Mainos

Israel myönsi käyttäneensä fosforiammuksia Libanonissa

Kansainväliset säännökset eivät suoraan kiellä fosforiammusten käyttöä, mutta monet kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, muun muassa Punainen Risti, ovat tuominneet niiden käytön.

Israel käytti fosforiammuksia Hizbollah-sissejä vastaan käydyssä sodassa, kirjoitti israelilaislehti tänään. Israel ei ole aikaisemmin myöntänyt käyttäneensä vakavia palovammoja aiheuttavia ammuksia.

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan ministeri Jacob Edery myönsi viime viikolla hallituksen kyselytunnilla, että Israel oli käyttänyt fosforiammuksia maalien merkitsemiseen avomaastossa. Edery ei tarkentanut kuinka paljon ja minkä tyyppisiä ammuksia käytettiin.

Kansainväliset säännökset eivät kiellä fosforiammusten käyttöä, mutta monet kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, muun muassa Punainen Risti, ovat tuominneet niiden käytön.

Sunnuntaina 9- ja 12-vuotiaat veljekset saivat surmansa Etelä-Libanonissa, kun he laukaisivat rypälepommin. Pojat olivat poimimassa oliiveja perheen lehdossa Haltassa, kun turma tapahtui.

YK:n mukaan Etelä-Libanonissa on liki miljoona räjähtämätöntä rypälepommia kesän sodan jäljiltä. Tähän mennessä ainakin 21 ihmistä on saanut surmansa pommien räjähdyksissä.

YK:n erikoislähettiläs Jan Egeland syytti aiemmin Israelia katastrofista, sillä Libanoniin ammutuista rypälepommeista yli 90 prosenttia ammuttiin alueelle tulitauosta sopimisen jälkeen, vaikkei sopimus vielä ollutkaan astunut voimaan. England pitää tätä järkyttävänä ja "täysin moraalittomana".

(MTV3-STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.