Mainos

Israel vapauttaa palestiinalaisia huomenna

Israel aikoo vapauttaa hallussaan pitämiään palestiinalaisvankeja huomenna. Palestiinalaisjohto on kuitenkin tyytymätön ja perui tapaamisen Israelin pääministerin kanssa.

-

Eilen julkaistujen listojen mukaan yhteensä 352 palestiinalaisvankia vapautetaan Israelin vankiloista. Heitä on pidetty vangittuina turvallisuussyistä.

Vangit kuljetetaan palestiinalaisalueilla sijaitseviin tarkastuspisteisiin, joissa he tapaavat sukulaisensa.
Israelin viranomaiset ovat kertoneet, että vapautettujen joukossa ei ole sellaisia henkilöitä, jotka ovat osallistuneet Israelin vastaisiin iskuihin.

Palestiinalaiset odottivat, että Israel vapauttaisi huomenna 540 vankia. Kaikkiaan palestiinalaiset ovat vaatineet noin 6000 palestiinalaisvangin vapauttamista.

Abbasin ja Sharonin tapaaminen peruuntui

Palestiinalaisten pääministeri Mahmoud Abbas on perunut tälle viikolle suunnitellun tapaamisensa Israelin pääministerin Ariel Sharonin kanssa, palestiinalaislähde kertoi varhain tänään. Lähteen mukaan Abbas perui tapaamisen, koska hänen mielestään Israel ei aio vakavasti toteuttaa tiekartaksi kutsuttua rauhansuunnitelmaa.

Tapaamisen perumiseen alettiin olla taipuvaisia sen jälkeen, kun Israel ilmoitti sunnuntaina vapauttavansa aiempaa lupaamaansa vähemmän palestiinalaisvankeja.

Yhdysvallat nyreissään turva-aidasta?

Nimettömän yhdysvaltalaislähteen mukaan Yhdysvallat harkitsee rankaisevansa Israelia kiistellyn turva-aidan rakentamisesta palestiinalaisalueille.

Suunnitelman mukaan Yhdysvaltain Israelille myöntämää lainaa vähennettäisiin saman verran kuin Israel käyttää aidan rakentamiseen. Päätös asiasta on kuitenkin odotettavissa aikaisintaan ensi kuussa.

Nimettömänä pysyttelevä amerikkalaisviranomainen painottaa, että Yhdysvallat on huolissaan aidasta. Palestiinalaiset sanovat sen olevan yritys muodostaa tulevalle Palestiinan valtiolle rajat, jotka olisivat paikoitellen aiemmin sovittua pienemmät.

Myös Israelin uusi laki on saanut kritiikkiä Yhdysvalloilta. Yhdysvaltain ulkoministeriö on arvostellut varovasti Israelin parlamentin hyväksymää kansalaisuuslakia syrjiväksi. Laki estää palestiinalaisia saamasta Israelin kansalaisuutta, vaikka he solmisivat avioliiton israelilaisen kanssa.

Israelin sisäministeriö perustelee kansalaisuuslakia turvallisuussyillä, jotka painavat sen mukaan enemmän kuin ihmisoikeudet. Parlamentin vasemmisto- ja arabiedustajat aikovat valittaa laista maan korkeimpaan oikeuteen.
(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.