Mainos

Israel keventämässä Arafatin päämajan piiritystä

Israel höllentää Arafatin piiritystä vetämällä joukkonsa päämajan välittömästä läheisyydestä. Saarrostus kuitenkin jatkuu ja palestiinalaiset ovat tuominneet teon "petoksena".

Israelilaiset panssarivaunut ovat lähteneet palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin päämajan ympäriltä, kertoivat paikalla olleet toimittajat aamupäivällä.

Israelin hallituksen sisäpiiri päätti aiemmin tänään lieventää runsaan viikon jatkunutta Arafatin päämajan piiritystä. Israelilaiset joukot poistuvat päämajan ympäriltä, mutta jäävät kuitenkin lähialueelle.

Presidentti Arafatin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh luonnehti Israelin päätöstä "farssiksi". -Ilmoitus on farssia ja petosta, jolla israelilaiset yrittävät luikerrella YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta 1435, Rudeineh sanoi.

Arafat itse luonnehti Israelin joukkojen vetäytymistä hänen päämajansa ympäriltä "kosmeettiseksi toimeksi, jonka tarkoituksena on pettää maailmaa". -Kyse ei ole vetäytymisestä. Kyse on siirtymisestä muuttamien metrien päähän. He yrittävät pettää maailmaa, Arafat sanoi tänään toimittajille sen jälkeen kun Israelin joukot olivat poistuneet päämaja-alueelta Ramallahissa.

Arafatin mukaan Israel ei toimellaan täytä YK:n päätöslauselman 1435 vaatimusta joukkojen vetämisestä pois. Heti ei olut selvää, kuinka kauas joukot siirtyisivät.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja näki, kuinka kymmenet aseistautuneet palestiinalaiset poistuivat rakennuksesta juosten israelilaisjoukkojen seuratessa sivusta. Israel oli vaatinut aiemmin saarron purkamisen ehtona päämajassa piileskelevien terroristiepäiltyjen luovuttamista. Sotilaiden kerrottiin pysyttäneen alueelle tiesulkuja, jotta etsintäkuulutetut eivät pääsisi pakoon.

Päätöslauselmassaan turvallisuusneuvosto vaati Israelia lopettamaan piirityksen heti. Yhdysvallat ei kaatanut päätöslauselmaa, vaan pidättyi äänestyksestä.

Israelin lehdet kertoivat jo aiemmin, että hallitus on lopettamassa Ramallahissa sijaitsevan Arafatin päämajan piirityksen, koska Yhdysvallat on niin vaatinut. Piirityksen lieventämisestä päätettiin pääministeri Ariel Sharonin ja turvallisuudesta vastaavien keskeisten ministerien ja viranomaisten tapaamisessa sunnuntaiaamuna, kertoi Israelin radio.

Radion mukaan israelilaiset sotilaat jäävät kuitenkin niin lähelle päämajaa, että pystyvät pidättämään parikymmentä terroristiepäiltyä, joiden Israel sanoo piileskelevän Arafatin päämajassa. Israelilaiset sotilaat aloittivat päämajan piirityksen 19. tätä kuuta. Piiritys aloitettiin, kun seitsemän ihmistä oli saanut surmansa palestiinalaisten tekemissä itsemurhaiskuissa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.