Isä ja veli puuttuivat kovakouraisesti jatkuvaan koulukiusaamiseen - sakkoja

Viisitoistavuotiaan koululaisen isäpuoli ja veli tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin, kun he puuttuivat kovakouraisesti koulukiusaamiseen ja uhkailuun. Oikeuden pahoinpitelyksi katsoman teon uhrina oli 14-vuotias nuorukainen.

Tapahtumat sattuivat eteläisessä Helsingissä sijaitsevassa peruskoulussa vuosi sitten.

14-vuotias maahanmuuttajataustainen poika oli kiusannut ja kiristänyt 15-vuotiasta poikaa mm. tekstiviestein ja facebookissa. Viesteissä oli vaadittu rahaa ja uhattu myös pojan perhettä.

Kiusattu 15-vuotias oli ollut maalis-huhtikuun vaihteessa häirinnän takia viikon pois koulusta. Kun poika palasi kouluun, niin aamulla hän sai uhkaavan tekstiviesten 14-vuotiaalta. Pelästynyt 15-vuotias pyysi isäänsä hakemaan hänet koulusta pois.

30-vuotias isäpuoli ja 24-vuotias veli olivat lähteneen koululle peläten välittömän väkivallan uhkaavan perheenjäsentään.

Ristiriitaiset kertomukset

Kun aikuiset saapuivat koululle, 14- ja 15 -vuotiaat olivat vastakkain koulun käytävällä.

Osapuolten kertomukset seuraavista tapahtumista olivat ristiriitaiset. 14-vuotiaan mukaan aikuiset pahoinpitelivät hänet kuristamalla ja potkaisemalla, mutta aikuisten mukaan nuorta korkeintaan tönäistiin kerran.

Aikuisten mukaan 14-vuotiasta oli pidetty lasivitriiniä vasten kymmenisen sekuntia. Veli oli sanonut: ”Tajuuksä v**tu yhtään mitään”. Tarkoituksena oli antaa opetus.

Kun aikuiset lähtivät koululta 14-vuotias oli lähtenyt heidän peräänsä kavereidensa kanssa ja huutanut ”mitä v**tua te tänne tulette”.  Aikuisten mukaan huuto oli tauotonta ja sisälsi uhkailua hakkaamisesta.

14-vuotian mukaan hän oli vain sanonut ulkona, että ”tämä ei jää tähän”.

Aikuiset soittivat poliisille ja palasivat kouluun, jossa asiaa selvitettiin poliisin ja opettajien kanssa.

15-vuotias joutui tapahtumisen seurauksena vaihtamaan koulua.

Sana sanaa vasten

Silminnäkijöitä ei ollut. Oikeus katsoi kertomusten perusteella, että aikuiset ovat tarttuneet poikaa rinnuksista ja työntäneet häntä kaapin vitriiniä vasten. Asianomistajan pää oli tässä vaiheessa kolahtanut oveen. Oikeus uskoi myös, että nuorelle oli työntämisestä tai nostamisesta syntynyt hetkellinen kuristamisen tunne. Lääkäritodistuksessa mainittiin myös polven ruhjevamma, aristusta pikkusormeen ja ääneen käheyttä.

Kun tilanne oli sanaa sanaa vasten -tilanne, niin nimenomaisesta potkusta tai kuristamisesta ei ollut näyttöä. Syytetyt olivat kuitenkin vastuussa aiheuttamistaan vammoista, oikeus totesi.

Oikeus pohti myös hätävarjelutilannetta, mutta sellaisesta ei ollut kyse kun 14-vuotias ei ollut kiinni 15-vuotiaassa eikä tilanteessa ollut mitään astaloa.

- Vastaajien menettely on ollut vallitsevaan tilanteeseen nähden liian pitkälle menevä.

Käräjäoikeuden mukaan aikuisilta olisi kohtuudella voinut vaatia muunlaista suhtautumista, vaikka reaktioon olikin ollut inhimillisesti tarkastellen hyvin ymmärrettävä peruste.

Rangaistus ja korvaukset

Oikeus totesi aikuiset syylliseksi retuuttamis- ja työntämistyyppiseen pahoinpitelyyn, jossa vammat jäivät vähäisiksi.

Käräjäoikeus piti 14-vuotiaan vakavaa ja raukkamaista uhkailua ja ilmeistä koulukiusaamista hyvin moitittavana ja näki uhrin perheenjäsenten menettelyssä yleisen oikeustajun mukaisesti ymmärrettäviä perusteita.

Oikeus päätyi lievähköön sakkorangaistukseen ja määräsi molemmille 20 päiväsakkoa, jotka heidän tuloillaan olivat 200  ja 120 euroa.

Lisäksi isäpuoli ja veli joutuvat maksamaan 14-vuotiaalle korvauksia kivusta ja särystä 450 euroa sekä tämän oikeusavustajan kuluja 715 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja