Mainos

Italian presidentti hajotti parlamentin

Italialaiset valmistautuvat ennenaikaisiin vaaleihin, kun maan presidentti Giorgio Napolitano hajotti tänään maan parlamentin.

Romano Prodin hallitus kaatui kaksi viikkoa sitten luottamuslauseäänestyksessä. Keskusta-vasemmiston uudeksi johtajaksi on nousemassa Rooman pormestari Walter Veltroni.

Parlamentin hajottaminen merkitsee ennenaikaisia vaaleja, joiden ehdoton ennakkosuosikki on vankassa gallupjohdossa seilaava Silvio Berlusconin oikeistorintama. Vaalit pidetään 13.-14. huhtikuuta.

Napolitano olisi halunnut nimittää väliaikaisen hallituksen uudistamaan vaalijärjestelmän. Pikkupuolueille suosiollinen nykysysteemi kun synnyttää hauraita hallituksia. Tästä kouluesimerkki oli tammikuussa kaatunut keskusta-vasemmistolainen Romano Prodin hallitus, joka ehti olla vallassa vain pari vuotta.

Myös talouselämä oli toivonut vaaliuudistusta, jotta maa olisi saanut vahvan hallituksen luotsaamaan valtiontaloutta pois laskusuhdanteesta. Nyt ekonomistit ennakoivat, että uudesta oikeistohallituksesta tulee yhtä heikko kuin edeltäjästään, minkä lisäksi sen pelätään kaupan päälle romuttavan Prodin tekemän työn budjettialijäämän leikkaamiseksi.

Berlusconi tukijoineen kuitenkin vastusti väliaikaisen hallituksen nimittämistä pontevasti. Heidän mielestään vain vaalit tarjoavat ulospääsyn sisäpoliittisesta myllerryksestä.

Vasemmisto hajallaan

Berlusconi saa kevään kampanjoinnissa vastaansa keskusta-vasemmiston uuden johtohahmon Walter Veltronin. 52-vuotias Rooman pormestari ottaa paikan Prodilta, joka ilmoitti, ettei aio enää asettua ehdolle.

Veltroni on kuitenkin suututtanut liittolaisensa sanomalla, että hän lähtee vaaleihin vain demokraattisen puolueensa johtajana, ei vasemmiston yhteisenä pääministerikandidaattina. Vasemmistopuolueet ovat toivoneet yhtenäistä rintamaa oikeistoa vastaan, joten Veltronin katsottiin antavan edun Berlusconille.

- Jos tie onkin auki Berlusconille, ei nyt sentään kivetä sitä valmiiksi hänelle, moitti vasemmistodemokraattien johtaja Fabio Mussi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.