Mainos

Israel: Gazan tulitauko voi johtaa todellisiin neuvotteluihin

Israelin ja palestiinalaisten aamulla alkaneen tulitauon Gazassa toivotaan johtavan rauhanneuvottelujen käynnistämiseen uudelleen.

Israelin ja palestiinalaisten välinen tuore tulitauko Gazassa voi johtaa "todellisiin neuvotteluihin", arvioi Israelin pääministeri Ehud Olmert tänään. Olmert sopi tulitauosta palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanssa myöhään lauantaina.

- Toivon todella, että he (palestiinalaiset) osoittavat vastuullisuutta ja hyvää tahtoa. Tämä voi olla alku vakaville, avoimille ja suorille neuvotteluille Israelin ja palestiinalaisten itsehallinnon välillä - se voi johtaa kokonaisratkaisuun Israelin ja palestiinalaisten kesken, Olmert sanoi.

Tulitauko tuli voimaan Gazassa varhain aamulla. Kahden palestiinalaisjärjestön ääriainekset rikkoivat sitä kuitenkin heti ampumalla useita raketteja Israeliin. Jihad kertoi ampuneensa kolme ja Hamas kaksi rakettia.

Raketit eivät ilmeisesti aiheuttaneet vahinkoja. Päivän mittaan tilanne rajalla rauhoittui, ja palestiinalaishallinto sanoi selvittävänsä iskujen taustat.

Olmert lupasi Israelin suhtautuvan "pidättyväisesti ja kärsivällisesti" tulitauon rikkomuksiin.

- Olemme kärsivällisiä ja pidättäydymme vastatoimista antaaksemme tulitauolle mahdollisuuden, vakuutti Olmert vieraillessaan Rahatin kaupungissa Etelä-Israelissa.

Israel veti joukkojaan pois

Tulitaukosopimuksen mukaisesti Israelin armeija vetäytyi Gazasta viime yönä. Kaikki joukot oli vedetty alueelta jo aamulla.

Kaikki Gazassa toimivat tärkeimmät ääriryhmät ovat mukana tulitauossa, ilmoitti palestiinalaisten pääministeri ja Hamas-järjestön johtaja Ismail Hania.

- Kaikkien ryhmien poliittisiin johtajiin on oltu yhteyksissä ja he ovat vakuuttaneet sitoutuvansa siihen, mitä on aiemmin sovittu, Hania sanoi.

Presidentti Abbas määräsi päivällä turvallisuusjoukkonsa valvomaan, että tulitauko pitää. Turvallisuuslähteiden mukaan joukkoja on erityisesti Gazan pohjoisosassa, josta suuri osa raketti-iskuista tehdään.

Palestiinalaisjärjestö Jihad ei kuitenkaan katso voivansa suostua tulitaukoon, jos Israel ei lopeta sotilaallista toimintaansa myös Länsirannalla.

USA ja ranska tyytyväisiä tulitaukoilmoitukseen

Yhdysvallat on ilmaissut tyytyväisyytensä Israelin ja palestiinalaisten tulitaukoilmoitukseen.

Valkoisen talon edustaja sanoi muutama tunti ilmoituksen jälkeen, että Yhdysvallat pitää tulitaukoa askeleena oikeaan suuntaan ja toivoo sen johtavan väkivallan kierteen katkeamiseen.

Myös Ranskan ulkoministerin Philippe Douste-Blazyn mukaan Israelin ja palestiinalaisten tuore tulitauko Gazan alueella on merkittävä askel eteenpäin koko Lähi-idässä.

Kansainvälisen yhteisön pitäisi nyt toimia ripeästi, jotta rauhanprosessi saataisiin uudelleen käyntiin, ulkoministeri sanoi ranskalaisen radioaseman haastattelussa sunnuntaina.

EU:n, Israelin ja palestiinalaisten on määrä keskustella tilanteesta huomenna Tampereella EU:n Välimeri-kokouksen yhteydessä.

Ranska, Espanja ja Italia ilmoittivat reilu viikko sitten valmistelevansa uutta rauhanaloitetta Lähi-itään. Aloitetta käsitellään mahdollisesti Tampereen neuvotteluissa.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.