Mainos

Isis julkaisi mestausvideolla ainakin 19 ihmisen surmat

Yhdysvaltain viranomaiset työskentelivät sunnuntaina selvittääkseen äärijärjestö Isisin tuoreimman mestausvideon aitouden.  

Isis julkaisi sunnuntaina videon, jolle järjestö kertoi tallentaneensa yhdysvaltalaisen avustustyöntekijän ja ainakin 18 Syyrian armeijan jäsenen murhat. Järjestön mukaan kyseessä oli "varoitus" Yhdysvalloille, koska maa valmistelee lisäjoukkojen lähettämistä Irakiin Isisiä vastaan käytyihin taisteluihin.  

Isisin mukaan videolla surmattu avustustyöntekijä on Peter Kassig.  26-vuotias Kassig on entinen Yhdysvaltain armeijan sotilas, joka soti muun muassa Irakissa. Armeijasta lähdettyään hän palasi Lähi-itään ja perusti sinne avustusjärjestön.   

Kassig siepattiin Syyriassa. Hänen kerrotaan vankeutensa aikana kääntyneen muslimiksi ja ottaneen nimen Abdul-Rahman.  

Kassigin vanhemmat kertoivat sunnuntaina odottavansa yhä viranomaisten vahvistusta poikansa kuolemasta. Samalla he vetosivat mediaan ja internetin käyttäjiin, ettei Isisin julkaisemaa materiaalia Kassigin väitetystä murhasta levitettäisi eteenpäin.  

-Toivoisimme, että poikamme muistettaisiin ennemmin tärkeästä työstään ja rakkaudesta, joka yhdisti häntä, hänen perhettään ja ystäviään, perhe kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Isis menetti asemiaan viikonloppuna

Raaka video julkaistiin vain päivä sen jälkeen, kun Isisin kerrottiin kärsineen tappioita irakilaisjoukoille. Armeijalähteiden mukaan Irakin hallituksen joukot mursivat lauantaina maan suurimman öljynjalostamon piirityksen Baijissa ja valtasivat islamistitaistelijoilta takaisin Adhaimin padon.

Noin 200 kilometriä Bagdadista pohjoiseen sijaitseva Baiji on suurin kaupunki, josta Isis on ajettu pois sen jälkeen, kun järjestö valloitti suuren osan Irakista kesäkuussa.   

Lauantaina Yhdysvaltojen korkein sotilasjohtaja myös antoi lausunnon, jossa hän totesi taistelun Isisiä vastaan "lähestyvän käännekohtaa". Kenraali Martin Dempsey kommentoi äärijärjestöä vastaan käytyä kamppailua vierailullaan Bagdadissa.   

Isisin lopullinen kukistaminen vie silti vuosia, Dempsey arvioi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.