Skitsofreeninen taiteilijaisä viilsi Joonatan Tolan lapsuuteen syvät traumat – ahdistus purkautui kirjaksi 15 vuoden pyörittelyn jälkeen: "Terapia oli elämäni viisain ratkaisu"

16:01
Katso kirjailija Joonatan Tolan erikoishaastattelu tästä!

Kirjailija Joonatan Tola kirjoitti kirjan, joka pohjautuu tositapahtumiin ja hänen lapsuuteensa hoitamatonta skitsofreniaa sairastavan isänsä kanssa.

Kirja perustuu pitkälle Tolan laajaan tausta-aineistoihin kirjeistä keskusteluihin, sillä lapsuusmuistot koskevat paljolti tunnelmia ja mielikuvia. Hän kertoo, että aiheen pyörittely oli mielessä ainakin 15 vuotta, ja pitkään oli selvää, että hän tulee kirjoittamaan näistä teemoista.

Isä teki ongelmista taiteen polttoainetta

Tola kuvailee isäänsä boheemiksi, kylähullun ja taiteilijan välillä olevaksi mieheksi, joka eli paikoin sekavaksi yltynyttä taiteilijaelämää. Hän omaksui romanttiseksikin luonnehdittavan kärsivän taiteilijan roolin.

– Hän oli selkeästi kärsinyt pahoista mielenterveysongelmista ja tehnyt niistä taiteensa polttoainetta, Tola kuvailee.

Koska isä ei hakenut itselleen tarpeeksi hoitoa ja apua vaan lääkitsi itseään alkoholilla ja lääkkeillä, tuli Tolan lapsuudesta paikoin turvatonta ja sekavaa.

Isäsuhde jäi ohueksi.

Sairaus heijastui myös muille. Tola kuvailee, että hänen isänsä saattoi lähetellä päivittäin kymmeniä sähkösanomia sukulaisilleen, vieden pelottavan ja aggressiivisenkin käytöksensä jopa vainon tasolle.

Hieman ennen Joonatanin 6-vuotissyntymäpäivää isä tappoi itsensä.

Puolison vaatimus muutti elämän

Kokemukset jättivät Tolalle turvattomuuden tunteen, ja heikot eväät isän mallin rakentamiseksi omille lapsille. Hän kertoo, että käänteentekevää oli, kun hänen nykyinen vaimonsa ilmoitti suhteen ehdoksi sen, että Tola menee terapiaan.

– Se on kyllä varmaan elämäni viisain ratkaisu, hän toteaa.

Hän kuvaa psykoterapiaa käänteentekeväksi asiaksi, joka muun maussa mahdollisti nyt julkaistun kirjan kirjoittamisen. Sitä ennen aihe oli liian ahdistava.

– Elämäni on muuttunut sen jälkeen aika paljon, Tola toteaa.

Kuuntele Tolan haastattelu ja kertomus lapsuudestaan Viiden jälkeen -ohjelmasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja