Islannista tuli Suomen turvallisuuspolitiikan linjakysymys

Heti kunnallisvaalien jälkeen Suomessa alkoi riitely, lähdetäänkö täältä Islannin ilmatilaa valvomaan vai ei.

Kyseessä on Suomen turvallisuuspolitiikkaa koskeva linjaratkaisu. Harjoituslennoista puhuminen on tietoista vähättelyä.

Tuskin on toivuttu mahalaskuun päättyneestä YK:n turvallisuusneuvostoäänestyksestä, kun Suomi on taas pilaamassa mainettaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla. Nyt Suomi ei häpäise itseään globaalisti, vaan on pilaamassa maineensa ihan kaverien kesken: Ruotsissa.

Ruotsi, jos mahdollista, on Suomeakin Nato-kammoisempi maa. Naapurissakin Nato-maa Islannin operaatio on kuuma peruna.

Suomi on odottanut Ruotsin ratkaisua, lähteekö se Islantiin vai ei. Ruotsissa on puolestaan seurattu Suomea. Kulisseissa Suomi on vastannut, että lähtee, jos Ruotsikin lähtee.

Ja nyt kun Ruotsi ilmoitti lähtevänsä, Suomessa alkoikin jälkipeli, lähteäkö vai ei.

Suomen ulkopolitiikan johdossa mennään nyt todella kovilla panoksilla. Kyseessä ei ole enempää eikä vähempää kuin linjakysymys tämän hetkisestä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Presidentti Sauli Niinistö johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi, että hallituksen linjana on lähteä Islanti-operaatioon. SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen kerrotaan myöntyneen ajatukselle pohjoismaisen yhteistyön nimissä, lämmöllä siihen on suhtautunut myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), niin oudolta kuin se kuulostaakin. Vasemmistoliitolle esitys ei käy.

Mutta yhden asian Erkki "The Red" Tuomioja ilmeisesti unohti, nimittäin oman puolueensa eduskuntaryhmän informoinnin, vaikka hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan viime perjantain kokouksessa SDP:n vastahanka tiedostettiinkin. SDP:n varauksellisuus ei tullut yllätyksenä edes presidentti Niinistölle, siksi viime perjantaina päätöstä ei vielä tehty. Silti SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman joutui maanantaina muistuttamaan, että SDP:ssä päätös herättää myös vastahankaa. "Asia on auki", Backman tiivisti MTV3:n uutisille. Myös puhemies Eero Heinäluoman (sd.) roolista hankkeen jarrumiehenä puhutaan - Heinäluomahan on itsestään selvä ulkoministeriehdokas, jos Tuomioja pannaan kevättalvella kiertoon. Demariryhmässä kyselläänkin jo Tuomiojan sekavan esiintymisen jälkeen, onkohan "Ekillä kaikki narut hallussa". Osa demareista pelkää myös sitä, että Ruotsi peruu lopulta oman osallistumispäätöksensä.

Kun Niinistö valittiin presidentiksi, selväksi kävi, että Natoon ei olla menossa. Oppositio näkee Islanti-hankkeen silti hivuttautumisena kohti Nato-jäsenyyttä. Niinistön linja oli kuitenkin yhteistyön laajentaminen turvallisuuspolitiikassa. Ensin Niinistö puhui eurooppalaisen tason turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä. Kun siitä ei mitään tule, yhteistyöhön pyritään pohjoismaisella tasolla. Kyse on muun muassa yhteisestä ilmavalvonnasta ja maltaita maksavista tulevaisuuden hävittäjähankinnoista.

Islanti-päätöksessä mitataan tähän pohjoismaiseen yhteistyöhön pyrkivän linjan mahdollisuudet. Osa pelkää, että jos Suomi nyt vetäytyy Islanti-operaatiosta, yhteistyön päälle saa vetää pitkän viivan. Itsessään kolmen viikon operaatio ei ole kummoinen. Koneita ei edes aseisteta, ellei Ruotsikaan tee niin.

"Mitä jää jäljelle, jos Ruotsikin torpataan yhteistyökumppanina?" merkittävä ulkopoliittinen toimija kyselee. "Jos edes Ruotsi ei käy, silloin ei voi olla yhteistyötä enää kenenkään kanssa", sama taho linjaa.

Nyt odotellaan ensi viikkoa ja SDP:n eduskuntaryhmän kokousta.

Ehkä lisää asiasta kuullaan lisää ensi maanantaina, kun presidentti Niinistö avaa valtakunnalliset maanpuolustuskurssit. Silloin voi olla uutista ilmassa.

Lue myös:

    Uusimmat