Venäjän liikekannallepanon uhriksi joutunut Anton, 20, meni nälkälakkoon ja kieltäytyi noudattamasta käskyjä: "He uhkasivat ampua minut"

Venäjän liikekannallepano täysi epäonnistuminen: Varustus lelujen luokkaa, joukot makailevat surkeissa oloissa 2:25
Onko Venäjän liikekannallepano epäonnistunut? Näin kenraalimajuri Pekka Toveri kommentoi.

Moskovalainen Anton Gnedovets sai yllättäen kutsun rintamalle 3. lokakuuta, vaikka työpaikan piti suojata häntä liikekannallepanolta. Nuori mies ryhtyi kapinaan, uutisoi Mediazona.

Venäläinen riippumaton verkkojulkaisu Mediazona haastatteli rintamalta kotiutunutta Anton Gnedovetsia. Tämä juttu perustuu Mediazonan tekemään taustatyöhön ja haastatteluun.

Vasta viime syksynä 20-vuotias moskovalainen Anton Gnedovets kotiutettiin asevelvollisuudesta, mutta nyt lokakuun alussa hänet kutsuttiin takaisin armeijaan osana Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoittamaa "osittaista" liikekannallepanoa.

Kutsu tuli täydellisenä yllätyksenä Gnedovetsille ja hänen perheelleen. Nuori mies oli maaliskuusta lähtien työskennellyt työkoneen kuljettajana Moskovan valtion teknillisessä yliopistossa, joka kuuluu sotateollisuuskompleksin organisaatioiden rekisteriin, mikä tarkoittaa, että hänellä oli lain mukaan suoja liikekannallepanolta.

Työpaikka kirjoitti Gnedovetsille vapautuksen liikekannallepanosta, mutta se ei auttanut. Jo seuraavana päivänä liikekannallepanokutsun saannista mies oli mobilisaatioyksikössä, jossa värvätyille annettiin univormut.

– En noudattanut käskyä ja kieltäydyin laittamasta univormua päälle. Vastustan Ukrainan sotaa ja kerroin kaikille, että pidän sotimista täysin järjettömänä, Gnedovets sanoo.

Nälkälakko sai uhkaukset yltymään

Kun Gnedovets ei suostunut noudattamaan käskyjä, nuori mies kutsuttiin päämajaan ja häntä uhkailtiin.

– He uhkasivat panna minut vankilaan, uhkasivat soittaa sotilaspoliisille ja syyttäjänvirastolle. He uhkasivat lähettää minut rintamalle ja ampua minut siellä, hän muistelee keskustelua upseerien kanssa.

Lopulta yksikön johto ei kyennyt päättämään, mitä tehdä ongelmalliselle varusmiehelle.

Gnedovets julisti vielä nälkälakon, mikä sai upseereiden uhkaukset yltymään entisestään.

– Jos kuolet, merkitään asiakirjoihin, että teit itsemurhan, mies kertaa saamiaan uhkauksia.

Gnedovets kertoi kuulleensa muilta varusmiehiltä, että sotilaskoulutus yksikössä oli "erittäin huonoa". Hänen aseveljensä valittivat, että varusteet oli ostettava omalla rahallaan.

Mies kertoi myös kuulleensa, että kaksi liikekannallepanokutsun saanutta miestä oli viiltänyt ranteensa auki.

Painostettiin taisteluun

Gnedovets vietti noin viikon verran aikaa sotilasyksikössä, missä hän ei suostunut käskyihin tai syömään mitään. Sen jälkeen hänet ja 30 muuta miestä päätettiin siirtää toiseen yksikköön Moskovan lähelle. Uudessa yksikössä heidät alettiin painostaa luopumaan vastarinnasta ja alkaa palvella isänmaataan.

Hänen mukaansa 30 miehestä vain neljä ei antanut painostukselle periksi – ja heidät siirrettiin takaisin mobilisaatioyksikköön. Gnedovets päätettiin lopulta lähettää kotiin 19. lokakuuta.

Nuori mies on laihtunut paljon nälkälakon vuoksi ja on nyt lääkärin tarkkailussa. Toistaiseksi hän pystyy syömään ainoastaan keittoja. Muuten hän on olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat