Teinipojan nenästä lähti vastenmielistä hajua – lääkärit jäljittivät syyn vuosien taakse

Tukkoisuudesta pitkään kärsineen teinipojan niistäessä hänen nenästään levisi ympäristöön vastenmielistä hajua. Lopulta omituisten oireiden syyksi paljastui pojan nenään kahdeksaksi vuodeksi jumittunut ilmakiväärin luoti. Tapauksesta kertoo tiedeuutissivusto Live Science.

Yhdysvaltalaislääkärit kirjoittavat Jama Otolaryngology Head & Neck Surgery -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissa terveestä pojasta, joka hakeutui 15-vuotiaana tutkimuksiin vuosia jatkuneen tukkoisuuden ja hajuaistin heikentymisen vuoksi.

Lääkärit tutkivat pojan nenää ja huomasivat, että nenän alakuorikko oli suurentunut. Tila voi johtua yliherkkyysnuhasta, minkä vuoksi pojalle määrättiin antihistamiineja ja nenäsuihketta.

Vuoden päästä teini palasi vastaanotolle. Hän kärsi edelleen samoista vaivoista ja oirelista oli vain kasvanut. Aina kun poika niisti, pistävä ja vastenmielinen haju täytti huoneen. Pahanhajuisesta hengityksestä poika ei kuitenkaan kärsinyt.

Tietokonekerroskuvauksessa lääkärit havaitsivat pojan nenäontelossa pienen pallomaisen rakenteen. Poistoleikkauksessa paljastui, että kyseessä oli metallinen ilmakiväärin luoti. Luoti oli ollut pojan nenässä kahdeksan vuotta.

Vierasesine nenässä voi aiheuttaa pahaa hajua

Paljastui, että pojan ollessa 8- tai 9-vuotias häntä oli ammuttu nenään ilmakiväärillä. Koska lapsella ei tuolloin ollut mitään oireita, vanhemmat eivät vieneet häntä lääkäriin.

Tapausraporttia kirjoittanut lääketieteen opiskelija Dylan Z. Erwin Texasin yliopistosta kertoo Live Sciencelle, että nenään päätynyt vierasesine voi joskus aiheuttaa pahaa hajua, sillä siihen kertyy limaa sekä sisään hengitettäviä partikkeleita.

Kertymä ei välttämättä aiheuta kuumeen nousua tai muita infektiosta kertovia oireita, mikä vaikeuttaa diagnoosin tekoa. Kyseisen pojan tapauksessa asiaa hankaloitti myös se, että luodin ympärille oli kasvanut uutta kudosta. Luoti oli päässyt sujahtamaan lapsen nenään niin tiukasti ja niin syvälle, ettei se lähtenyt pois niistämällä eikä se ollut helposti silmin havaittavissa.

Pitkään nenässä lymyilevä vierasesine voi aiheuttaa lukuisia terveysongelmia, kuten infektioita. Esimerkiksi vuonna 2019 lääkärit raportoivat miehestä, jonka nenäonteloon juuttunut kannabispaketti aiheutti hänelle pitkään jatkuneen poskiontelontulehduksen.

Teinipojan tapaus on harvinainen, sillä hän ei ollut kärsinyt mistään komplikaatioista, vaikka hänen nenässään oli vierasesine vuosien ajan. Leikkauksen jälkeen pojan oireet hävisivät.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat