Mainos

Israel tukee taideteoksen tärvellyttä lähettilästään

Israelilaisministerin mielestä eilen Tukholmassa rauhanaktivistin taideteoksen tärvellyt lähettiläs ansaitsisi kunniamerkin.

Israelin hallitus asettui tänään lähes yhtenä miehenä puolustamaan Israelin Ruotsin-suurlähettilään Zvi Mazelin eilistä kuvainraastoa.

Mazel vahingoitti Tukholman Historiallisessa museossa israelilaisen rauhanaktivistin Dror Feilerin teosta "Lumikki ja totuuden hulluus".

- Soitin Zvi Mazelille, meidän Ruotsin-suurlähettiläällemme, kiittääkseni häntä hänen toimistaan tämän uuden antisemitismin purkauksen edessä. Sanoin hänelle, että hänellä on hallituksen tuki tässä tapauksessa, pääministeri Ariel Sharon sanoi hallituksen viikottaisessa kokouksessa.

- Olemme todistamassa antisemitismin nousua koko maailmassa ja erityisesti Euroopassa, missä tämä ilmiö on saavuttamassa vaaralliset mittasuhteet. Suurlähettiläs Mazel käyttäytyi juuri niin kuin pitääkin, Sharon jatkoi.

Poliisiministeri Tzachi Hanegbi puolestaan ehdotti Haaretz-lehdessä tänään, että Mazelille tulisi myöntää kunniamerkki.

- Jos on olemassa tilanteita, joissa suurlähettilään tulee käyttäytyä epädiplomaattisesti, niin tämä oli sellainen, Hanegbi sanoi lehden mukaan.

Haaretz kirjoitti myös, että näyttelyyn oli määrä tulla israelilaismyönteinen taideteos, mutta sen pääsy esille estettiin "Syyrian diplomaattisen painostuksen vuoksi".

Historiallisen museon johtajan Kristian Bergin mukaan artikkeli on täyttä puppua:

- En ole koskaan kuullut moisesta. Uskon tämän olevan kuvitteellinen tieto. Israelilainen näyttely kyllä pysäytettiin, mutta se johtui kiistoista Tenstan taidehallin kanssa, eikä ole mitenkään kytkettävissä tähän. Ehkäpä se on kuitenkin nyt sekoitettu tähän, Berg arveli uutistoimisto TT:lle.

Bergin mukaan teosta ei missään tapauksessa tulla poistamaan näyttelystä:

- Se on itsestään selvää. Teemme nyt kaksi asiaa: tämä näyttely pidetään sellaisena kun se aiottiin ja niin pitkän ajan kun aiottiin ja tämä installaatio on siinä mukana. Mutta maanantaina lähetämme myös Israelin suurlähettiläälle kutsun saapua avoimeen keskusteluun tästä teoksesta, Berg jatkoi.

Kiistelyssä teoksessa on kuva palestiinalaisesta naispuolisesta itsemurhapommittajasta lipumassa veneessä punaista vettä sisältävässä altaassa. Kuvan hymyilevä itsemurhapommittaja surmasi 21 ihmistä Haifassa lokakuussa.

(MTV3-STT-TT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.