Putinin läheinen tukija kerryttää nyt omaa valtaa ja armeijaansa Venäjällä – ISW: Voi uhata presidentin asemaa

Presidentti Vladimir Putinin ja Wagner-ryhmän perustajan, lempinimeltään "Putinin kokkina" tunnetun Jevgeni Prigozhinin välit näyttävät kiristyvän entisestään.

Prigozhin on kuulunut Venäjällä niiden joukkoon, jotka alkusyksyn aikana ovat avoimesti ilmaisseet tyytymättömyytensä sodan etenemiseen. Kritiikki on toki kohdistettu presidenttiä alempaan sotilasjohtoon, kuten puolustusministeri Sergei Shoiguun, eikä Putiniin itseensä.

Merkit rakoilusta Kremlin sisällä kuitenkin yltyvät.

The Washington Post raportoi tiistaina, että Prigozhin on ilmaissut tyytymättömyytensä Venäjän asevoimien toimintaan kasvotusten presidentti Putinille. WP pohjaa tietonsa nimettömiin yhdysvaltalaisviranomaisiin.

Venäjän liikekannallepanosta tihkuu ensimmäisiä luotettavia tietoja – tämä tiedetään nyt 2:52
Katso myös: Venäjän liikekannallepanosta tihkuu ensimmäisiä luotettavia tietoja – tämä tiedetään nyt

Jo aiemmin Yhdysvaltojen tiedustelu oli saanut tietoja siitä, että joku Putinin lähipiiristä oli ilmaissut suoraa kritiikkiä presidentille. WP:n mukaan kyseinen henkilö on nyt paljastunut nimenomaan Prigozhiniksi.

Prigozhin oli kritisoinut esimerkiksi sitä, miten asevoimat ei järjestä tarpeeksi taisteluvoimaa tai rahoitusta, vaan tukeutuu Wagner-ryhmään rintamalla.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan oli merkillepantavaa, miten Prigozhin tunsi olevansa siinä asemassa, että hän voi ilmaista suoraa kritiikkiä päin Putinin kasvoja, vaikkakin yksityisesti.

– Hän ottaa poliittisen aseman, jossa hän sanoo: Minä olen Jevgeni Prigozhin. Olen täällä kertomassa sinulle totuuden ja teen työni, viranomaiset olivat kuvailleet WP:lle.

ISW: Prigozhin rakentaa omaa armeijaansa Venäjän asevoimien rinnalle

Lehden raportointi on yhtäläistä muiden tietojen kanssa siitä, miten kritiikki Venäjän sotilasjohtoa ja Putinia vastaan yltyy. Prigozhin on viime aikoina tehnyt Kremlin olot epämukavaksi.

– Prigozhin jatkaa vallan kerryttämistä ja rakentaa armeijamuodostelmaansa Venäjän asevoimien rinnalle, mikä voi uhata Putinin valtaa – vähintään informatioympäristössä, ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa analyysissään.

Venäjän sotabloggaajat ovat raportoineet, että Prigozhin olisi rahoittamassa uutta vapaaehtoisiin perustuvaa Wagner-pataljoonaa, jota johtaisi entinen venäläisnationalisti ja upseeri Igor Girkin.

Girkin oli separatistijoukkojen komentajana vuonna 2014 aluiden miehittämisessä Itä-Ukrainassa. Esimerkiksi Alankomaat haluaa hänet oikeuden eteen sotarikoksista liittyen MH17-matkustajalentokoneen alas ampumiseen.

Hän on muun muassa ylpeillyt olevansa se henkilö, joka "laukaisi liipaisinta sodan aloittamiseksi" vuonna 2014, ja on ollut Telegramissa yksi äänekkäimpiä ja seuratuimpia nykyisen hyökkäyssodan kannattajia. 

Ukrainassa on kerätty yhteisrahoituksella 150 000 dollarin palkkio Girkinin kiinnisaajalle.

Girkinin on huhuttu pyrkivän taistelemaan rintamalle nykyisessä Venäjän hyökkäyksessä, mutta Venäjän asevoimat ovat olleet vastahakoisia. Girkinin pyrkimyksistä on viime aikoina kirjoittanut muun muassa The Guardian.

Oikeudenkäynti malesialaiskoneen alas ampumisesta alkoi Hollannissa – Venäjä kiistää osallisuutensa 2:24
Katso myös: Oikeudenkäynti malesialaiskoneen alas ampumisesta Itä-Ukrainassa alkoi vuonna 2020.

Prigozhinin avulla Girkin kuitenkin pääsisi jälleen oman pataljoonan johtoon ilman Venäjän perinteisen asevoimien sotilasjohdon suoraa valvontaa, ISW kirjoittaa.

Prigozhin puolestaan hyötyisi Girkinin kannatuksesta sotabloggaajien ja nationalistien keskuudessa. Se vahvistaa hänen asemaansa entisestään Venäjän informaatioympäristössä, jossa Venäjän perinteisen sotilasjohdon kritiikki kasvaa ja Wagner-ryhmän ihannointi kasvaa.

"Hänellä on ainutlaatuinen asema Venäjällä"

Prigozhin pystyy samaan aikaan nostamaan itseään esiin ja kritisoimaan Kremliä ja sotilasjohtoa ilman pelkoa takaiskuista.

– Prigozhinilla on ainutlaatuisen suotuisa asema Venäjän valtionjohdon ja informaatioympäristön sisällä, mikä mahdollistaa hänen laajentaa valtaansa Venäjällä nopeammin kuin epäsuosittu korkeampi sotilasjohto, ISW arvioi.

Prigozhin on ISW:n mukaan muun muassa sarkastisesti sanonut rakentavansa niin kutsuttua Wagner-puolustuslinjaa, jotta Venäjän asevoimat voivat tulla piileskelemään sen taakse.

– Putin on riippuvainen Wagner-joukoista Bahmutissa ja todennäköisesti yrittää lepytellä Prigozhinia huolimatta siitä, että tämä vähättelee Venäjän perinteistä armeijaa.

Katso myös: Wagner-linja luo turhaa turvallisuudentunnetta: "Kyllä siihen aukko on räjäytettävissä"

Wagner-linja luo turhaa turvallisuudentunnetta:"Kyllä siihen aukko on räjäytettävissä" 0:57

Lue myös:

    Uusimmat