Ukrainan panssarit murskaavat venäläisjoukkoja nyt juoksuhautoihin – "Ei ole panssarintorjuntaa joka poteroon"

Venäläisjoukoilla näyttäisi ainakin paikallisesti olevan pulaa panssarintorjuntakalustosta, arvioi Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi MTV Uutisille. Ongelma on Kastehelmen mukaan ymmärrettävä, ja myös Ukrainan puolelta on raportoitu vastaavasta.

Ukraina on viimeisen kymmenen päivän aikana tehnyt sarjan vastahyökkäyksiä Bahmutin ympäristössä. Ukrainan armeijan levittämissä hyökkäysvideoissa panssarivaunuja on käytetty samalla tavalla kuin videoissa, joita Ukraina julkaisi alkuvuodenkin aikana.

Videoilla ukrainalaispanssarivaunut ajavat suoraan venäläisasemiin tuhoten näin juoksuhaudat. Joissain Ukrainan julkaisemista videoista näyttää siltä, että venäläisiä jalkaväkisotilaita on vielä juoksuhaudoissa panssarien saapuessa paikalle.

Bahmutin alueelta julkaistujen videoiden tarkkaa kuvauspaikkaa ei tyypillisesti ole kerrottu, mutta Ukrainan tiedetään hyökänneen kaupungin sivustoja vastaan.

– Vaikuttaa vaihtelevan aika paljon, miten osastoja varustetaan. Voi olla, ettei venäläisillä yksinkertaisesti ole panssarintorjunta-aseistusta joka poteroon, Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi sanoi MTV Uutisille lauantaina.

– Vaunut ovat kirjaimellisesti murskanneet venäläiset asemat, koska ei ole ollut riittävästi panssarintorjuntaa, hän jatkaa.

Ukrainan prikaati jakoi videon: Venäläisiä raivataan asemista Bahmutissa 2:29
Ukrainan prikaati jakoi videon: Näin venäläisiä raivataan asemista Bahmutissa.

"Viime kesänä kuului ihan vastaavaa"

Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmä on toistuvasti valittanut Bahmutin rintaman venäläissivustojen olevan heikot. Tähän päätelmään on päätynyt myös esimerkiksi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kastehelmen mukaan panssarintorjunta-aseistuksen puute on "ihan ymmärrettävää".

– Viime kesänä ukrainalaisten puolelta kuului ihan vastaavaa, Kastehelmi sanoo.

Sekä Ukrainalla että Venäjällä on sotakäytössä panssarivaunuja, joita on tapana luonnehtia vanhentuneiksi. Kastehelmi kuitenkin muistuttaa sinällään ilmiselvästä asiasta, että jos panssarintorjuntaa ei yksinkertaisesti ole saatavilla, myös vanha vaunu "hoitaa homman".

– Ei sen tarvitse olla T-72:n modernisoitu versio, joka aiheuttaa ongelmia, Kastehelmi toteaa.

Karttavideo näyttää Ukrainan Bahmutin hyökkäyksen vaihe vaiheelta 0:20
Karttavideo näyttää Ukrainan Bahmutin hyökkäyksen vaihe vaiheelta.

ISW: Venäjä tarvitsee lisää vahvistuksia

Bahmutin tilanne on tällä hetkellä jossain määrin sekava. Aseilla taistelun lisäksi Venäjä ja Ukraina väittelivät viikonloppuna sanallisesti siitä, onko Ukrainalla enää rakennustakaan kaupungissa hallinnassaan.

Sunnuntai-iltapäivänä Ukrainan armeijan itäisten joukkojen komentaja Oleksandr Syrskyi väitti Reutersin mukaan, että ukrainalaisjoukkojen sivustahyökkäykset ovat lähellä Bahmutin kaupungin "taktista piirittämistä". Vastaavia väitteitä ei ole aiemmin esitetty, eikä niitä ole kyetty vahvistamaan.

Samalla ukrainalaiskomentaja totesi, että Ukraina hallitsee enää "merkityksettömiä" osia Bahmutista. Hänen mukaansa se on kuitenkin tarpeeksi, jotta Ukrainan armeija voi edetä kaupunkiin, kun tilanne muuttuu.

Venäjä väitti jo lauantai-iltana vallanneensa kaupungin kokonaisuudessaan. Ajatushautomo ISW:n tuore lausunto Bahmutin tilanteesta on, että Venäjä käytännössä hallitsee koko kaupunkia.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on lähettänyt useita pataljoonia Bahmutin alueelle Ukrainan vastahyökkäysten vuoksi.

– Venäläisjoukot todennäköisesti tarvitsevat lisää vahvistuksia pitääkseen kiinni Bahmutin kaupungista ja sen sivustoista, ISW katsoo.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat