ISW: "Putinin kokki" Jevgeni Prigozhin piikitteli presidenttiä Venäjän armeijasta

1:56
Näin ex-suurlähettiläs kommentoi Putinin ja Prugozhinin suhdetta.

Wagner-yhtiön taustalla oleva venäläisoligarkki Jegveni Prigozhin piikitteli Putinia vastatessaan toimittajan kysymykseen. Venäjän riippuvaisuus Wagner-joukoista Bahmutissa on antanut Prigozhinille mahdollisuuden osoittaa kritiikkinsä Venäjän armeijan ja Kremlin suuntaan, pohtii ajatushautomo Institute for the Study of War.

Kurskin oblastissa vieraillut liikemies Jevgeni Prigozhin ei juuri vaivautunut peittelemään sarkasmiaan Venäjän presidentin suuntaan mediatilaisuudessa.

Tilaisuudessa toimittaja kysyi Prigozhinilta hänen tapaamisestaan venäläisliikemiesten kanssa, jossa oli raportoidusti kyse määrittelemättömän puolisotilaallisen joukon perustamisesta alueelle.

Prigozhin sivuutti kysymyksen, ja vastasi, että Venäjän ihmisten, liiketoimintojen, hallintojen ja armeijoiden on yhdessä taisteltava venäläisten suvereniteetin ja mahtavan tulevaisuuden puolesta. 

Prigozhin maalaili myös, että Venäjällä on kaikki tarvittava tavoitteensa saavuttamiseen: Voimakas presidentti, yhtenäinen armeija ja itsenäisyys. Prigozhin päätti puheenvuoronsa yllättäen terveisiin Wagner-sotilailta.

Kritiikkiä Putinille?

Yhdysvaltalainen ajatushautomo arvioi Prigozhinin ivallisten lausuntojen vihjaavan asemasta, jonka hän näkee itsellään olevan Venäjällä. ISW:n tulkinta on, että Prigozhin pyrkii verhoamaan pyrkimyksensä rakentaa itsenäistä valta-asemaa Venäjän sisällä.

Prigozhinin kommentti "yhtenäisestä" armeijasta Putinin rinnalla on erityisen piikikäs, kun ottaa huomioon Prigozhinin toistuvan kritiikki Venäjän sotavoimia kohtaan. Venäjän armeijalla tiedetään olleen lukuisia vaikeuksia hyökkäyksessään Ukrainaan.

 ISW:n arvion mukaan Venäjän armeijan joukkojen riippuvaisuus Wagner-sotilaista Ukrainan Bahmutissa antaa Prigozhinille etuoikeuden ilmaista kriittisyyttään Venäjän johtoa ja armeijaa kohtaan.

Sittenkin Putinin siunaamaa piikittelyä?

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen puolestaan arvioi aiemmin tällä viikolla MTV Uutiset Livessä, että Prigozhinin suusta kuullut kriittiset äänet ovat Putinin siunaamaa. Aiemmin Prigozhin on jopa kehaissut Ukrainan armeijan toimintaa.

– [Putinin ja Prigozhinin] Suhde henkilötasolla on hyvin tiivis ja voisiko sanoa rikkumaton, näin uskoisin. Prigozhin ei ryhdy kapinoimaan Putinia vastaan. Silloin, kun Prigozhin arvostelee Venäjän sotamenestystä ja jopa kehuu Ukrainan toimintaa, sillä taatusti on Putinin tuki tai kannustus taustalla. Se on Putinin tapa epäsuorasti ja julkisesti nuhdella venäjän sotajohtoa, koska asiat eivät ole sujuneet Putinin silmissä siten, kuten on toivottu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja