Ukrainaan mennyt murto-osa EU:n lupaamista ammuksista: Haaviston mukaan ammuksia pitäisi etsiä sieltä, missä niitä on – MTV seurasi sotaa

Bahmutin tilanne kääntyi päälaelleen – Ukraina pyrkii todistamaan edistymistään näillä videoilla 2:31
Bahmutin tilanne kääntyi päälaelleen – Ukraina pyrkii todistamaan edistymistään näillä videoilla

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 22. toukokuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä väittää vallanneensa koko Bahmutin kaupungin, Ukraina kiistää
  • Zelenskyi on tavannut Euroopan johtajia Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa
  • Wagner-johtajan väitetään kaupanneen Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista
  • Ukraina: Olemme tehneet onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lähellä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tiistain seuranta löytyy täältä

20:20 Venäjä siirtää ihmisiä pois Ukrainan rajan läheisyydestä

Venäjä siirtää siviilejä Ukrainan rajan läheltä, kertoo Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov. Tilanne alueella on hänen mukaansa erittäin jännittynyt.

Aiemmin tänään Venäjän viranomaiset ilmoittivat perustaneensa alueelle poikkeushallinnon sen jälkeen, kun ukrainalaisen sabotaasiryhmän kerrottiin tunkeutuneen alueelle. Ukraina on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä ryhmän kanssa.

Gladkovin mukaan viranomaiset käyvät nyt ovelta ovelle kertomassa tilanteesta paikallisille asukkaille.

19.44: Venäjä perustanut poikkeushallinnon Ukrainan rajan lähelle sabotaasiryhmän hyökkäyksen vuoksi

Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet perustaneensa eteläiselle Belgorodin alueelle lähelle Ukrainan rajaa poikkeushallinnon sen jälkeen, kun ukrainalaisen sabotaasiryhmän kerrottiin tunkeutuneen alueelle.

– Jotta Belgorodin alueen asukkaiden turvallisuus saadaan turvattua, alueelle on tänään perustettu laillinen terrorisminvastainen hallinto, sanotaan alueen kuvernöörin Vjatsheslav Gladkovin lausunnossa.

Poikkeushallinnolla on muun muassa laajat valtuudet telekuunteluun, turvatoiminen lisäämiseen ja kansalaisten henkilöllisyyden tarkistamiseen. Lisäksi se voi halutessaan pakkosiirtää ihmisiä pois alueelta. Venäjä käytti vastaavanlaista hallintoa Tshetsheniassa vuosina 1999–2009 taistellessaan kapinallisia vastaan.

Gladkovin mukaan sotilaat ja turvallisuuspalvelu FSB:n joukot käyvätt taisteluja ryhmää vastaan.

Ukraina kiisti tuoreeltaan, että sillä olisi mitään tekemistä ryhmän kanssa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan mukaan maanalaiset sissiryhmät koostuvat Venäjän kansalaisista. 

19.34: Ukrainaan on mennyt vasta murto-osa EU:n lupaamista ammuksista – Haavisto: Ammuksia pitäisi etsiä sieltä, missä niitä on

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan raskaita tykistöammuksia pitäisi etsiä Ukrainalle sieltä, missä venäläistyyppisiä ammuksia on tuotettu. Toimitusministeristöstä Suomea edustanut Haavisto kommentoi asiaa EU-maiden ulkoministerikokouksen jälkeen Brysselissä.

Maaliskuussa EU:n jäsenmaat sitoutuivat toimittamaan Ukrainalle miljoona raskasta tykistöammusta vuoden aikana. Helsingin Sanomat kertoi kuitenkin lähteisiinsä nojaten tänään, että Ukrainaan on mennyt tuosta määrästä vain 60 000 kappaletta luvattuja 155 millimetrin tykistöammuksia.

Myös STT:llä on vastaavat tiedot. Arviot Ukrainan päivän aikana ampumista ammusmääristä ovat vaihdelleet, mutta etenkään odotetussa vastahyökkäyksessä tämä ammusmäärä ei ilmeisesti riitä edes viikoiksi.

17.43: Suomalaisasiantuntija: Aloite sodassa yhä enemmän Ukrainalla

Huomion keskittyminen taisteluihin Bahmutissa ja raunioituneen kaupungin joutuminen venäläisten käsiin hämärtävät kokonaiskuvaa Venäjän ja Ukrainan sodasta, arvioi erikoistutkija Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta. Hän muistuttaa, että taisteluja on käyty koko ajan myös rintamalinjan muissa osissa.

Forsströmin mukaan mahdollisuus aloitteellisuuteen on tällä hetkellä enemmän ukrainalaisten kuin venäläisten puolella. Viimeksi mainituilla joukot ovat olleet pääosin kiinni taisteluissa pitkin rintamalinjaa, eikä näiden joukkojen korvaamiseksi ole ilmeisesti suuremmin reserviä käytettäväksi.

– Ei ainakaan niin paljon, että Venäjä pystyisi jotenkin muuttamaan taisteluiden kulkua, Forsström sanoo.

Hänen mukaansa ukrainalaiset ovat pyrkineet sitomaan ja kuluttamaan Venäjän joukkoja tykkitulella ja pienimuotoisella hyökkäystoiminnalla siten, etteivät venäläiset saisi hetkenkään rauhaa ja pääsisi huoltamaan joukkojaan.

Oman lisätehonsa Ukrainan toimintaan ovat tuoneet uudet ja yhä pidemmälle kantavat länsiaseet, kuten brittiläinen Storm Shadow -risteilyohjus.

– Venäläiset eivät pysty hyödyntämään sitä syvyyttä, mikä heillä aiemmin on ollut, eli siinä suhteessa tämä kaikki kuluttaa venäläisiä enemmän ja enemmän, Forsström kuvailee uusien aseiden merkitystä.

17.34: Venäjä väittää ukrainalaisen sabotaasiryhmän tunkeutuneen maahan rajan läheisyydessä

Ukrainalainen sabotaasiryhmä on yrittänyt tunkeutua Venäjän puolelle Belgorodissa Ukrainan rajan läheisyydessä, kertoo Kremlin edustaja Dmitri Peskov venäläisten uutistoimistojen mukaan. Peskovin mukaan Venäjän presidentille Vladimir Putinille on kerrottu yrityksestä.

Peskovin mukaan sabotaasiryhmän tarkoituksena on viedä huomio pois siitä, että Ukraina on menettänyt Bahmutin kaupungin Itä-Ukrainassa. Ukraina on myöntänyt, että venäläiset ovat päässeet kaupunkiin, mutta väittää, että ukrainalaisia joukkoja on edelleen osissa kaupunkia.

Ukraina kiistää, että sillä olisi mitään tekemistä ryhmän kanssa.

–  Ukraina seuraa kiinnostuneena Belgorodin alueen tapahtumia, mutta sillä ei ole mitään tekemistä niiden kanssa, kirjoittaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak Twitterissä.

–  Kuten tiedätte, tankkeja voi ostaa mistä tahansa Venäjän sotilastarvikkeita myyvästä liikkeestä, ja maanalaiset sissiryhmät koostuvat Venäjän kansalaisista, hän jatkoi.

13.37: Ukrainan energiayhtiö: Zaporizhzjan ydinvoimalan sähköt toimivat taas

Ukrainan kansallinen energiayhtiö Ukrenergo kertoo, että ulkoinen sähkövirta on saatu palautettua Zaporizhzjan ydinvoimalaan. Tätä edeltänyt lyhyt katkos oli ilmennyt sen jälkeen, kun eräässä Zaporizhzjan kaupungissa sijaitsevassa sähkölaitoksessa oli ollut tulitusta.

– Ukrenergo korjasi voimajohdon, joka syöttää sähköä Zaporizhzjan ydinvoimalaan. Laitos vaihtaa ukrainalaisesta sähköjärjestelmästä tulevaan virtalähteeseen, yhtiö sanoi tiedotteessa.

12.52: EU:n Borrell toivotti tervetulleeksi valmistelut hävittäjien luovuttamiseksi Ukrainalle

EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell toivotti maanantaina tervetulleeksi uutiset, joissa on kerrottu ukrainalaisten hävittäjälentäjien kouluttamisesta ja hävittäjien luovuttamiseen tähtäävän koalition kasaamisesta. Hän kommentoi asiaa saapuessaan EU-maiden ulkoministerien kokoukseen Brysselissä.

– On hyvä, että he alkoivat valmistella maaperää Ukrainalle toimitettavista hävittäjistä, joita he (ukrainalaiset) tarvitsevat, Borrell sanoi.

Sen sijaan EU-maiden uusissa yhteisissä Venäjä-pakotteissa ja uudessa tuessa Ukrainalle on ollut toistaiseksi vähemmän juhlittavaa. Jäsenmaihin kohdistuu jälleen painetta siitä, että ratkaisut etenevät ja yhtenäisyys löytyy järkevässä ajassa.

Myös Valko-Venäjän tilanne nousi esille kokousväen saapuessa paikalle Brysselissä.

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis sanoi, että lähes puoleen vuoteen EU ei ole saanut aikaan Valko-Venäjään kohdistuvaa pakotepakettia.

Hän sanoi, että useat maat ovat pyytäneet poistamaan valkovenäläisyhtiöt Belaruskalin ja Belarusian Potash Companyn pakotteiden piiristä ennen uusien pakotteiden hyväksymistä. Samaan aikaan Valko-Venäjää käytetään Landsbergisin mukaan yhä Venäjä-pakotteiden kiertämiseen.

12.21: Tanska on halukas isännöimään Ukrainan rauhankokouksen

Tanska haluaisi isännöidä Ukrainan rauhankokouksen heinäkuussa, sanoo maan ulkoministeri Lars Løkke Rasmussen tanskalaisen uutistoimisto Ritzaun mukaan.

Rasmussenin mukaan kokoukseen pitäisi osallistua muitakin tahoja kuin vain Ukrainan liittolaisia. Hänen mukaansa on kuitenkin vaikea nähdä tilannetta, jossa Venäjä olisi yksi osallistujista.

12.12: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 720 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 720 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Luvuista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa yhden sotilaslentokoneen, kaksi panssarivaunua, yhdeksän panssariajoneuvoa ja 20 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.58: Ukrainan varapuolustusministeri: Ukraina etenee Bahmutin sivustoilla

Ukrainalaisjoukot etenevät yhä Bahmutin kaupungin sivustoilla, väittää Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar.

Maliarin mukaan ukrainalaisjoukkojen etenemistahti on hidastunut, sillä Venäjä on tuonut paikalle vahvistuksia.

Varapuolustusministeri toisti ukrainalaisväitteen, jonka mukaan maan armeijalla on edelleen pieni jalansija itse Bahmutin kaupungissa, jonka Venäjä väitti lauantaina kokonaisuudessaan valloittaneensa.

11.53: Brittitiedustelu: Venäjän ilmavoimat aikoo koota "Myrsky-eliittiyksikön" – tällainen se on

Venäjä on "erittäin todennäköisesti" muodostamassa uutta ilmavoimien "eliittiyksikköä", jonka on tarkoitus toimia Ukrainan ilmatilassa, väittää Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Yksikön koodinimi on Britannian mukaan venäjänkielinen sana "Shtorm", joka tarkoittaa myrskyä.

Britannian jakamien tietojen mukaan tämä yksikkö koostuisi ainakin yhdestä laivueesta, jossa olisi Suhoi Su-24-rynnäkkökoneita ja Su-34-hävittäjiä. Lisäksi "Shtormiin" kuuluisi yksi laivue taisteluhelikoptereita.

Lentoyksikön kalustokoostumus viittaa Britannian mukaan siihen, että sen tarkoituksena on pääasiassa hyökätä maakohteita vastaan.

– Uskottavat venäläiset mediatiedot viittaavat siihen, että Venäjän puolustusministeriö aikoo houkutella hyvin taitavia ja motivoituneita lentäjiä tarjoamalla korkeaa palkkaa ja avaamalla rekrytoinnin myös eläköityneille lentäjille, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa Twitterissä julkaistussa tiedustelupäivityksessään.

11.28: Wagner-pomo Prigozhin: Wagner-taistelijat lähtevät Bahmutista loppukuun aikana

Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin väittää, että ryhmän sotilaat lähtevät Bahmutista toukokuun 25. päivän ja kesäkuun 1. päivän välisenä aikana.

Bahmutin tilanne on tällä hetkellä jossain määrin sekava. Venäjä väitti jo lauantai-iltana vallanneensa kaupungin kokonaisuudessaan. Ajatushautomo ISW:n tuore lausunto Bahmutin tilanteesta on, että Venäjä käytännössä hallitsee koko kaupunkia.

Sunnuntai-iltapäivänä Ukrainan armeijan itäisten joukkojen komentaja Oleksandr Syrskyi väitti Reutersin mukaan, että ukrainalaisjoukkojen sivustahyökkäykset ovat lähellä Bahmutin kaupungin "taktista piirittämistä". Vastaavia väitteitä ei ole aiemmin esitetty, eikä niitä ole kyetty vahvistamaan.

Samalla ukrainalaiskomentaja totesi, että Ukraina hallitsee enää "merkityksettömiä" osia Bahmutista. Hänen mukaansa se on kuitenkin tarpeeksi, jotta Ukrainan armeija voi edetä kaupunkiin, kun tilanne muuttuu.

11.16: Ukrainan panssarit murskaavat venäläisjoukkoja nyt juoksuhautoihin – "Ei ole panssarintorjuntaa joka poteroon"

Venäläisjoukoilla näyttäisi ainakin paikallisesti olevan pulaa panssarintorjuntakalustosta, arvioi Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi MTV Uutisille. Ongelma on Kastehelmen mukaan ymmärrettävä, ja myös Ukrainan puolelta on raportoitu vastaavasta.

Ukraina on viimeisen kymmenen päivän aikana tehnyt sarjan vastahyökkäyksiä Bahmutin ympäristössä. Ukrainan armeijan levittämissä hyökkäysvideoissa panssarivaunuja on käytetty samalla tavalla kuin videoissa, joita Ukraina julkaisi alkuvuodenkin aikana.

Videoilla ukrainalaispanssarivaunut ajavat suoraan venäläisasemiin tuhoten näin juoksuhaudat. Joissain Ukrainan julkaisemista videoista näyttää siltä, että venäläisiä jalkaväkisotilaita on vielä juoksuhaudoissa panssarien saapuessa paikalle.

Bahmutin alueelta julkaistujen videoiden tarkkaa kuvauspaikkaa ei tyypillisesti ole kerrottu, mutta Ukrainan tiedetään hyökänneen kaupungin sivustoja vastaan.

– Vaikuttaa vaihtelevan aika paljon, miten osastoja varustetaan. Voi olla, ettei venäläisillä yksinkertaisesti ole panssarintorjunta-aseistusta joka poteroon, Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi sanoi MTV Uutisille lauantaina.

– Vaunut ovat kirjaimellisesti murskanneet venäläiset asemat, koska ei ole ollut riittävästi panssarintorjuntaa, hän jatkaa.

8.36: Ukraina: Zaporizhzhjan ydinvoimalassa on sähkökatko

Zaporizhzhjan ydinvoimalassa on sähkökatko, kertoo Ukrainan valtion omistama Energoatom-yhtiö. Venäjän miehityshallinnon mukaan ydinvoimala on menettänyt ulkoisen sähkönjakelunsa suurjännitelinjan katkeamisen vuoksi.

– Kyllä, meillä on seitsemäs sähkökatkos sitten (Venäjän) miehityksen, Energoatom vahvisti Reutersille.

Miehityshallinto kertoo Telegramissa, että katkoksen syitä tutkitaan ja että varadieselgeneraattorit pitävät laitoksen toiminnassa.

Zaporizhzhjan alueen kuvernööri Juri Malashko sanoi, että Zaporizhzhjan kaupungissa eräässä laitoksessa oli syttynyt tulipalo johtuen virtajärjestelmän ylikuormituksesta.

– Zaporizhzhjan kaupungissa ilmenneet ongelmat sähkövirran kanssa eivät ole yhteydessä tulitukseen, Malashko sanoi Telegramissa.

Sen sijaan Ukrainan Energoatomin mukaan sähkökatkos johtuu Venäjän tulituksesta ulkoiseen voimalinjaan. Energoatom sanoi Telegram-viestipalvelussa, että Dniprovskan voimalinja kytkeytyi irti verkosta yön yli kestäneessä venäläisten tulituksessa. 

Zaporizhzhja on Euroopan suurin ydinvoimala. Zaporizhzhjan alue on osittain Venäjän valtaama, osittain Ukrainan hallinnassa.

5.07: ISW: Venäjä todennäköisesti valtasi loputkin Bahmutin länsiosat

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukot ovat todennäköisesti vallanneet viimeisetkin alueet Bahmutin kaupungin länsiosassa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Wagner ja Venäjä ovat sanoneet vallanneensa Bahmutin tyystin, mutta kaupungin tilasta ei ole ollut tarkkaa selvyyttä.

Ukrainan asevoimat kertoi sunnuntaina pitävänsä kiinni merkityksettömästä osasta kaupunkia Bahmutin lounaisosassa. ISW:n arvion mukaan Ukraina myöntääkin näin hiljaisesti sen, että Wagner on vallannut loput Bahmutin länsi- ja luoteisosista, ellei jopa koko kaupungin.

ISW arvioi Ukrainan puolestaan keskittyvän vastahyökkäyksiin Bahmutin laitamilla.

(STT)

4.59: Venäjä tehnyt iskuja Ukrainassa, räjähdyksiä Odessan ja Zaporizhzhjan alueilla

Venäjä on tehnyt jälleen ilmaiskuja Ukrainassa, sanovat ukrainalaisviranomaiset. Uutissivusto Kyiv Independentin mukaan Odessan ja Zaporizhzhjan alueilla on raportoitu myöhään eilen illalla useista räjähdyksistä.

Räjähdyksiä havaittiin pian sen jälkeen, kun ilmahälytyssireenit oli aktivoitu Ukrainan eteläisillä alueilla.

Sivuston mukaan paikallinen media kertoo Venäjän iskeneen Odessaan lennokeilla, todennäköisesti iranilaisvalmisteisilla Shahedeilla. Mahdollisista henkilövahingoista ei ole raportoitu.

Ukrainan ilmapuolustuksen kerrotaan ampuneen alas yksi Venäjän lennokeista, kun taas muiden kerrottiin voivan jatkaa matkaansa pohjoiseen kohti Zaporizhzhjan ja Dnipropetrovskin alueita.

Lisäksi ilmassa on kerrottu olleen ainakin kolme venäläistä TU-95-pommikonetta.

Kyiv Independent ja ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform kertovat, että Venäjä on eilen myös pommittanut seitsemää yhteisöä Sumyn alueella. Iskuista on kertonut Sumyn alueen sotilashallinto.

Kranaatti- ja tykistötulessa on vahingoittunut asuintaloja, mutta henkilövahingoista ei ole ilmoitettu.

Sumyn alue sijaitsee lähellä Venäjän vastaista rajaa. Venäjä on Kyiv Independentin mukaan tehnyt alueelle iskuja päivittäin sen jälkeen, kun osia Sumyn alueesta vapautettiin viime vuoden huhtikuussa.

(STT)

21.34: Prigozhin: Wagner lähtee Bahmutista

Venäläisen palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on jälleen kommentoinut Bahmutin tilannetta.

Sekä Wagner että Venäjä, presidentti Vladimir Putinia myöten, ovat väittäneet, että Bahmut on nyt Venäjän hallussa.

Nyt Prigozhin sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Wagner valtasi koko Bahmutin kaupungin alueen, kuten oli luvattu. Hän myös väittää, että Wagnerin joukot olisivat lähdössä konfliktialueelta 25. toukokuuta eli ensi torstaina. 

Prigozhin sanoo, että Wagner luovuttaa asemansa Venäjän joukoille. 

Wagner on ollut Venäjän puolelta pääroolissa Bahmutin taistelussa, joka on 15-kuukautisen sodan verisin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiistänyt, että Venäjä olisi miehittänyt Bahmutin.

Sunnuntaina iltapäivällä Ukrainan armeijan komentaja sanoi, että Ukraina hallitsee "merkityksettömiä" osia Bahmutista. Hänen mukaansa se on kuitenkin tarpeeksi, jotta Ukrainan armeija voi edetä kaupunkiin, kun tilanne muuttuu.

Hän väitti myös, että ukrainalaisjoukot ovat kuitenkin lähellä Bahmutin kaupungin "taktista piirittämistä".

20.45: Venäjällä syyte kansainvälisen rikostuomioistuimen tuomarille ja syyttäjälle

Venäjällä on nostettu syyte kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tuomarille ja syyttäjälle presidentti Vladimir Putinin pidätysmääräyksestä, kertoo Guardian-lehti.

Venäjän kansallisen tutkintakomitean lausunnon mukaan tuomari Rosario Salvatore Aitalaa ja syyttäjä Khan Karim Asad Ahmadia syytetään muun muassa "valmistautumisesta hyökkäämään kansainvälistä suojelua nauttivaa vieraan valtion edustajaa vastaan kansainvälisten suhteiden monimutkaistamiseksi". Syytteet voivat johtaa Venäjällä jopa 12 vuoden vankeustuomioon.

ICC:n antaman pidätysmääräyksen syynä oli ukrainalaisten lasten kaappaaminen Venäjälle, mikä on sotarikos. Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa.

Pidätysmääräys rajoittaa Putinin matkustamista. ICC:n 123 jäsenmaan kuuluu pidättää Putin, jos tämä saapuu valtion alueelle.

(STT)

16.48: Venäjä tuomitsi Zelenskyin osallistumisen G7-kokoukseen Japanin Hiroshimassa

Venäjä on tuominnut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kutsumisen johtavien teollisuusmaiden eli G7-maiden kokoukseen Japanissa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Zelenskyin kutsuminen muutti Hiroshimassa pidetyn kokouksen propagandanäytökseksi. Ulkoministeriön lausunnon mukaan huippukokouksen päälausunto oli vain joukko vihamielisiä viestejä, jotka lietsoivat Venäjän ja Kiinan vastaista hysteriaa.

Ministeriön mukaan G7-ryhmästä on tullut "hautomo, jossa anglosaksien johdolla kehitetään tuhoisia aloitteita" heikentämään vakautta maailmassa.

(STT)

16.45: "Ei mitään elävää jäljellä" – Zelenskyi vertaa Bahmutin tuhoa Hiroshimaan toisessa maailmansodassa 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vertasi tuhoa Bahmutissa Hiroshimaan, uutisoi Reuters.

– Kerron teille avoimesti. Valokuvat runnellusta Hiroshimasta muistuttavat minua Bahmutista. Ei mitään elävää jäljellä, kaikki rakennukset tuhoutuneina, hän sanoi lehdistötilaisuudessa. 

Zelenskyi lisäsi, että haluaisi nähdä sodan loppuessa Bahmutin jälleenrakentamisen toteutuvan samalla tavalla, kuin miten Hiroshima kunnostettiin toisen maailmansodan jälkeen.

Bahmutin tilanteesta on liikkunut ristiriitaisia väitteitä. Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin väitti eilen viestipalvelu Telegramissa, että joukot olisivat vallanneet Bahmutin kaupungin. Ukraina on kieltänyt väitteet ja ilmoittanut, että raskaat taistelut jatkuvat yhä. 

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat