Naisen sisältä löytyi "lautasen kokoinen" väline 1,5 vuotta keisarileikkauksen jälkeen

Tämä aivokasvainpotilas soitti saksofonia leikkauksen aikana! 0:57
KATSO MYÖS: Potilaalta leikattiin aivokasvain – soitti saksofonia samalla!

Naisen sisältä löytyi 17 senttiä leveä laite, joka oli unohtunut keisarileikkauksessa.

Kirurgit unohtivat "lautasen kokoiseksi" kuvaillun lääketieteellisen laitteen juuri synnyttäneen naisen sisään yli vuodeksi, paljastaa Uuden-Seelannin terveys- ja vammaisvaltuutetun raportti. 17-senttinen laite unohtui naiseen keisarileikkauksessa, kertoo CNN.

Laite löytyi vasta 1,5 vuoden kuluttua

Nainen synnytti sairaalassa Aucklandissa vuonna 2020. Hänelle tehtiin suunniteltu keisarileikkaus. 

Nainen kärsi synnytyksen jälkeen kuukausien ajan kroonisesta kivusta ja kävi lääkärissä useita kertoja. Hänestä otettiin myös röntgenkuvia, joissa kehoon jäänyt laite ei kuitenkaan materiaalinsa vuoksi näkynyt. Laite löytyi lopulta tietokonekerroskuvauksessa vuonna 2021, puolentoista vuoden kuluttua leikkauksesta.

Kyseinen laite on Alexis-merkkinen ja sylinterin muotoinen haavanlevitin. Laite asetetaan haavaan leikkauksen aikana; se pitää haavan auki ja auttaa suojaamaan sen reunoja. Todayn mukaan aluksi oli tarkoitus käyttää pienempää laitetta, mutta leikkaava kirurgi päätyi pyytämään käyttöön suuremman.

"Käytössä olisi pitänyt olla järjestelmiä, jotka estävät tämän tapahtumisen"

Uuden-Seelannin terveys- ja vammaisvaltuutettu Morag McDowell uskoo Aucklandin piirin terveyslautakunnan rikkoneen potilasoikeuksia. McDowellin mukaan hoito ei ollut asianmukaisella tasolla, mikä aiheutti pitkittynyttä tuskaa tuoreelle äidille.

– Käytössä olisi pitänyt olla järjestelmiä, jotka estävät tämän tapahtumisen, McDowell sanoo.

Terveyslautakunta väitti alun perin, että keisarileikkauksessa läsnä ollut 20-vuotias sairaanhoitaja ei omannut tarpeellisia taitoja ja huolellisuutta, minkä vuoksi onnettomuus pääsi tapahtumaan.

McDowellin raportin mukaan leikkauksessa käytetyt instrumentit laskettiin, mutta unohtunut haavanlevitin ei ollut mukana laskennassa. Operaatiossa mukana olleen hoitajan mukaan tämä johtui siitä, ettei laitteen pitäisi voida unohtua potilaaseen, koska sitä ei upoteta kokonaan leikkaushaavaan.

– Minulla ei ole lainkaan vaikeuksia päätellä, että kirurgisen instrumentin unohtaminen ihmiskehoon on tilanne, joka jää selvästi alle odotetun hoitotason, McDowell kirjoitti raportissaan.

"Haluamme vakuuttaa yleisölle, että tällaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia"

McDowell vaatii sekä kirjallista anteeksipyyntöä naiselle että kyseisen haavansuoja- ja levitinlaitteen lisäämistä laskettavien instrumenttien listaan. Vielä ei ole selvää, tuleeko tapauksesta seuraamuksia. 

Aucklandin piirin terveyslautakunnan edustaja pyysi tilannetta anteeksi ja kertoi, että parannuksia toimintatapoihin on jo tehty.

– Haluamme vakuuttaa yleisölle, että tällaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia ja olemme varmoja kirurgisen ja äitiyshuollon laadusta.

Katso myös: Plastiikkakirurgi osallistui etänä oikeudenkäyntiin kesken leikkauksen

Plastiikkakirurgi osallistui etänä oikeudenkäyntiin kesken leikkauksen – ällistynyt tuomari joutui puuttumaan tilanteeseen 1:11
Ällistynyt tuomari puuttui erikoiseen tilanteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat