Mainos

Israelin joukot kaksi kertaa Ramallahissa

Israelin armeija on tunkeutunut vuorokauden sisällä kaksi kertaa Ramallahin palestiinalaiskaupunkiin.

Aamulla panssarit tulittivat raskaasti Jasser Arafatin päämajaa kostoksi palestiinalaisten eiliselle itsemurhaiskulle, jossa kuoli 17 ja haavoittui kymmeniä ihmisiä. Tämän jälkeen Israel veti panssarinsa pois, mutta toi ne myöhemmin muutamaksi tunniksi takaisin. Armeija sanoi etsivänsä terrorismista epäiltyjä ja pidätti kuusi palestiinalaista.

Israelin joukot tunkeutuivat Ramallahiin sen jälkeen, kun itsemurhapommi tappoi eilen ainakin 16 ihmistä israelilaisessa bussissa. Islamilainen Jihad -järjestön edustaja kertoi Jeninistä kotoisin olleen jäsenensä tehneen iskun. Israelin hallitus sälytti vastuun iskusta heti palestiinalaisten itsehallinnolle ja presidentti Arafatille.

"Israelin toimet fasismia"

Israelin joukkojen vetäytymistä on seurannut kiihtyvä sanasota. Israelin presidentti Moshe Katsav vaati "vapaata maailmaa" lopettamaan yhteistyön Jasser Arafatin kanssa. -Hän on vaaraksi itselleen, Katsavin kerrottiin sanoneen. - Israelilla ei ole pitkiin aikoihin ollut turhia kuvitelmia Arafatin suhteen, ja kansainvälinen yhteisö varmaankin alkaa ymmärtää miksi, Katsav lisäsi.

Arafat puolestaan kutsui Israelin toimia Ramallahissa fasismiksi, ja sanoi valtauksen vain lisäävän palestiinalaisten päättäväisyyttä. Maailman johtajia hän puolestaan kehotti tulemaan palestiinalaisalueille "katsomaan, mitä Israel tekee". -Kukaan ei pysty kukistamaan palestiinalaisia, Arafat sanoi.

Yhdysvallat: Arafat epäluotettava

Myös Yhdysvaltain esittämä arvostelu etenkin palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia kohtaan kovenee.

-Presidentti Bushin silmissä Arafat ei ole koskaan vaikuttanut täysin luotettavalta tai tehokkaalta. Bush ei ole keskittynyt yksilöihin, vaan tuloksiin. Jos tuloksia tulee Arafatin kanssa, se sopii. Jos tuloksiin päästään muiden johtajien kanssa, sekin käy, Valkoisen talon edustaja Ari Fleischer summasi Bushin hallinnon tuntoja.

Fleischerin mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan ole vielä täysin luopunut Arafatista.

Yhdysvaltojen kommentit tulivat pian sen jälkeen, kun Israelin joukot olivat hyökänneet aamulla Ramallahiin.

Yhdysvaltain presidentin George Bushin on määrä tavata Israelin pääministeri Ariel Sharon maanantaina Valkoisessa talossa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.