Mainos

Islantilaiset tyrmäsivät sopimuksen pankkikorvauksista

Islantilaiset ovat torjuneet kansanäänestyksessä sopimuksen, joka määrittää Icesave-pankin kaatumisesta seuranneiden korvausten maksua Britannialle ja Hollannille.

Alustavan ääntenlaskennan mukaan selvä enemmistö on äänestänyt sopimusta vastaan. Kun äänistä oli laskettu vajaa kolmasosa, ei-ääniä oli jopa 93 prosenttia. Myös Islannin hallitus piti äänestystulosta selvänä.

Islannin hallitus kertoi kuitenkin luottavansa siihen, että sopu pankkikorvauksista Britannian ja Hollannin kanssa saavutetaan. Hallituksen mukaan neuvotteluissa on viime viikkojen aikana edistytty.

Pääministeri Johanna Sigurdardottir sanoi hallituksen jatkavan työskentelyään entiseen tapaan kansanäänestyksen tuloksesta riippumatta.

Islantilaisten torjuvaa kantaa Icesave-sopimukseen hän ei pitänyt yllättävänä. Islanti on jo neuvotellut Britannian ja Hollannin kanssa uutta sopimusta velkojen maksusta.

–Tämän kansanäänestyksen jälkeen meidän työmme on saattaa neuvottelut päätökseen, pääministeri sanoi.

Icesave-kiistan pitkittymisellä on Islannille vakavia seurauksia. Sen takia Islanti ei saa lainoja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä tai Pohjoismailta. Sopua pidetään edellytyksenä myös maan EU-jäsenyydelle.

Islantilainen nettipankki ajautui konkurssiin syksyllä 2008. Britannia ja Hollanti haluavat takaisin lähes neljän miljardin euron summan, jolla ne korvasivat kansalaistensa talletuksia.

(MTV3 - STT- Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.