Mainos

IT-ammattilaispula tuo vierastyövoimaa Suomeen

IT-alan osaajapula on synnyttänyt Suomeen alan rekrytointiyrityksiä ja isojen yritysten omia rekrytointiosastoja, jotka välittävät ulkomailta alan ammattilaisia Suomeen töihin.

Alan työtä riittää

Suomalaisyrityksissä on töissä jo joitakin tuhansia ulkomaisia tietotekniikan ammattilaisia. Nokia yksin työllistää Suomessa 1200 ulkomaalaista, jotka edustavat 80:tä kansallisuutta. Tietotekniikan ammattilaisten pulaa lievittämään on syntynyt välittäjäyrityksiä. Yksi tällainen on suomalainen Jipeq eSourcing, joka välittää osaajia Suomeen Intiasta, Filippiineiltä ja Venäjältä. Lisäksi yhtiö toimii linkkinä ulkomaisissa alihankinnoissa.

Tietotekniikan liitossa suomalaisyritysten arvioidaan työllistävän kaikkiaan 2000-3000 ulkomaista it-osaajaa. Iso osa on intialaisia, sillä Intiassa valmistuu vuosittain kymmeniä tuhansia it-alan ammattilaisia. Nokian ulkomaalaisrekrytoinnissa avainsana on internet. Kun yhtiö pari vuotta sitten alkoi hakea työntekijöitä verkossa, hakemuksia alkoi tulvia ympäri maailmaa. Työvoiman rekrytointi netin kautta on yleisintä juuri televiestinnässä ja tietotekniikassa, jotka kärsivät ammattilaisten puutteesta.

Suomalaisyrityksissä työskentelee noin 60 000 it-alan ammattilaista, ja alan arvioidaan tarvitsevan vuosittain 6000-8000 uutta työntekijää. Tämänhetkisen työntekijävajeen lasketaan olevan 500-1000 ihmistä.

Nokialla maahanmuuttajien tukiryhmä

Suomen syrjäinen sijainti ei ole este kaukaistenkin ammattilaisten tulolle, kuten usein väitetään. Nokian ulkomaalaisista satakunta on kiinalaisia. Monet heistä ovat tänne opiskelelemaan tulleita ja sille tielleen jääneitä. Myös intialaisia ja eurooppalaisia on paljon.
-Kyllä ihmiset tulevat työn perään, kunhan he pääsevät projekteihin, joissa tuntevat kehittyvänsä, sanoo rekrytointipäällikkö Olli-Pekka Ihalainen Nokiasta.

Ihalaisen mukaan sana maailmalla kiertää, ja koko ajan tulee uusia Suomeen pyrkijöitä. Hän uskoo ulkomaalaisten määrän Suomessa kasvavan, sillä maailmalla on paljon päteviä henkilöitä ja Suomessa usein pulaa osaajista.

Valtaosa Nokian ulkomaalaisista on vakituisessa työsuhteessa. Helpottaakseen heidän asettumistaan Suomeen Nokia on perustanut talon sisäisen tukitiimin, joka avustaa maahantulijoita asunnon saannissa, vero- ja pankkiasioissa, lasten koulutuskysymyksissä jne.

Jipeq pyrkii palveluiden markkinapaikaksi

Toukokuussa toimintansa aloittanut Jipec eSourcing pyrkii olemaan ohjelmistopalveluiden kansainvälinen markkinapaikka. Yhtiö välittää it-alan osaajia Intiasta, Filippiineiltä ja Venäjältä Suomeen ja Ruotsiin. Jipeq eSourcingilla on yhteistyösopimus noin 40 ulkomaisen ohjelmistoyrityksen kanssa. Yhtiö myös välittää suomalais- ja ruotsalaisyritysten alihankintoja ulkomaisille kumppaneilleen.

Toimitusjohtaja Staffan Uunilan mukaan alkuvaiheessa suomalaisyritykset ennemminkin ottavat ulkomaalaisen tänne töihin kuin teettävät töitään alihankintana ulkomailla.
-Suomalaiset ja ruotsalaiset haluavat nähdä ulkomaiset partnerinsa, joiden kanssa ovat tekemisissä, Uunila sanoo. Käynnistysvaihettaan elävän Jipeq toimitusjohtaja ei vielä halua ennakoida, kuinka suureksi heidän toimintansa lähivuosina laajenee. Päänavaus Suomen markkinoille on nyt tehty.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.