Mainos

ISS-avaruusaseman tietokoneet oikkuilevat edelleen

Venäläisinsinöörien yritykset korjata kansainvälisen avaruusaseman ISS:n oikuttelevia tietokoneita ovat epäonnistuneet. Aseman evakuoimiseen ei kuitenkaan ole vielä aihetta.

Ongelmat asemalla alkoivat keskiviikkona, kun aseman aurinkopaneelit avattiin ensi kertaa vuosiin avaruussukkula Atlantiksen tuomien tarvikkeiden ansiosta. Se aiheutti oikosulun, joka vaurioitti osaa aseman tietokoneista. Ne huolehtivat muun muassa ISS:n pysymisestä oikealla kiertoradalla.

-Emme ole onnistuneet saamaan koneita kuntoon, myönsi venäläisen avaruusyhtiön RKK Energijan edustaja Nikolai Sevastjanov perjantaina.

Hän kertoi, että insinöörit yrittävät lauantaina vielä toista tapaa vikojen korjaamiseksi. Jos sekään ei tepsi, Venäjä saattaa lähettää viikon kuluttua hätiin Baikonurin avaruuskeskuksesta Progress-huoltoaluksen uusien osien kera.

Venäläisten mukaan ISS:llä on happivarantoja vielä kolmeksi kuukaudeksi ja asema pysyy kyllä radallaan tietokoneongelmista huolimatta. Pahimmassa tapauksessa asemalla olevat kolme astronauttia voisivat paeta Maahan Sojuz-aluksella.

-Emme usko, että tässä tapauksessa kuitenkaan tarvitaan evakuointia, arvioi entinen kosmonautti Sergei Krikaljov.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.