Poikkeuksellinen lausunto: "Putinin kokki" kehuu Zelenskyiä – "Vahva, itsevarma, pragmaattinen ja mukava mies"

3:35
Katso myös: Jopa Putinin Wagner-palkkasotilaiden taistelutahto surkealla tasolla kovasta palkasta huolimatta, CNN-jättiselvitys paljastaa

Venäläisen Wagner-ryhmän perustaja ja "Putinin kokkina" tunnettu Jevgeni Prigozhin kehuu Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä.

Asiasta kertovan uutistoimisto Reutersin mukaan lausunto alleviivaa Prigozhinin nousevaa julkista profiilia ja kasvavaa itseluottamusta puhua aroista aiheista Ukrainan sodan ympäriltä ja Venäjän yleisen linjan vastaisesti.

– Vaikka hän on Venäjän vihollismaan presidentti, Zelenskyi on vahva, itsevarma, pragmaattinen ja mukava mies, Prigozhin sanoi venäläisessä sosiaalisen median palvelussa Vkontaktessa.

Tämän lausunnon jälkeen häneltä kysyttiin, miksi hän ylistää miestä, jota Moskova on arvostellut ja vähätellyt koko vuonna 2019 alkaneen valtakautensa aikana.

– Älkää aliarvioiko häntä, Prigozhin vastasi uteluun.

Asiaa on Reutersin mukaan ihmetellyt myös venäläinen politiikan analyytikko Tatjana Stanovaja. Hänen mukaansa on kiinnostavaa, että Prigozhin ilmaisi näkemyksiä, jotka ovat kaukana Putinista ja myös sellaisia, joita muu eliitti ei uskaltaisi ilmaista.

– Prigozhin uskalsi. Hän ajattelee, että hänellä on oikeus, ja ettei hän suututa Putinia, Stanovaja sanoi.

"Prigozhin välttää virallista vastuuta"

Prigozhin on viime viikkoina pitänyt suorapuheisia puheenvuoroja, ja nauranut Tshetshenian johtajan Ramzan Kadyrovin kanssa Venäjän kenraalien suorituksille Ukrainassa.

Analyytikko Stanovaja ei usko, että Prigozhin hamuaa perinteiseen valtaan.

– Uskon, että tämä on hänelle ikään kuin bisnesprojekti, joka hänen on myytävä Putinille ollakseen tiiviimmin sidottu Kremliin, hän sanoo.

– Hän välttää kaikenlaista oikeaa ja virallista vastuuta. On mukavampaa pysyä välitilassa, valtion ja epävirallisen välissä.

Prigozhinin perustama Wagner-palkka-armeija itsessäänkään ei ole häkellyttänyt sotatantereella. Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet sitä sotarikoksista.

Lisäksi Wagner on raporttien mukaan värvännyt joukkoihinsa muun muassa vankeja.

Wagnerin uskotaan johtavan tällä hetkellä Venäjän operaatiota Bahmutissa Itä-Ukrainassa. Kaupunkia on yritetty vallata kuukausia, mutta Ukrainan puolustus on pitänyt.

Uutisen ingressiä muokattu 1.11. kello 20.56.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja