vaalitappiotaan.

- Menemme eteenpäin, jatkamme vastarintaa, Berlusconi sanoi talonsa edustalle Roomaan kokoontuneelle kannattajajoukolleen pian sisäministeriön ilmoituksen jälkeen.

Ulkomailla asuvien italialaisten asioista vastaava ministeri Marko Tremaglia vaati vain hetkeä myöhemmin, että kaikkien ulkomailla asuvien italialaisten äänestys tulisi uusia. Berlusconin kannattajaksi tiedetty Tremaglia perusteli vaatimustaan sillä, että kymmenen prosenttia ulkoitalialaisista ei ollut saanut lainkaan äänestyslippuja.

Ministerin mukaan liputta jääneitä ulkoitalialaisia oli jopa 250 000. Juuri ulkomailla äänestäneiden italialaisten on todettu ratkaisseen vaalituloksen Prodin hyväksi.

"Ei suurta koalitiota"

Berlusconin Forza Italia -puolueen liittolaiset eivät ole lähteneet mukaan pääministerin vaalivilppisyytöksiin. Keskusta-vasemmisto puolestaan on syyttänyt Berlusconia poliittisen ilmapiirin myrkyttämisestä epätoivoisella yrityksellään pitää vallasta kiinni.

Vaalitulos oli Italian historian tiukin, mikä asettaa suuria haasteita tulevalle hallitukselle. Berlusconin juuri ennen vaaleja teettämä lainmuutos takaa vaalit voittaneelle keskusta-vasemmistolaiselle liittoumalle 630-jäseniseen alahuoneeseen lähes 70 äänen enemmistön, mutta ylähuoneessa Prodilla on takanaan vain kahden paikan enemmistö.

Berlusconi on vaalituloksen tasaisuuteen vedoten ehdottanut "suuren koalition" muodostamista oikeiston ja vasemmiston kesken, mutta keskusta-vasemmisto on hylännyt ajatuksen.

-Meillä oli perustavaa laatua oleva yhteentörmäys poliittisten ohjelmien osalta, joten kansalaisten olisi mahdotonta ymmärtää sopimusta vaiheessa, vasemmistodemokraattien johtaja Massimo D'Alema perusteli.

-Täysin odottamaton käänne tai hatusta vedetty pupu ei nyt vain sovi kuvaan.

Keskusta-vasemmisto on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan Berlusconin kanssa monista eri nimityksistä heti, kun tämä suostuu tunnustamaan vaalitappionsa. Tärkeimpiä kysymyksiä on presidentin valinta, kun 85-vuotiaan presidentti Carlo Azeglio Ciampin nykyinen virkakausi päättyy toukokuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.